Tulta ja tappuraa
Jonna toi matkatuliaisina pussillisen mahtavan aromaattisia Szechuanin pippureita. Niille riittävän arvokas kumppani on tietenkin äyriäiset, joista sovelsin viikonloppuna sihisevän kuuman aterian taskuravun saksista.
I love spicy food and I love seafood. So for me, Saturday night dinner pretty much can´t get any better: crab claws in a red hot Szechuan pepper sauce. Click here for the recipe in English.
Sakset löysin luottopaikastani eli Espoon Mankkaan K-Supermarketin pakastealtaasta. 400 gramman paketti maksoi 12,90, ei ollenkaan paha hinta. Sakset on esikypsennetty, eli ruoka valmistuu supernopeasti.
Kastikkeen sovelsin ihan omasta päästä, kiinalaista keittiötä mukaillen. Chilin määrää voi tietenkin pienentää, mutta pieni potku on paikallaan, eli älä ihan kokonaan jätä pois. Tahmea riisi sopii hyvin kaveriksi tulisuutta taittamaan. Ruokajuomana oli tällä kertaa jo monta kertaa aiemmin hyväksi havaitsemani Willy Gisselbrecht Gewürztraminer 2012, se kun passaa hyvin yhteen tulisten aasialaisten ruokien kanssa. Varaa vielä ruokailijoille lautasliinoja tai talouspaperia, saksien syöminen on sotkuista puuhaa.
Saksiniekkoja Szechuanista:
- 400 g paketti taskuravun saksia
- 3 valkosipulin kynttä
- 1 salottisipuli (tai 2 pientä)
- 5 cm:n pätkä tuoretta inkivääriä
- 1 dl valkoviiniä
- 0,5 dl soijaa
- 0,5 dl sakea
- 1 punainen chili
- 1 rkl Szechuanin pippureita
- 2 rkl sokeria
- puntti tuoretta korianteria
- 2 rkl rypsiöljyä ja 1 rkl seesamiöljyä paistamiseen
Sulata koivet. Hakkaa niihin halkeamat esimerkiksi lihanuijalla, on helpompi syödä ja maut imeytyvät lihaan.
Kuori ja raasta valkosipuli ja inkivääri. Silppua chili ja salottisipuli pieneksi.
Kuumenna öljy wokissa todella kuumaksi, ja kuullota siinä valkosipulia, inkivääriä, salottisipulia ja chiliä minuutti. Lisää sitten loput mausteet ja nesteet, ja ihan lopuksi taskurapu. Kuumenna viitisen minuuttia kauhoen tasaisesti maustenestettä saksien päälle.
Tarjoile sakset korianterisilpulla hunnutettuina.
Oi, kuulostaa kyllä hyvältä! Noiden avaamiseen tarvii varmaan ihan kunnon työkalut? Ei taida ihan perusrapuveitsellä pärjätä.
TykkääTykkää
Liisa
5.5.2014 at 14:21
Noh, mä mätkin kuoria rikki ennen kokkaamista, kyllä ne tavisrapuvälineillä sai sitten auki. Yhtä kovaa kuin hummerin kuori, sanoisin.
TykkääTykkää
riitta
5.5.2014 at 14:31
En ole koskaan tehnyt taskurapua. Aika vaikuttavan näköinen setti. En ole varmaan edes tajunnut tarkistaa, löytyisikö niitä meidän vakkarikaupasta.
Szechuanin pippureiden pitäisi kai toimia hyvin myös ankan kanssa. Miten modifioisit tuota kastiketta ankkaan? Vai toimisiko ylipäänsä?
TykkääTykkää
Jonna
5.5.2014 at 19:02
Taskurapu on hyvää, kehotan maistamaan. 🙂 Maku on lähellä hummeria, mutta koostumus on hienojakoisempi.
Ankan kanssa voisi tulla kans tosi hyvää, rasvaa ja chiliä – nam! 😀 Ehkä tuolloin pyrkisin kohti makeampaa potkua, eli enemmän sokeria jossain muodossa.
TykkääTykkää
riitta
6.5.2014 at 12:41
Tiukkaa kamaa. En muista aikaisemmin, että veden juominen ruoan jälkeen saisi suussa out of body experiencen.
Tulisuus oli aterian lopulla niin kovaa että sellaisenaan en tuntenut suussa mitään ennen kuin veden myötä tunsin etten tunne suussa mitään… Silti ei voinut vastustaa lisää!
TykkääTykkää
hubby
5.5.2014 at 19:15
Hih, ja sua ei vielä vähästä hätkäytetä – sait kerrankin tujua kamaa! 😀
TykkääTykkää
riitta
6.5.2014 at 12:39
Miksei meidän lähikaupan altaasta löydy mitään tollaista? Nyyh. Mä asun niin väärässä paikassa herkuttelun kannalta. 😀
TykkääTykkää
JonnaH.
5.5.2014 at 21:09
Viikonloppuna ajat Mankkaalle ja lastaat auton täyteen! 😀
TykkääTykkää
riitta
6.5.2014 at 12:39
Että mä nyt jourun vielä karehtia teirän K-marketin pakasteallasta!
tää ottaa jo terveydelle!
TykkääTykkää
Nanna
9.5.2014 at 10:42
Se on kyllä ihan ässä, hämmentävän mahtavat valikoimat! 🙂 Ihan paras K-kauppa.
TykkääTykkää
riitta
9.5.2014 at 11:03
I also love spicy food and seafood 😉
TykkääTykkää
Olivia
30.5.2014 at 04:11
Somehow I knew you would…. 😉
TykkääTykkää
riitta
30.5.2014 at 07:25