masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Osta vähemmän mutta parempaa

with 2 comments

Twiittasin viime viikolla Wall Street Journalissa ilmestyneestä uutisesta, jonka mukaan muotitalot kehottavat kuluttajia tekemään useiden halpojen vaatekappaleiden sijaan yhden tai kaksi kalliimpaa ostosta. Ajatuksena on siirtää kerskakulutukseen tottuneet ihmiset kestävämmän kehityksen tielle.

the way we shop

Erittäin mielenkiintoisessa artikkelissa verrataan liikehdintää ruokamaailman ”nose to tail” –ajatteluun, jossa eläimestä pyritään käyttämään kaikki osat, ei vain sisäfilettä. Muotimaailmaan siirrettynä se tarkoittaa oman tyylin mukaisen vaatevalikoiman kasvattamista maltillisesti, ja aina uutta ostettaessa huomioiden, mitä kaapissa jo on.  Tärkeää on myös tuntea oma vartalomallinsa, ja tunnistaa sitä kautta hutiostokset, joita ei tule koskaan käytettyä niiden huonon istuvuuden vuoksi.

Lisäksi pitäisi aina miettiä, miksi haluan ostaa juuri tämän vaatteen (henkilökohtainen Akilleen kantapääni)? On vissi ero ostaa tarpeeseen kuin tylsyyteen. Uuden vaatteen tai asusteen tulisi sopia useamman vanhan vaatteen kanssa yhteen, jotta vaatekaapista löytyisi aamuisin useita eri yhdistelmiä.

Olen tehnyt hiljalleen karsintaa oman vaatevalikoimani suhteen, melko rankalla kädellä. Olen myös käyttänyt aikaa miettimällä, miten saisin tietyn vaatteen aktiivisempaan käyttöön: Tarvitseeko paitapusero tietynlaisen aluspuseron? Pitäisikö hametta lyhentää tai ottaa sisään? Muutaman vaatteen sain taas käyttöön sillä, että käytin tietyt nilkkurit suutarilla – miten se onkin niin vaikeaa huolehtia kengistään? Totesin myös, että ostamalla ison kasan laadukkaita lämpimiä sukkahousuja saan pidennettyä kesäisempien mekkojen ja hameiden käyttöikää. Jatkan kaapin siivoamista, ja sen jälkeen etsin ompelijan, jolle luovutan korjattavien vaatteiden kasan. Pesulakin saa toki osansa.

PS: Päivän aiheeseen mitenkään liittymättä, mutta kilpailureseptini on nyt esillä. Jokainen ääni otetaan suurella riemulla vastaan!

2 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

 1. Tätä minäkin haen toiminnassani ja melko hyvällä alulla se jo onkin! Tietenkin asiaa on auttanut se, että tunnen parin viime vuoden aika löytäneen oman tyylini. 🙂

  Liked by 1 henkilö

  Miss J

  10.9.2014 at 20:07

  • Ihan totta, tuo auttaa kyllä! Ei tule ostettua sellaista, mikä ei sovi edellisten hankintojen kanssa yhteen.

   Tykkää

   riitta

   11.9.2014 at 07:13


I live for comments!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: