masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Salmon Katsu

with 16 comments

This recipe for crispy salmon katsu is originally from Nami’s amazingly inspirational blog, Just One Cookbook. Although the katsu is not deep-fried, the resulting taste reminds me of some lunches in Tokyo – trippin’ down a healthier memory lane! Try this, it won’t disappoint.

Lohi ja jauheliha, nuo suomalaisen arkiruoan peruspilarit. Iänikuisen uunilohen sijaan kannattaa tehdä japanilaiseen tyyliin ”salmon katsua”, eli panko-jauheessa paneroituja lohikuutioita.

katsu1_edited-1Japanissa katsu on supersuosittu lounasruoka, oli sisällä sitten mitä tahansa. Lisukkeeksi kannattaa tehdä kevyt salaatti kaikenlaisesta rapeasta. Katsupalat dipataan aika usein ketsuppiin, mutta toki voit tehdä perinteisen länsimaalaisen tartar-kastikkeenkin, jos se tuntuu mukavammalta ajatukselta. Katsua voi tehdä mm. kalasta, kanasta ja äyriäisistä – sama kuorrute käy kaikkiin. Eli periaatteessa voisit tehdä samalla vaivalla yhteiselle aterialle lapsille lohiversion ja aikuisille jättikatkarapuversion.

Katsut friteerataan yleensä öljyssä, mutta tämä ohje helpottaa elämää ja vähentää kaloreita paistamalla pikkupalat uunissa. Eipä tule keittiöön rasvankäryäkään. Alkuperäinen ohje on Just One Cookbookista. Namin ohjeessa mainittujen kuivattujen yrttien sijaan käytin tuoretta korianteria, ja valkosipulijauheen sijaan tuoretta. Tätä jälkimmäistä pitäisi kyllä ostaa, törmään siihen jatkuvasti itämaisissa ohjeissa. Vai voiko sen vaan sitkeästi korvata tuoreella, tietääkö joku?

Ainekset neljälle:

  • 500 g nahaton lohifile
  • 2 dl panko-korppujauhoja
  • puntti korianteria
  • suolaa, mustapippuria
  • oliiviöljyä
  • jauhoja
  • 1 kananmuna
  • 3 valkosipulinkynttä

Raasta valkosipulit ja silppua yrtit. Paahda suolalla ja pippurilla maustettua pankoa, valkosipulia ja yrttejä oliiviöljyssä kunnes muruset ovat kullanruskeita. Kaada laakealle vadille jäähtymään.

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Kuutioi lohifile, suolaa ja pippuroi nopat. Kaada sitten yhdelle lautaselle jauhoja, toiselle vatkattu kananmuna ja kolmannelle panko-mausteseos. Kierittele lohikuutioita ensin jauhoissa, sitten kananmunassa ja lopuksi pankossa.

Paista uunissa leivinpaperin päällä 25-30 minuuttia. Tarjoa höyryävän kuumina.

*****

Ostitko isomman palan lohta ja nyt sitä jäi yli? Kokeile ihanan aromaattista ja mausteista lohikeittoa, tai ravintola Murun herkullista henksulohta.

keittomurulohi_a

Written by riitta

13.3.2014 klo 10:38

16 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Japani… josko sieltä löytyisi joku sopiva konferenssi työmatkaa varten… Hyvä idea tuo uunissa laittaminen, minulla on rasvapalopelko friteeraamiseen.

    Tykkää

    luimupupu

    13.3.2014 at 10:48

    • Ooh, ehdottomasti etsit sopivan ruoka- eikunsiis työmatkan Japaniin! 😀

      Jeps, tulikuuman rasvan kanssa pitää olla tarkkana, plus se käry on aikamoisen rasittavaa.

      Tykkää

      riitta

      13.3.2014 at 10:57

  2. Mmm, vaikuttaa nopealta ja herkulliselta!

    Tykkää

    JonnaH.

    13.3.2014 at 12:01

    • Oli, ihanan rapeita päältä ja sisältä pehmeitä… Viimeisestä palasta tuli kinaa! 😀

      Tykkää

      riitta

      13.3.2014 at 12:51

  3. Namin blogi on … nami! Käyn siellä usein hakemassa inpiraatiota japanikokkaukseen!

    Tykkää

    Ulla

    13.3.2014 at 13:13

    • Se ON, aivan älyttömän hyvä inspiraation lähde. Aina tulee nälkä. Ja ne astiat, kaikki ihanat japanilaiset posliinikipot ja -kupit, huokaus…

      Tykkää

      riitta

      13.3.2014 at 13:30

  4. Kivaa, uusi kalaresepti! Kokeiluun menee.

    Tykkää

    Pandice

    13.3.2014 at 14:16

  5. OIisi niin mukavaa oppia lisää japsikokkausta. Olen siltä osin nimittäin aika surkea. Jos en muista ihan väärin Kauppalehti Optiossa oli joku aika sitten myös jonkinsortin katsuresepti, mutta ei mitään ideoita, minkä kanssa tarjota sitä. Menin ihan jumiin, vaikka se näytti tosi herkulta. Tämä ratkaisi pulmani!

    Tykkää

    Jonna

    13.3.2014 at 20:46

    • Katsu on niin tuhtia, että rapea kirpeä salaatti on enemmän kuin riittävä. Japanilainen keittiö opettaa tarkaksi ja huolelliseksi, niiden hyvien makujen lisäksi tietenkin.

      Tykkää

      riitta

      13.3.2014 at 21:04

  6. Thank you SO much for trying this recipe, Riitta! I hope you enjoyed it. 🙂

    Tykkää

    • Oh I did, my whole family adored these! We fought over the last piece… 😉

      Tykkää

      riitta

      15.3.2014 at 12:16

  7. On tullut hotkittua aika monta tonkatsua oluen kera, mutta tällainen lohikatsu, tai ajatus ylipäätään siitä, että on muitakin katsuja, oli mulla ihan uusi. Tässähän avautuu hienoja uusia mahdollisuuksia nyt kun tätä oikein miettii. Kiitos.

    Liked by 1 henkilö

    Ankerias Vipunen

    18.3.2014 at 16:30

    • No todella, paneroinnin alle voi ujuttaa lähes mitä vaan! Testaan seuraavalla kerralla katkis-katsua.

      Tykkää

      riitta

      18.3.2014 at 16:38

  8. Hauska idea! Meillä tehtiin juuri eilen minchikatsua eli paneroituja ja uppopaistettuja jauhelihapihvejä… Kuvat vaan jäivät ottamatta. Ehkä ensi kerralla?

    Liked by 1 henkilö

    Hirame

    27.3.2014 at 12:49

    • No ehdottomasti otat kuvat ja laitat reseptin muidenkin ulottuville… Vinkvink 😉

      Oliko teillä dippikastike noiden kanssa?

      Tykkää

      riitta

      27.3.2014 at 12:53


I live for comments!