masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Suomi-klassikot: Hovimestarin kastike

with 8 comments

Tykkäsin jo pienenä pehmeästä, makeasta kastikkeesta, jota sai pitopöydissä graavikalan kanssa. Äidinäiti vei meidät usein kesäisin Tertin kartanoon syömään, sieltä kastike on erityisesti jäänyt mieleeni.

hovimestari

This sauce, called the maître d´s sauce in Finnish, is a classic staple of a traditional Finnish party buffet. It´s served with gravlax and usually new potatoes. The arrival of new potatoes is as highly anticipated in Finland as Beaujolais Nouveau in France, for example. The debate is fierce: Do you succumb to the Swedish ones that arrive a little bit sooner in the stores, or do you resist and wait for the domestic ones.

The maître d´s sauce is sweet, and some say it´s an acquired taste. But, before you knock it,  picture this: steamy sweet new potatoes, salty fish with a smooth emulsion on top…

Elo ja olo eivät tämän aurinkoisemmaksi voi muuttua: uusia perunoita, graavilohta ja herkullista kastiketta kaiken kruununa!

En ole suurin tillin ystävä, mutta hovimestarin kastikkeeseen se kuuluu ehdottomasti. Joissain ohjeissa käytetään makeaa sinappia, mutta kaikkihan me tiedämme, että Ainoa Oikea Sinappi on Dijonia.

Reilu kipollinen kastiketta:

  • 0, 5 dl sokeria
  • 0,5 dl sinappia
  • 2 rkl balsamicoa
  • 1 keltuainen
  • 1 dl rypsiöljyä
  • hyppysellinen suolaa, pari pyöräytystä mustapippuria
  • kourallinen tilliä

Erottele keltuainen ja silppua tilli. Sekoita tehosekoittimessa keltuainen, tilli, sokeri, sinappi ja balsamico. Valuta sitten öljy tasaisena hiljaisena virtana muiden ainesten joukkoon koneen käydessä.

Ingredients:

  • 0,5 dl sugar
  • 0,5 dl mustard (Dijon)
  • 2 tbsps. balsamic vinegar
  • 1 egg yolk
  • 1 dl mild-flavoured vegetable oil (don’t use olive oil, its taste is too strong)
  • Pinch of salt and black pepper
  • Handful of fresh dill

Separate the egg yolk and finely chop the dill. In a blender, mix all other ingredients apart from the oil. While the machine is on a slow setting, drizzle the oil onto the mixture slowly and steadily.

8 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Mun on pakko myöntää, että multa on mennyt tällainen perinneherkku ihan ohi. *nolo* Luultavasti siksi, että en pidä graavikalasta.😀 Luulen, että tää kastike maistuisi minkä tahansa kanssa hyvältä.🙂

    Liked by 1 henkilö

    JonnaH.

    9.6.2014 at 18:04

    • Ihan ymmärrettävää ettet tunnistanut, jos kierrät graavilohen yleensä kaukaa… 😃 Mä olen nyt ihan koukussa, kuva taitaa olla jo kesän kolmas hovimestari.

      Tykkää

      riitta

      9.6.2014 at 20:08

  2. Eihän tästä voi olla tykkäämättä. Ja tunnustan olen käynyt naapurissa kylässä. Mitenkään jaksa enää syödä vanhoja pottuja…

    Tykkää

    • No ei siis niin mitenkään, vanhat maistuu ihan kamalilta. Mä ostan uusia suomalaisia minimäärän jopa silloin, kun ne maksaa sen kolmekymppi kilo – siis tyyliin 5 kpl.😀

      Tykkää

      riitta

      10.6.2014 at 07:25

  3. Oi, meille on tulossa ruokavieraita viikonloppuna ja keksin juuri mitä tarjota alkuun! Kiitos vinkistä!

    PS sun ohjeella kaura-suklaakeksejä paistellaan 2-3 krt viikossa

    Liked by 1 henkilö

    I May Say

    10.6.2014 at 07:40

    • Ai miten ihana kuulla, että inspiroiduit! Taidan mäkin tehdä tätä taas, kuvaa katsellessa iskee himo…😀 Ja todella, todella ihana kuulla, että myös keksit uppoavat!

      Kiitos kun jätit kommenttia, tällaisella palautteella elää loppuvuoden hyvillä mielin.🙂

      Tykkää

      riitta

      10.6.2014 at 07:58

  4. I love you post recipes from Finnish. I can learn more about Finnish culinary😉

    Liked by 1 henkilö


I live for comments!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: