masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Gallialaisen kylän verran makua: Obelixin lihapullat

with 14 comments

VillisikaOivaPari-blogibadge_2014pullat ovat varsinaisia tummien makujen tulkkeja. Niissä piilee reilusti salviaa ja katajanmarjaa. Päälle täyteläinen punaviinikastike ja kylkeen täysmaitoon ja voihin tehtyä puikulaperunamuusia.

You can never have too many recipes for meatballs – this one would surely get Obelix’s seal of approval! Wild boar needs strong flavours: sage and juniper berries support the meat’s earthiness and woody connotations. Click here for the recipe in English.

Osallistun reseptilläni OivaPari-reseptikilpailuun, jossa etsitään parhaita makuja chileläisille viineille. Ensimmäinen viini on tänä vuonna vuoden viiniksi valittu Castillo de Molina Reserva Pinot Noir. Viinin käyttööni tarjosi Pernod Ricard Finland.

Pinot Noir –viinien mustaherukka tekee niistä erinomaisen kumppanin esimerkiksi riistalle ja pehmeille juustoille. Olen aiemmin yhdistänyt tämän onnistuneesti myös lihaisan pastakastikkeen kanssa. Kilpailua varten lähdin liikkeelle mustaherukan marjaisuudesta ja konstailemattomuudesta, jota halusin korostaa. Niin riistan, kuin herukan kanssa klassisen varmasti yhteensopiva katajanmarja saa vielä enemmän ytyä salviasta. Maussa on havupuuta ja metsää, aivan kuten riistassakin. Punaviinikastike on tehty itseoikeutetusti kilpailun kohteena olleesta viinistä.

obelix2

Ainekset 20 lihapullaan:

  • 400 g jauhettua villisikaa
  • 2 dl kermaa
  • 1 dl korppujauhoja
  • 2 salottisipulia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 10 katajanmarjaa
  • 15 salvian lehteä
  • suolaa, mustapippuria
  • oliiviöljyä

Sekoita korppujauhot kermaan ja anna turvota. Silppua sillä välin sipulit ja valkosipuli, ja kuullota niitä öljyssä muutama minuutti. Jauha katajanmarjat pulveriksi ja silppua tuore salvia. Sekoita kaikki ainekset keskenään, paista pieni koepala ja tarkista maku.

Muotoile taikina lihapulliksi, ja ruskista niihin kaunis pinta pannulla öljyssä. Kypsennä sitten vielä 15-20 minuuttia uunissa 200 asteessa.

Punaviinikastike:

  • 2,5 dl punaviiniä
  • 1 salottisipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 porkkana
  • 2 tl sokeria
  • 2 dl lihalientä
  • ½ rkl Maizenaa
  • oliiviöljyä

Kuori ja pilko porkkana pienemmiksi paloiksi, silppua sipuli ja valkosipuli krouvisti. Kuullota niitä muutama minuutti öljyssä, ja lisää punaviini ja sokeri. Anna kiehua kasaan noin puoleen alkuperäisestä. Siivilöi sitten neste ja laita se takaisin kattilaan lihaliemen kanssa. Kiehauta taas noin puoleen ja suurusta sitten Maizenalla. Lisää tarvittaessa mustapippuria.

Written by riitta

14.4.2014 klo 15:38

14 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Saat myös minulta hyväksynnän hylkeen, ihanan näköisiä! Lihapullat ja punaviini kuulostaa hauskalta yhdistelmältä😀

    Liked by 1 henkilö

    Pandice

    14.4.2014 at 15:54

  2. Pakko testata, jo nimikin on niin symppis ja mua kiehtoo noi katajanmarjat, en ole oikein osannut laittaa niitä ikinä mihinkään.

    Tykkää

    JonnaH.

    14.4.2014 at 17:46

  3. Nämä oli todella hyviä. Kastike, riittävän runsas salvia jne. toivat kivasti edgeä! Kuvastakin näkee kuinka pullat pursuavat pientä vihreää…

    Tykkää

    hubby

    15.4.2014 at 12:47

    • Thanks babe! Kannatti kyllä paistaa koepulla, ei olis maut olleet kohdillaan muuten.

      Tykkää

      riitta

      15.4.2014 at 13:23

  4. Mistä peevelistä saat villisikaa? Terv. kateellinen

    Liked by 1 henkilö

    Ulla

    17.4.2014 at 09:18

    • Espoon Mankkaan K-Supermarketin pakastealtaasta bongasin!😀 Niillä on muutenkin järjettömän laaja pakastevalikoimat erikoisemmille lihanosille ja lihoille. Sieltä löysin myös possunposket jouluksi.

      Tykkää

      riitta

      17.4.2014 at 09:24

      • Oukkei. Pitää kurkkia pakastealtaaseen. Jotenkin epäilen että löytyy tosta lähi cittarista. Mutta Chef Wotkinsilta vois kans löytyä…? Olisi kiva kokeilla.

        Tykkää

        Ulla

        17.4.2014 at 14:21

      • Joo, niillähän on vaikka ja mitä! Villipossussa on kivan pehmeä maku ja supertumma väri, oon aina tykännyt kun sitä on saanut syödäkseen.

        Tykkää

        riitta

        17.4.2014 at 14:45

      • Ensi kerralla kysy reippaasti meikäläiseltä! Parhaassa tapauksessa saat kummilapsen kaatamaa…

        Tykkää

        anna

        25.4.2014 at 12:40

      • No mutta eihän sellaista raaski syödä…!😀 Eikun oikeasti, tulen kyllä saaliinjaolle enemmän kuin mielelläni.😉

        Tykkää

        riitta

        25.4.2014 at 12:54

  5. Mahtava lähes runollinen kuvaus noista mausta. Nostan hattua.
    Mankkaan Supermarket oli ennen työmatkan varrella ja siellä tuli poikettua säännöllisesti. Sinun kuvauksesi perusteella se tuntuu vain parantavan juoksuaan. Taitaa taas olla pakko poiketa siellä pitkästä aikaa.

    Tykkää

    Jonna

    21.4.2014 at 07:33

    • Ehdottomasti kannattaa poiketa, ovat myllertäneet koko kaupan entistä parempaan kuosiin isolla rempalla.🙂

      Pakkasesta saa myös MSC-jättikatkarapuja, jos öttiäisistä pitää.

      Tykkää

      riitta

      22.4.2014 at 11:04


I live for comments!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: