Gnocchit Sorrenton tapaan
Aromaattisessa tomaattikastikkeessa lepäävät täyteläiset perunagnocchit ovat kylmien kelien ruokaa.
Sorrenton kaupunki sijaitsee Napolinlahden rannalla Etelä-Italiassa. En ole koskaan käynyt, mutta voisin kuvitella tomaattien voivan erityisen pulskasti noilla leveysasteilla – niistä syntyvä kastike riittää enemmän kuin hyvin perunatyynyjen kaveriksi.
Jauhoisista perunoista tehty gnocchitaikina pitää uskaltaa jättää sopivan pehmeäksi, muuten saa vain kumisia taikinamöykkyjä aikaiseksi. Muuten taikina on helppo tehdä, ja samalla vaivalla kannattaa tehdä iso satsi ja laittaa osa pakkaseen. Netistä löytämäni ohjeen mukaan höyrytin perunat kypsiksi keittämisen sijaan, joku väitti että tällä saisi vähennettyä taikinassa käytettyjen vehnäjauhojen määrää. Gnocchien pintaan painellaan joskus haarukalla kuvio (tai pyöritellään ne gnocchilaudan kautta raidallisiksi), minä jätin tämän vaiheen yksinkertaisuuden vuoksi väliin.
Tomaattikastikkeen teen aina tällä ohjeella. Annan herkulliset kuuloiset syksyiset kurpitsa-gnocchit löytyvät puolestaan täältä.
Iso vuoka 4:lle:
- 3 isoa Rosamunda-perunaa
- 1 kananmuna
- 2,5 dl vehnäjauhoja
- ½ tl jauhettua muskottipähkinää
- suolaa, mustapippuria
- annos tomaattikastiketta
- 1 mozzarellapallo
Höyrytä pestyt perunat kypsiksi, tähän menee puolisen tuntia. Kuori perunat kun ne ovat vielä kuumia, ja jauha ne perunalumeksi esimerkiksi siivilän läpi painelemalla. Ripottele perunoiden päälle jauhot ja mausteet ja riko vielä kananmuna sekaan.
Alusta taikina pehmeäksi palloksi. Leikkaa pallo neljään osaan, ja pyöritä varovaisesti pötkyläksi. Leikkaa pötkylä noin 1,5 sentin levyisiksi tyynyiksi.
(Jos et kypsennä gnoccheja heti, säilytä ne kostean keittiöpyyhkeen tai märäksi rutistetun leivinpaperin alla.)
Keitä gnocchit kypsiksi pienissä erissä suolatussa vedessä. Kypsä gnocchi nousee veden pinnalle, josta se on helppo nostaa reikäkauhan avulla kuivumaan.
Lado gnoccheja uunivuokaan kerroksittain tomaattikastikkeen ja mozzarellapalojen kanssa. Paista uunissa 200 asteessa kunnes juusto on sulaa.
Gnoccit on parhaimmillaan loistoruokaa! Mutta ne on niin helppo saada kumipalloiksi, ettei ole tosikaan 🙂 Nimim. kokemus sekin.
TykkääLiked by 1 henkilö
Hannele | Kokit ja Potit -ruokablogi
26.11.2014 at 07:51
Yup, ekat kokeilut mullakin meni ihan pipariksi. On kun pullataikinaa tekisi, pehmeästä taikinasta tulee pehmeät pullat. 🙂
TykkääTykkää
riitta
26.11.2014 at 11:52
Juurikin noin: höyrytys ja sopivan vähän jauhoja, niin pottupalleroista tulee keveitä, pehmeitä ja herkullisia.
TykkääLiked by 1 henkilö
luimupupu
26.11.2014 at 08:54
Pitäydyn siis höyryttämisessä jatkossakin. 🙂 Seuraavaksi täytyy kokeilla paistamista, niin saa rapean pinnan ja pumpulisen sisuksen. ❤
TykkääTykkää
riitta
26.11.2014 at 11:53
Miten se vanha sanonta nyt menikään… Joka keitetyn paistaa, niin makean maistaa… tai jotain sinne päin.
TykkääLiked by 1 henkilö
luimupupu
26.11.2014 at 11:55
No just tota mä ajattelin! 🙂
TykkääTykkää
riitta
26.11.2014 at 12:27
Nam! Täytyypä kokeilla näitä, josko minäkin joskus onnistuisin gnoccheissa 🙂
TykkääTykkää
Sofia
29.11.2014 at 12:26
Yllättävän vaikeita kieltämättä ovat, mä sain omani onnistumaan kun uskalsin jättää taikinan pehmeäksi.
TykkääTykkää
riitta
29.11.2014 at 12:59
[…] Maanantai: Gnocchi alla sorrentina […]
TykkääTykkää
Kahden viikon ruokalista arkeen | masutoaitemu
29.11.2014 at 13:50