masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Koko kasa kesävihanneksia: italialainen vignarola

with 10 comments

Artisokkaa, pari erilaista hernettä ja kourallinen yrttejä. Rooman alueen perinteinen kevätruoka, vignarola, on runsaasti kasviksia yhdistelevä pata. Maistuu erinomaiselta sellaisenaan lounaaksi, tai illallisella lisukkeena.

Vignarola is the first sign of spring in Italy, and especially Rome. Us Finns have to be a little more patient and wait for all the lovely summer vegetables. Vignarola requires only artichokes, fava beans and fresh green beans plus some herbs, but you can make it a veggie bonanza and add cabbage and asparagus as I did. Click here for the recipe in English.

vignarola2

Yksinkertaisimmillaan vignarola on sekoitus artisokkaa ja herneitä, muuta et tarvitse, ellet välttämättä halua. Versioni on mukaelma perinteisestä padasta. En esimerkiksi käyttänyt pancettaa ollenkaan (kuulosti tarpeettoman raskaalta), ja lisäsin savoijinkaalia ja vihreää parsaa, niitä kun oli valmiiksi jääkaapissa. Ja, koska en löytänyt härkäpapuja kaupasta, käytin pakastettuja edamameja. Jotkut ohjeet neuvovat käyttämään kevätsipulia, minä taas tykkään enemmän salottisipulin makeasta mausta. Savoijinkaalin sijaan voisi kokeilla myös varhaiskaalia, kun se juuri nyt on parhaimmillaan.

Esivalmistelut vievät aikaa, mutta kunhan artisokka on paloiteltu, yrtit silputtu ja herneet silvottu, on reseptin loppuosa vain tavaran heittämistä pannulle. Tarkkojen valmistusaikojen sijaan annan tässä ohjeessa vain ”noin”-aikoja. Artisokan kypsyminen esimerkiksi riippuu ihan sen koosta, joten tarkkaile tilannetta ja testaa välillä veitsellä homman etenemistä. Anna padan jäähtyä ja vetäytyä tovi ennen tarjoilua, näin maut tulevat parhaiten esiin.

Kahden hengen lounas tai lisuke neljälle:

  • 1 artisokka
  • ½ litraa tuoreita herneitä
  • 1 dl edamameja
  • 5 vihreää parsaa
  • 4 isoa savoijinkaalin lehteä
  • 1 salottisipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • yhteensä kourallinen sekoitus minttua, oreganoa ja lehtipersiljaa
  • suolaa ja mustapippuria
  • oliiviöljyä
  • 1,5 dl valkoviiniä
  • 1 dl vettä
  • 2-3 rkl sitruunamehua

Valmistele ensin kasvikset. Silvo herneet, suikaloi kaali ohueksi, pilko sipuli ja raasta valkosipuli. Silppua yrtit hienoksi. Leikkaa artisokan päästä noin 1/3 pois, ja ala naksuttelemaan vihreitä lehtiä pois. Kun jäljellä on enää ydin (eli vaalea keskiosa), putsaa sokan parta irti ja lohko ydin kuuteen osaan. Laita lohkot kylmään sitruunaveteen odottamaan.

Kuullota sipulia ja valkosipulia öljyssä. Lisää sitten artisokat, vesi ja viini. Anna kiehua matalalla lämmöllä, kunnes artisokka vastustaa hieman veitsellä kokeillessa. Lisää sitten sekaan kaalisilppu ja parsat, anna poreilla 5 minuuttia. Lisää herneet ja kypsennä vielä 2 minuuttia. Mausta sitruunamehulla, suolalla, mustapippurilla ja yrttisekoituksella.

vignarola1

10 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Nami, nami. Nätin vihreääkin tuo on.

    Tykkää

    luimupupu

    13.6.2014 at 11:57

  2. Vitsit on herkullisen näköistä! ❤

    Liked by 1 henkilö

    JonnaH.

    13.6.2014 at 12:30

    • Kiitos, tykkäsin kovasti! Piti jättää osa lounaaksi, mutta kaik män! 😀

      Tykkää

      riitta

      13.6.2014 at 12:42

  3. Ihana, kesäinen! Laitan muistiin 🙂

    Tykkää

    Mari

    13.6.2014 at 12:59

  4. Nam miten kesäisen ja herkullisen näköistä, pitääpä kokeilla vaikka grilliruoan kaveriksi. 🙂

    Tykkää

    Rommirusina

    13.6.2014 at 15:21

  5. Ah Italia! Tulin sieltä juuri takaisin. Söin muuten ensimmäistä kertaa raakaa artisokkasalaattia. Mahtaako olla yleinen ruoka Roomassa? Hyvää ainakin oli.

    Tykkää

    Ulla

    17.6.2014 at 10:45

    • Oho, artisokkaa raakana, kuulostaa mielenkiintoiselta! Täytyykin ottaa selvää tuosta. Rooman ja artisokan yhteys ainakin kuulostaa tutulta, mutten ole asiantuntija tosiaankaan.

      Tykkää

      riitta

      17.6.2014 at 10:59


I live for comments!