masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Gnocchit Sorrenton tapaan

with 9 comments

Aromaattisessa tomaattikastikkeessa lepäävät täyteläiset perunagnocchit ovat kylmien kelien ruokaa.

Sorrenton kaupunki sijaitsee Napolinlahden rannalla Etelä-Italiassa. En ole koskaan käynyt, mutta voisin kuvitella tomaattien voivan erityisen pulskasti noilla leveysasteilla – niistä syntyvä kastike riittää enemmän kuin hyvin perunatyynyjen kaveriksi.

gnocchiallasorrentina

Jauhoisista perunoista tehty gnocchitaikina pitää uskaltaa jättää sopivan pehmeäksi, muuten saa vain kumisia taikinamöykkyjä aikaiseksi. Muuten taikina on helppo tehdä, ja samalla vaivalla kannattaa tehdä iso satsi ja laittaa osa pakkaseen. Netistä löytämäni ohjeen mukaan höyrytin perunat kypsiksi keittämisen sijaan, joku väitti että tällä saisi vähennettyä taikinassa käytettyjen vehnäjauhojen määrää. Gnocchien pintaan painellaan joskus haarukalla kuvio (tai pyöritellään ne gnocchilaudan kautta raidallisiksi), minä jätin tämän vaiheen yksinkertaisuuden vuoksi väliin.

Tomaattikastikkeen teen aina tällä ohjeella. Annan herkulliset kuuloiset syksyiset kurpitsa-gnocchit löytyvät puolestaan täältä.

Iso vuoka 4:lle:

  • 3 isoa Rosamunda-perunaa
  • 1 kananmuna
  • 2,5 dl vehnäjauhoja
  • ½ tl jauhettua muskottipähkinää
  • suolaa, mustapippuria
  • annos tomaattikastiketta
  • 1 mozzarellapallo

Höyrytä pestyt perunat kypsiksi, tähän menee puolisen tuntia. Kuori perunat kun ne ovat vielä kuumia, ja jauha ne perunalumeksi esimerkiksi siivilän läpi painelemalla. Ripottele perunoiden päälle jauhot ja mausteet ja riko vielä kananmuna sekaan.

Alusta taikina pehmeäksi palloksi. Leikkaa pallo neljään osaan, ja pyöritä varovaisesti pötkyläksi. Leikkaa pötkylä noin 1,5 sentin levyisiksi tyynyiksi.

(Jos et kypsennä gnoccheja heti, säilytä ne kostean keittiöpyyhkeen tai märäksi rutistetun leivinpaperin alla.)

Keitä gnocchit kypsiksi pienissä erissä suolatussa vedessä. Kypsä gnocchi nousee veden pinnalle, josta se on helppo nostaa reikäkauhan avulla kuivumaan.

Lado gnoccheja uunivuokaan kerroksittain tomaattikastikkeen ja mozzarellapalojen kanssa. Paista uunissa 200 asteessa kunnes juusto on sulaa.

9 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Gnoccit on parhaimmillaan loistoruokaa! Mutta ne on niin helppo saada kumipalloiksi, ettei ole tosikaan 🙂 Nimim. kokemus sekin.

    Liked by 1 henkilö

    • Yup, ekat kokeilut mullakin meni ihan pipariksi. On kun pullataikinaa tekisi, pehmeästä taikinasta tulee pehmeät pullat. 🙂

      Tykkää

      riitta

      26.11.2014 at 11:52

  2. Juurikin noin: höyrytys ja sopivan vähän jauhoja, niin pottupalleroista tulee keveitä, pehmeitä ja herkullisia.

    Liked by 1 henkilö

    luimupupu

    26.11.2014 at 08:54

    • Pitäydyn siis höyryttämisessä jatkossakin. 🙂 Seuraavaksi täytyy kokeilla paistamista, niin saa rapean pinnan ja pumpulisen sisuksen. ❤

      Tykkää

      riitta

      26.11.2014 at 11:53

  3. Nam! Täytyypä kokeilla näitä, josko minäkin joskus onnistuisin gnoccheissa 🙂

    Tykkää

    Sofia

    29.11.2014 at 12:26

    • Yllättävän vaikeita kieltämättä ovat, mä sain omani onnistumaan kun uskalsin jättää taikinan pehmeäksi.

      Tykkää

      riitta

      29.11.2014 at 12:59

  4. […] Maanantai: Gnocchi alla sorrentina […]

    Tykkää


I live for comments!