Hemmetin hyvä tomaattikastike
Hyvä tomaattikastike on niitä perustavaa laatua olevia ohjeita, joita jokaisen kotikokin tulisi opetella ja hioa oman maun mukaiseksi. Se kelpaa sellaisenaan pastan kanssa, tai sekaan voi heittää lihaa tai kasviksia. Keitä sitä hieman enemmän kokoon, niin saat siitä hyvän kehdon pizzan täytteille.
Everyone should master a great tomato sauce recipe. It´s the base for many pasta sauces (think pasta puttanesca, pasta arrabbiata), and if you reduce it and allow it to get thicker, you get a delicious pizza sauce. Use a wide variety of tomatoes, and remember to balance the flavour with salt, black pepper and sugar. Click here for the recipe in English.
Ohje on Femina-lehdestä, ja muokkasin sitä vain yhden ruokosokeriteelusikallisen verran. Ohjeen juju piilee erilaisissa tomaattilajikkeissa ja niiden käyttämisessä uunin kautta. Lisää toinen chili, jos olet aikeissa tehdä arrabbiata-tyylisen pastakastikkeen. Sanomattakin lienee selvää, että tähän ohjeeseen kelpaavat paremmin kuin hyvin ne jo hieman nuhjaantuneet tomaatit jääkaapin perukoilta.
Noin 5 desin satsi:
1 kg erilaisia tomaatteja
0,5 dl oliiviöljyä
5 valkosipulin kynttä
1 punainen chili
tuoretta timjamia
puolen sitruunan raastettu kuori
1 tl ruokosokeria
suolaa ja mustapippuria
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
Halkaise tomaatit ja lado ne uunivuokaan leikkuupinta ylöspäin. Halkaise chili ja poista siemenet, laita puolikkaat vuokaan myös. Silppua valkosipulit ja raasta sitruuna, ja ripottele tomaattien sekaan. Lado muutaman timjaminoksa päälle. Hulauta oliiviöljy päälle ja laita uuniin 40 minuutiksi.
Poista timjamin oksat ja kaada loput ainekset vuoasta kattilaan. Soseuta sauvasekoittimella ja anna porista 15-20 minuuttia. Lisää suolaa, sokeria ja mustapippuria kunnes maut ovat tasapainossa.
Paahdettu tomaattikastike oli ensimmäisiä reseptejä aikoinaan blogissani. Se ei petä koskaan. Paahtaminen boostaa maun ihan uudelle tasolle. Valkosipulin kynnet heitän muuten sekaan lähes kokonaisina. Sitruunankuori on kiintoisa lisä, pitää testata sitä ensi kerralla.
TykkääLiked by 1 henkilö
suolaajahunajaa
25.9.2014 at 09:07
Ei petä, ei.
Totta muuten, valkosipulit kyllä pehmenevät kokonaisinakin, tuon vaiheen voi jopa jättää pois – menee vielä nopsammin uuniin!
TykkääTykkää
riitta
25.9.2014 at 09:13
Hyvä tomaattisoosi on arjen pelastaja ja sopii tietysti pyhäänkin. Nätti kuva.
Pssst… tomaatteja ei kannata laittaa jääkaappiin, kuten ei kurkkuakaan.
TykkääTykkää
luimupupu
25.9.2014 at 09:16
Mä tiedän, mutku se on niin hyvä säilytyspaikka… *nolo* Yritän välillä tsempata ja säilöä tomskut keittiön pöydällä, ja sitten menee hermo kun työtila loppuu kesken. 😀
TykkääTykkää
riitta
25.9.2014 at 10:14
Juuri tuossa eilen mietin, että onkohan mikään määrä pöytätilaa riittävästi. Vuodenvaihteessa häämöttävässä kyökkirempassa sitä pitäisi tulla reilu metri lisää, mutta luulen senkin täyttyvän…
TykkääLiked by 1 henkilö
luimupupu
25.9.2014 at 10:17
Ei taida olla… 😀 Tyhjiöllä on tapana täyttyä, näin ainakin meillä. Kaikella epäoleellisella tietenkin.
TykkääTykkää
riitta
25.9.2014 at 10:38
En taida edes kehtaa tunnustaa, miten usein meillä syödään tomaattikastiketta 😉 Hyvä ruoka myös siitä, että se vaan paranee, kun lämmittää uudestaan. :p
TykkääLiked by 1 henkilö
JonnaH.
25.9.2014 at 09:55
Sanopa muuta, maut vain tekeytyvät paremmiksi ajan kuluessa. Melkein pitäisikin tehdä satsi valmiiksi vasta seuraavan päivän ruokaan.
TykkääTykkää
riitta
25.9.2014 at 10:15
Pitää kompata Jonnaa. Paahdettu tomaattikastike ei petä!
TykkääLiked by 1 henkilö
jokihaka
25.9.2014 at 11:29
Ei tosiaan, lopputulos on odottamisen väärti!
TykkääTykkää
riitta
25.9.2014 at 11:43
Teen usein tomaattisoossia mutta uunissa en ole vielä kokeillut.Tätä sitten ensi kerralla;kiitos 🙂
TykkääLiked by 1 henkilö
Jael
25.9.2014 at 15:49
Paahtaminen on vaivan arvoinen, työ syvyyttä ja enemmän ”tomaattia” kastikkeeseen. 🙂
TykkääTykkää
riitta
26.9.2014 at 06:55
Mä en oo tainnu koskaan tehdä tomaattikastiketta paahtamalla, nolo! Onhan se tämäkin aukko paikattava 🙂
TykkääLiked by 1 henkilö
Liisa
25.9.2014 at 20:27
No on, hyvänen aika! 😀 Usko Jonnaa ja Jokihakaa, kyllä kannattaa.
TykkääTykkää
riitta
26.9.2014 at 06:56
[…] teen aina tällä ohjeella. Annan herkulliset kuuloiset syksyiset kurpitsa-gnocchit löytyvät puolestaan […]
TykkääTykkää
Gnocchit Sorrenton tapaan | masutoaitemu
26.11.2014 at 06:59