Hyvää keholle ja mielelle: kukkakaali-fenkoli-couscous
Alkon Etiketti-lehti raportoi meze-herkuista ja Chef Jones puolestaan mehukkaasta lampaankareesta. Vähemmästäkin on pieni ihminen sortunut Lähi-idän makuihin.
Tein omalle kareelleni, Etiketin talvitabboulleh’n ohjetta mukaillen, mahtavan lisukkeen kukkakaalilla ja fenkolilla maustetusta couscousista. Maistui taivaalliselle, ja teki varmasti hyvää myös keholle: kukkakaalista runsaasti c-vitamiinia, täysjyvästä pitkäkestoista energiaa ja fenkolista zeniä vatsalle.
Aion muuten jatkossa aina vihjata uuden ohjeen lopussa muista hyvistä ohjeista (omistani ja muiden), joissa käytetään samoja raaka-aineita. Olen nimittäin tuskin ainoa, joka tuskastelee säännöllisesti mitä tehdä puolikkaalle sille ja tälle, joka on jäänyt yli kokkailusta…
Ainekset neljälle:
- 1,5 dl täysjyväcouscousia
- 1,5 dl vettä
- ripaus suolaa
- puolikas iso fenkoli
- puolikas kukkakaali
- n. 3-5 rkl oliiviöljyä
- n. 3 rkl sitruunamehua
- yksi puntti lehtipersiljaa
- 2 valkosipulinkynttä
- suolaa ja mustapippuria
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Huuhtele kukkakaali ja fenkoli ja lohko ne pienemmiksi. Laita ne uunivuokaan yhdessä kuorimattomien valkosipulinkynsien kanssa. Lorauta oliiviöljyä päälle ja mausta kevyesti suolalla ja pippurilla. Paahda uunissa noin 20 minuuttia.
Valmista sillä aikaa couscous. Keitä 1,5 dl vettä, ja kaada se kulhossa olevan couscousin ja suolaripauksen päälle. Peitä kannella kunnes on aika kasata annos. (Tai noudata paketin ohjeita.)
Riivi lehtipersiljan lehdet varsista ja silppua ne krouvisti pienemmiksi. Purista sitruunanmehu. Purista pehmennyt valkosipuli ulos kuoristaan. Sekoita sitten kaikki ainekset keskenään, lisää loraus jos toinenkin öljyä sekä suolaa ja pippuria.
Jäikö kukkakkalia yli? Kokeile vaikka paistaa kampasimpukoita kukkakaalimuusin kaveriksi, tai juuressalaattia.
Mitä tehdä fenkolista? Kelpaisiko pot-au-feu kanasta ja kasviksista tai bagna cauda?
ENGLISH SUMMARY:
Full-grain couscous, cauliflower and fennel with lemon and parsley, absolutely delicious! I made this as a side-dish to a beautiful rack of lamb with equally Middle-Eastern flavours.
Ingredients for four:
- 1,5 dl full-grain couscous
- 1,5 dl water
- Pinch of salt
- Half large fennel bulb
- Half medium cauliflower
- Approx. 3-5 tbsps. olive oil
- Approx. 3 tbsps. lemon juice
- Large punch flat-leaf parsley
- 2 garlic cloves
- Salt and black pepper
Pre-heat the oven to 200 degrees Celsius. Rinse and chop the fennel and cauliflower, and place them in an oven tray with the garlic cloves still in their skin. Drizzle some olive oil on top as well as a pinch of salt. Roast in the oven for 20 minutes.
Prepare the couscous according to the instructions on the package. Roughly chop the parsley leaves and squeeze the lemon.
Assemble the dish: Mix all ingredients together in a large serving bowl. Squeeze the soft garlic gloves from their skin and season the salad with the soft garlic paste, olive oil, salt and black pepper.
Namis. Minäkin katselin ohjetta Etiketissä ja vinguin ainoastaan sitä, että tuota ei ehkä pitäisi kutsua tabboulehiksi, jonka pääraaka-aine pitäisi monen alkuperäisreseptin mukaan olla persilja. Näillä leveysasteilla ämpärillisen lehtipersiljaa hankkiminen on tosin hivenen haastavaa.
Olemme muuten yrittäneet ratkaista puolikas sitä ja tätä ongelmaa niin, että käytetään kasvikset kokonaan ja syödäät jämät tulevien päivien lounailla.
TykkääTykkää
luimupupu
26.2.2014 at 12:25
Joo, kurtistin hifistelijän kulmiani ihan samalle… 😀 Persiljaämpärin käyttäminen tulisi jo aikamoisen kalliiksi myös.
Tuo on myös erinomainen idea tehdä reilusti kerralla iso satsi, jonka voi jakaa useammalle päivälle.
TykkääTykkää
riitta
26.2.2014 at 12:31
Tästä mäkin tykkäisin 🙂 huippu lisuke kareelle!
TykkääTykkää
Chef Jones
26.2.2014 at 13:59
Oli kyllä, ei tainnut jäädä murustakaan jäljelle….
TykkääTykkää
riitta
26.2.2014 at 14:07
Pakko testata, tykkään sekä fenkolista, että kukkakaalista hirveästi. En malta odottaa, että tulee kesä, pääsen syömään lemppariani fenkoli-mansikka-avokado salaattia. *slurps*
TykkääTykkää
JonnaH.
26.2.2014 at 14:03
Wau, kuulostaa erinomaiselta, laitan vinkin korvan taakse. 🙂 (tulis jo se kesä)
TykkääTykkää
riitta
26.2.2014 at 14:07
Mustapippuria ja balsamicoa päälle niin se on siinä! Voisin elää kesät tuolla. 😀
TykkääTykkää
JonnaH.
26.2.2014 at 19:12
Voi kyllä, jumalainen yhdistelmä!
TykkääTykkää
riitta
26.2.2014 at 21:44
Olennainen osa herkullisuutta taisi olla paahtaminen uunissa aavistuksen yli. Ripaus karsinogeenejä tuo edgeä ruokaan kuin ruokaan (vrt. grillimakkara). En yleensä edes pidä kukkakaalista tai couscousksesta erityisesti, mutta tätä olisin syönyt ämpärillisen…
Yksi parhaista kokeiluista, ei epäilystäkään.
TykkääTykkää
Hubby
27.2.2014 at 10:11
Yup, paahtaminen (ja oliiviöljy ja suola) tekee yleensä ihmeitä raaka-aineille… 😀
PS: Koska grillataan taas? Menit mainitsemaan makkaran…
TykkääTykkää
riitta
27.2.2014 at 11:22
Namskis! Mulla kesti kauan ennenkuin totuin fenkolin aniksiseen makuun mutta sehän häviää aika kivasti uunissa:) Nykyään jo tykkään siitä raakanakin.Kiva couscous:)
TykkääTykkää
Jael
27.2.2014 at 18:36
Joo, on ihan eri makuinen kaveri paistettuna ja raakana. Hassua sinänsä, en ole suuri lakritsifani, mutta fenkolia rakastan. 🙂
TykkääTykkää
riitta
27.2.2014 at 19:54
Ollaan näemmä kaikki selattu Etikettimme. Tämä on kiva idea ja aplodit myös tuolle mitä muuta samoista raaka-aineista jutulle. Meillä aina mietitään, mitä jämistä. Kahdelle ostaminen on työlästä, työpaikkalounas tulee syötyä lounasravintolassa ja hirveän montaa päivää ei samaa jaksa syödä.
TykkääTykkää
Jonna
2.3.2014 at 09:39
Se oli todella hyvä numero, paljon mielenkiintoista. 🙂
Meillä on ihan sama juttu, 2,5 annosta on vaikea valmistaa, aina jää jotain yli. Joskus harmillisen vähän, etten edes saa siitä itselleni lounasta. Munakkaat rules, niillä saa jatkettua ihan mitä vaan… 😀
TykkääTykkää
riitta
3.3.2014 at 08:44
Näyttää niin herkulliselta, että tekisi ihan mieli kokeilla, vaikka en millään muotoa pidä kypsennetystä kukkakaalista.. 😀 Blogissani on muuten haaste sulle.
TykkääTykkää
Miss J
2.3.2014 at 11:53
No sitten se on _todella_ hyvän näköistä! 😀
Ooh, haaste, tulen nappaamaan sen vastaan.
TykkääTykkää
riitta
3.3.2014 at 08:45
[…] elo oli kaikin puolin nautinnollista. Kokkailin vain vanhoja, hyväksi havaittuja reseptejä kuten kukkakaali-fenkolicouscousia, Murun lohta ja raclettea. Ainoa uusi kokeilu oli maanantain aamiaisella paistamani […]
TykkääTykkää
Brunssiherkkuja: appelsiini-jogurttiletut | masutoaitemu
22.4.2014 at 11:35
[…] Lammaspyörykät, kasviscouscous ja Jaelin […]
TykkääTykkää
Kahden viikon ruokalista arkeen | masutoaitemu
29.11.2014 at 13:50
[…] Torstai: kaupan valmiiksi grillattu broileri ja talvi-couscous […]
TykkääTykkää
Ruokaideoita arkeen | masutoaitemu
15.2.2016 at 16:02