Huippuylelliset Amedei-suklaamarengit
Kirjoitin viikonloppuna Twitteriini seuraavasti: When life hands you three egg whites; make meringues. Pakastimenpenteleen ovi oli jäänyt yöksi juuri sen verran lonkolleen, että valkuaisia sisältänyt purkki oli päässyt sulamaan. Mikä tiesi marenkeja.
Mutta ei tosiaankaan mitään säälimarenkeja, vaan Amedein 70-prosenttisella suklaalla maustettuja marenkeja (Museokadun parhaasta päästä eli Hellasta&Herkusta). Näistä tulee pinnalla kuivia ja rapeita, mutta sisältä ihanan sitkeitä. Marengit maistuvat paremmilta itse asiassa vasta seuraavana päivänä, eli malta antaa niiden kuivahtaa. Kerrankin saa hutiloida, ja jättää ruoka keittiön tasolle!
Taikinasta voi myös pursottaa kauniin tasaisia marenkeja, mutta koska en ole nypräävää sorttia, nostelin ne vain lusikalla keoiksi pellille. Hyviä tuli noinkin!
Ainekset 16-18 marenkiin:
- 90 g valkuaisia eli 3 keskikokoisen kananmunan valkuaiset
- 150 g sokeria
- 50 g tummaa suklaata
Vatkaa ensin valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi. Lisää sitten sokeri ruokalusikallinen kerrallaan vatkaimen käydessä koko ajan. Lopputuloksena on tanakampi vaahto. Raasta suklaa vaahdon sekaan ja sekoita varovaisesti nostellen. Nosta marenkitaikinaa kahdella ruokalusikalla nokareiksi uunipellille leivinpaperin päälle. Paista uunissa 40 minuuttia 140 asteessa. Anna kuivua mieluiten yön yli.
Ihanaa, jättimarenkeja näyttää nyt syntyvän vaikka missä makumaailmoissa ympäri internettiä. Olen viimeksi tehnyt ehkä 5 (tai 8?) vuotta sitten jollain Glorian R&V-ohjeella, jossa oli tuhti suklaaraita. Lienee aika tehdä taas 🙂 Missä asteessa paistoit nämä?
TykkääTykkää
Mari
3.12.2014 at 12:24
No voi persaus, uunin lämpötila jäi sitten mainitsematta… 😀 140 paistoin, täytyy lisätä ohjeeseen.
TykkääLiked by 1 henkilö
riitta
3.12.2014 at 12:30
Siitä onkin useampi vuosi kun olen Amedein suklaata saanut. Silloin se ainakin maistui huikean hyvälle.
Nykyiset kylmälaitteemme itkevät surkeasti jos ovi on auki pitkään – huutaminen rasittaa välillä mutta juurikin tuon vahingossa raolleen jäämisen takia emme ottaneet ääntä pois päältä.
TykkääTykkää
luimupupu
3.12.2014 at 13:26
Tuollaisiakin toimintoja siis on, tosi hyvä tietää! Meidän jääkaappi/pakastin on niiiiiiiiin antiikkinen, ettei siinä ole (valitettavasti) hälytintä. ”Sitku” keittiöremontti alkaa, niin pidän tämän kyllä mielessä, kiva kun kerroit!
TykkääTykkää
riitta
3.12.2014 at 13:29
Sitkeä marenki on niin parasta!
TykkääLiked by 1 henkilö
JonnaH.
3.12.2014 at 14:49
Niin on! Ihan paras yllätys rapean kuoren sisällä. ❤
TykkääTykkää
riitta
3.12.2014 at 15:01
Oikeita luksusmarenkeja:) Tuollaisia jääkaappiharmeja on mullekin tapahtunut viime aikoina kun jostain syystä pakastimen ovi menee raolleen kun jääkaapin ovi pamahtaa kiinni enkä aina muista tarkistaa onko nyt molemmat kiinni…..
TykkääTykkää
Jael
3.12.2014 at 20:59
Äh, sullakin sama ongelma – superärsyttävää! 😦 Marenki suussa en enää osannut olla liian vihainen, mutta kyllä hetkellisesti otti todella rankasti päähän! 😀
TykkääTykkää
riitta
4.12.2014 at 08:33
Aina oppii uutta, kananmunan valkuaisia voi siis pakastaa? Meillä ne ovat menneet toiveajattelun kautta jääkaappiin ja sieltä kompostiin 🙂
TykkääTykkää
Merja
5.12.2014 at 23:25
Joo, säilyvät oikein mainiosti 3-4 kuukautta pakkasessa. 🙂 Keltuaisia tarvitsee aina (pastataikinaan ja kastikkeisiin meillä eniten), niin näitä valkuaisia jää aina yli.
TykkääLiked by 1 henkilö
riitta
6.12.2014 at 14:03
Ai juma, näähän on täydellisiä joulun kahvipöytään. Laadukas suklaa kun on jouluna erityisen hyvää!
Mäkään en tiennyt, että valkuaisia voi pakastaa. Kiitos siis tästäkin tiedosta 🙂
TykkääLiked by 1 henkilö
Sofia
7.12.2014 at 22:20
No niin ovat, olet ihan oikeassa! Marengithan vielä säilyy tosi hyvin, eli voisi tehdä hyvinkin ajoissa ennen joulua…
Valkuaiset kestää tosi hyvin pakastamista, ei huomaa mitään eroa tuoreeltaan eroteltuihin. Suosittelen metodia, jos käyttää paljon keltuaisia.
TykkääTykkää
riitta
8.12.2014 at 09:04