masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Yrttisatoa odotellessa

with 13 comments

Ostin perhepakkauksen yrttien taimia, ja olen nyt varovaisen maanisesti selannut erilaisia ohjeita ja vinkkejä yrttien säilömiseen ja jatkojalostamiseen.

growme2

Pakkauksen mukana tulee salviaa, meiramia, timjamia, minttua, oreganoa ja krassia. Ei pässimmin 8,95 maksaneelta pahvilaatikolta! Vielä pitää hommata jostain basilikaa ja rosmariinia, ja peitellä pari valkosipulinkynttä multaan. Onko kukaan kasvattanut korianteria, saako sen kukoistamaan?

growme1

Kun sato ylittää odotukset

Yrttien kuivaaminen:

  • Kääri oksat harsokankaaseen ja kuivata jääkaapissa pari viikkoa. Rutistele sitten kuivat yrtit säilytysastiaan.
  • Ripusta pieni yrttikimppu alassuin roikkumaan. Anna kuivua viikko ja säilö sitten. Älä kuivata liian isoja kimppuja kerrallaan, etteivät oksat lähde homehtumaan.

Yrttien pakastaminen:

  • Jauha basilika hyvän oliiviöljyn kanssa pyreeksi ja pakasta jääpalamuotissa.
  • Pilko yrtit valmiiksi silpuksi ja pakasta pienissä pakastuspusseissa.

Yrttien uuttaminen:

  • Pese ja kuivaa yrtit huolellisesti. Rutista kevyesti, jotta aromit lähtevät irtautumaan. Laita yrtit säilytysastiaan ja kaada päälle hyvää oliiviöljyä. Säilö valolta suojattuna.
  • Omien uutteiden tekeminen on hauska idea. Minttua ja vodkaa yhdistämällä saa aika hyvän alun aikuisempaan sorbettiin.

Sadosta kannattaa tietenkin nauttia myös tuoreeltaan. Nenäliinapastaan saa upotettua ihanasti persiljaa tai basilikaa, kuten myös umbrialaisiin vasikankyljyksiin:

pastaumbria

Written by riitta

5.3.2014 klo 12:49

13 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Lankesin samaan, ja tossa ne nyt ikkunalla ruukuissaan pörhistelevät.

    Olen kasvattanut korianteria siemenistä, ja se on ollut vähän pitkissä kantimissa. Samoin kuin basilika, siinäkin olen päätynyt jonkun muun aloittamaan kasvatukseen. Olen siis ostanut joskus valmiiksi taimetettua korianteria, mutta eniten tyrkin kasvukaudella kaupasta ostettuja korianteripuskia käytön jälkeen multaan. Jos juuret ovat vaaleat, ne ovat vielä elossa ja lähtevät kasvamaan.

    Korianterista tulee kesän myötä aika väkevää, ollaankin laitettu uusia puskia pitkin kesää. Loppukesästä korianteri mun mielestä suorastaan haisee, vaikka olisinkin tunnollisena leikellyt kukintoja pois

    Tykkää

    Mari

    5.3.2014 at 13:19

    • Kiitos, täytyy testata tuota kaupan puskasta kasvattamista. Mä en ole koskaan oikein saanut basilikaa siemenistä lähtemään oikein kunnolla kasvuun, aina jää vähän kitukasvuiseksi – veikkaan, että korianterin kohdalla kävisi samoin.

      JOS saan korianterin viihtymään, täytyy siis syödä sitä tasaisesti pois. Tykkään kovasti mausta, mutta liika on toki aina liikaa. 🙂

      Tykkää

      riitta

      5.3.2014 at 13:22

  2. Useamman kokeilun jälkeen olen todennut, että meillä eivät yrtit jaksa sisällä mullassa kasvaa, joten parvekesatokauden ulkopuolella laitan ruukkuyrtit isoihin juomalaseihin keittiö ikkunalle, jossa ne elävät viikon, joskus kaksi. Keväällä ja tarvittaessa pitkin kesää rehut pääsevät parvekkeelle, kaupan ruukkuyrtit ovat meilläkin lähteneet kasvamaan ainakin yhtä hyvin kuin varsinaiset taimet.

    Tykkää

    luimupupu

    5.3.2014 at 13:56

    • Kiitos uskonvahvistuksesta, käyn nappaamassa kaupan korianteriruukun ja koetan pitää sen hengissä… 😀

      Sisätiloissa on tosiaan omat haasteensa, ei meinaa vissiin riittää valo. Ehkä sellainen kasvatusruukku valolla voisi olla toimiva..?

      Tykkää

      riitta

      5.3.2014 at 14:06

      • Mulla nuo saavat luonnonvalon lisäksi osansa kasvilampusta, joka on taimille viritetty. Katsotaan kuinka käy, en mäkään ole aikaisemmin näin aikaisin ikinä yrittänyt yrttejä ikkunalaudalla..

        Tykkää

        Mari

        5.3.2014 at 14:11

  3. Meillä on etelä parveke ja siinä kuolee ihan kaikki. 😦 En tosin väitä olevani edes viherpeukalo. 😀

    Tykkää

    JonnaH.

    5.3.2014 at 17:36

    • Munkaan peukku ei juuri viherrä, siksi pitää ostaa toisten kasvattamia kasveja… 😀

      Tykkää

      riitta

      5.3.2014 at 17:43

  4. En oo koskaan saanut ruukkukorianteria selviään muutamaa päivää pidempään, aina se nuopahtaa vaikka mitä tekisi…

    Tykkää

    Yukiko

    5.3.2014 at 20:03

    • Joo, on kovin herkkä kaveri tuo korianteri. Täytyy yrittää etsiä noita Marin vinkkaamia vaaleita juuria. 🙂

      Tykkää

      riitta

      5.3.2014 at 20:18

  5. Kyllä se on ihan sattuman kauppaa ollut, mitkä yrtit ovat eläneet ja mitkä heti kukistuneet… Kasvihuoneeseen asti kun päästään, korianteri on kyllä elänyt, kasvanut ja lopulta tullut ovella jo vastaan, mutta tuota Marin mainitsemaa väkevöitymistä kyllä ilmenee. Pitää vähentää kerralla käytettävää korianterin määrää. Nyt minulla on elossa kasvilampun alla kolmatta viikkoa basilika, se vaikuttaa jäntevältä tapaukselta.

    Tykkää

    Campasimpukka

    7.3.2014 at 06:42

    • Kaikkien kommenttien jälkeen olen tullut siihen tulokseen, että tuollainen kasvilamppu on kaiken a ja o – ensi talveksi hommaan sellaisen. Sen alle voi varmaan itsekin mennä marras-lokakuussa makoilemaan… 😀

      Tykkää

      riitta

      7.3.2014 at 10:25

  6. Onpas kiva yrttipakkaus! Mulla on just kasvamassa salviaa ja basilikaa,vaikka täällä saa joka paikasta valtavia yrttipuskia,mutta ne itse kasvatetut ovat niiin hyviä;D Korianteria en ole kokeillut.

    Tykkää

    Jael

    7.3.2014 at 19:24

    • Joo, paljon parempia kuin kaupan versiot. Ja se tunne, kun voi napsia tuoretta tavaraa omalta parvekkeelta…

      Tykkää

      riitta

      7.3.2014 at 20:12


I live for comments!