masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Kaikkien kalakeittojen äiti: ranskalainen bouillabaisse

with 17 comments

Sain jo jokin aika sitten arvostelukappaleen Sopat!-keittokirjasta, mutta kirjan saapuessa en ollut sopallisessa mielentilassa, joten opus jäi siltä kertaa. Nyt, kipakampien säiden saapuessa, tekee jo pelkkä kuuman keiton ajatteleminen hyvää, joten kaivoin kirjan esiin.

bouillabaisse

Kirja on belgialaisen kokki Marc Aulénin esikoisteos. Aulén luotsaa Helsingissä ravintola Qulmaa, ja on tunnettu myös Helsingin Vanhan Kauppahallin Soppakeittiö-ajoistaan.

Sopat!-kirjassa on kokin omia reseptejä, sekä muutaman tunnetun (mm. von Hertzenin veljekset, Lasse Lehtinen) Qulmankävijän oma resepti. Pääpaino on tietenkin keitoissa, mutta muutama lisukekin on mahdutettu mukaan. Tavanomaisesta poikkeavat kuvat on ottanut Jaesong Park. Ohjeet vaihtelevat lohiseljankasta kananuudelikeittojen tuunaamiseen.

Aulén sanoo olevansa ronski ruoanlaittaja, ja se näkyy kirjan ohjeissa. Ainekset pataan ja lientä päälle –filosofia sopii minulle, joten uskon kokkaavani tästä muitakin keittoja, kuin ensimmäiseksi kokeilemani bouillabaisse. Aineksia on paljon, mutta tekotapa on erittäin mutkaton ja helppo. Sanoisin, että tällä ohjeella aloittelijakin saa upean ruoan aikaiseksi!

Mies sanoi tätä parhaimmaksi bouillabaisseksi ikinä, ja olen kieltämättä samoilla linjoilla. Herkullisen täyteläinen, hieman makea liemi on täydellinen taustatuki kaloille ja äyriäisille. Alla on ohje kirjan mukaan, itse tein muutaman muokkauksen. Jätin simpukat pois (olen ainoa perheestä, joka niistä tykkää) ja käytin vaaleana kalana turskaa. Kalaliemikin sai tällä kertaa olla hummerilientä, ja oreganon, timjamin ja rosmariinin kuittasin kaapista löytyvältä Provence-sekoituksella.

Iso kattilallinen keittoa:

  • 1,4 litraa kalalientä
  • 0,5 g sahramia
  • 150 g sipulisuikaleita
  • 70 g tomaattipyreetä
  • 3 rkl sokeria
  • 1 reilu rkl valkosipulimurskaa
  • 3 dl kuivaa valkoviiniä
  • 6 laakerinlehteä
  • 1 tl oreganoa
  • 6 tuoretta timjamin oksaa
  • 3 tuoretta rosmariinin oksaa
  • 130 g porkkanaviipaleita (n. 2 isoa porkkanaa)
  • 130 g sellerisuikaleita (n. 1 keskikokoinen)
  • 2 tl kokonaisia fenkolinsiemeniä
  • 1 tl fenkolijauhetta
  • 100 g tuoretta fenkolia suikaleina (n. 1 keskikokoinen fenkoli)
  • 2 rkl sitruunanmehua
  • 1 tähtianis
  • 1 dl appelsiinimehua
  • 1,5 dl tomaattimurskaa
  • 200 g lohikuutioita
  • 200 g kuhaa tai ahventa paloina
  • 200 g kuorittuja katkarapuja
  • 300 g sinisimpukoita kuoressaan

Laita kattilaan kaikki ainekset paitsi kala ja äyriäiset, sekoita ja anna kiehua noin 40 minuuttia. Lisää nyt kalat ja äyriäiset. Anna kiehua hiljalleen viisi minuuttia. Keiton kanssa voi tarjota esimerkiksi valkosipuliaiolia, muttei välttämättä tarvitse kuin hyvää leipää.

Aulénin viinisuositus on kuiva Riesling, ja voin vain olla samaa mieltä.

Written by riitta

13.10.2014 klo 14:08

17 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Jos tuo yhtään muistuttaa Soppakeittiön muinaista bouillabaissea, niin se on tavattoman hyvää.

    Liked by 1 henkilö

    luimupupu

    13.10.2014 at 14:17

    • No tää on ilmeisesti just ”se” ohje.🙂 On tosiaan tavattoman hyvää, ja superiisiä! Teen aivan varmasti uudemman kerran.

      Tykkää

      riitta

      13.10.2014 at 14:19

      • Kääk, jos tosiaan on ”se” ohje, niin pakkohan tätä on tehdä! Ja silloin kyllä todellakin on parasta bouillabaissea ikinä!
        On muuten myös ihanan yksinkertaistettu keitto-ohje. Meinaan, että sinne vaan kaikki kattilaan ja porisemaan, lopuksi vaan kalat. Juuri noin on kiva ja kätevä tehdä keittoa🙂

        Tykkää

        Sofia

        13.10.2014 at 19:10

      • No näin mä väittäisin kirjan perusteella, että kyse on THE sopasta.😀 Ohje ei enää oikein helpommaksi voi mennä, tosiaan kaikki sekaisin ja levy täysille. Ja kun lopputulos on vielä niin maukas, että voisi kuvitella kokin raataneen pidempäänkin keittiössä.

        Tykkää

        riitta

        14.10.2014 at 07:08

    • Oh la laa,boullabaisse on kyllä herkullista! En ole koskaan laittanut,kun aina tulee laitettua sitä boullabaissen perulaista sukulaista ,johon ihastuin Liman reissuilla(ohje blogin alkuajoilta)mutta vois joskus kokeilla tätäkin

      Tykkää

      Jael

      13.10.2014 at 17:21

      • Yllytän kokeilemaan, tässä jo pelkkää lientä olisi voinut juoda sellaisenaan.❤

        Tykkää

        riitta

        14.10.2014 at 07:06

  2. Mmmmm! näinä harmaina päivinä maistuu kyllä soppa🙂 nyt kelpaisi pala hyvää leipää ja tuo sinun soppasi.

    Liked by 1 henkilö

    • Sanopa muuta, istuu tunnelmaan ihan täydellisesti! Hittolainen, ei pitäisi kirjoittaa ruoasta kun on kurniva nälkä…😀

      Tykkää

      riitta

      13.10.2014 at 14:19

  3. Vähän samasta syystä arvostelukappale jäi itselläkin vielä testaamatta, mutta nyt todentotta sopattaa jo ihan toiseen malliin. Siellä oli monta hyvää soppaa ja sopivan ronski ote.

    Tykkää

    • Jeps, rennosti ja ronskisti on ohjeistettu, me likes a lot. Maissi-chorizo kutkuttaisi seuraavaksi.

      Tykkää

      riitta

      13.10.2014 at 14:39

  4. Melkoinen aineslista! Tuo appelsiinimehu on aika vinkeä.. varmaan tuo hienoa makua!

    Tykkää

    jokihaka kokkaa

    13.10.2014 at 15:25

    • Joo, melko kunnioitettava määrä!😀 Harvemmmin ihan näin montaa tulee käytettyä. Appelsiinimehun kohdalla mäkin epäilin, mutta uskon sen lisäävän sitä makeutta, mitä bouillabaisse tarvitsee.

      Tykkää

      riitta

      13.10.2014 at 15:27

  5. Nam! :p Meilläkin tehtiin tänään keittoa, sopii jotenkin niin hyvin syksyruuaksi.

    Tykkää

    JonnaH.

    13.10.2014 at 17:57

  6. […] Sopat!-kirjan bouillabaisse ja […]

    Tykkää

  7. On niin kivaa nähdä näin paljon positiivisia kommenteja kirjastani! Kiitos siitä. Kirjoitan paraikaa uutta kirjaa englanninkielellä Helsingissä vieraileville turisteille. Ilmestyy kirjamessuilla 2015. Parhain terveisin, Marc Aulén

    Liked by 1 henkilö

    marc aulén

    8.6.2015 at 19:06

    • Hei, kirjasi ansaitsee kaikki kehut, ihania reseptejä! Kiva kuulla, että jatkoa seuraa uuden kirjan muodossa.🙂

      Tykkää

      riitta

      9.6.2015 at 08:31


I live for comments!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: