masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Suolaa, suolaa, ja vielä enemmän suolaa

with 6 comments

Ruoanlaitosta ei tule mitään ilman suolaa. Se paitsi maustaa, myös säilöö, gravaa, nostattaa leivottaessa ja on oleellinen osa vaikkapa kovien italialaisten juustojen koostumuksessa ja maussa.

vaniljasuola

Suolaton ruoka ei maistu hongalle ei haavalle, ja liian suolainen ruoka taas on syömäkelvotonta. Oikean tasapainon löytäminen vaatii kokeilua ja malttia: Maista ruokaa tasaisin väliajoin, ja justeeraa suolan määrää maun mukaan, ei ohjeen.

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan uudet ravitsemussuositukset suosittelevat, että suolaa tulisi syödä alle 5 grammaa päivässä (noin teelusikallinen). Miesten päivittäinen suolan saanti oli kuitenkin 8,9 grammaa, ja naisten 6,5 grammaa vuonna 2012 samaisen julkaisun mukaan.

Olen samaa mieltä siitä, että suolan saantia eineksistä, sipseistä ja pikaruoasta tulisi rajoittaa, mutta tuntuu, että porukka vähentää suolan käyttöä siellä missä sitä ei saisi tehdä, eli kotikeittiössä. Resepteissä mainitaan yleensä täysin riittämättömiä määriä suolaa, jopa ravintolakokkien omissa keittokirjoissa. En usko, että ravintolakokki mittaa annoksiin tarkkoja mitallisia suolaa, vaan aloittaa pienestä määrästä ja maistelee tiensä sopivaan lopputulokseen.

Esimerkiksi pastan keitinvesi tulee höystää reilulla suolamäärällä. Itse käytän aina merisuolaa, jota tulee silmämääräisesti arvioituna 2-3 rkl 4 litraan vettä. Noudatan jostain lukemaani ohjetta, että keitinveden tulee maistua suolaiselta kuin Välimeri. Maistan pastakastiketta lopuksi yhdessä kypsän pastan kanssa jotta tiedän, tarvitseeko kastike lisämaustetta, vai riittääkö pastan suolaisuus kastikkeellekin.

Vaihtelen seuraavien suolojen välillä käyttötavan mukaan:

 • Karkeaa merisuolaa: sellaisenaan pastan keitinveteen, jauhettuna kaiken muun ruoan sekaan
 • Maldon-suolaa: hienoimpien liharuokien maustamiseen, mutta myös yleissuolana esimerkiksi salaatinkastikkeisiin sen nopean liukenemisen vuoksi
 • Vaniljasuolaa: leivontaan ja kala- ja äyriäisruokien maustamiseen
 • Uusin löytöni on Hella & Herkun valikoimissa oleva Umami-suola. Se korostaa ruoan kuin ruoan luontaista makua, ja tuo siihen ihanaa syvyyttä.

umami

Written by riitta

17.2.2014 klo 07:57

6 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

 1. So true! Eilisen ravintolapäivän maisteluistakin todettiin aika monen osalta, että mausteita on – maku puuttuu ja se puuttuu juuri siksi, että ei osata käyttää suolaa. Luullaan, että mitä vähemmän, sitä parempi.

  Vielä pahempaa on sitten se, kun pastan keitinvedestä on jätetty suola kokonaan pois ja ”kokki” olettaa että jokainen voi oman makunsa mukaan lisätä suolaa valmiiseen pastaruokaan – hyi helv…

  Tykkää

  Tuplaespresso

  17.2.2014 at 11:29

  • Mä arvasin, että jaat tuskani! 😀 Joo, vähemmän ei tosiaan ole enemmän, suolaa ei tarvitse pelätä.

   Suolaton pastavesi on sitten jo majesteettirikos. 😉

   Tykkää

   riitta

   17.2.2014 at 11:32

 2. Pasta on ihan kamalaa, jos sen keittää vedessä, jota ei ole suolattu kunnolla. Suolasta on mielestäni vähän turhaan tehty kamala mörkö. Jos teet hyvää kotiruokaa, niin kyllä siihen suolaa saa pistää. Mummoni valeli ruisleivän päälle aina suolaa ja eli 90-vuotiaaksi asti, mutta hän ei syönytkään sitten sipsejä tai eineksiä. 😀 Kuolinsyykään ei ollut suola. 😉

  Tykkää

  JonnaH.

  17.2.2014 at 12:03

  • Puistatus, suolaton pasta on ihan hirveää…! Ja hyvin sanottu, suolasta tosiaan varoitellaan joka paikassa, vaikka pitäisi keskittyä mielestäni siihen, _mistä_ sen suolansa saa. Minunkin mummoni söi loppuun saakka voita ja suolaa, punaista maitoa ja kahvissa aina kermaa, ja porskutti lähemmäs 100-vuotiaaksi. Kyllä mummot tietää! 😀

   Tykkää

   riitta

   17.2.2014 at 12:06

 3. Ei se suolaton pasta vielä mitään, yritä tässä nyt sitten mättää näitä suolattomia sipsejä!

  Jännä muuten miten Björk kokkasi eilen kurkuista jotain mustaa magiaa vain suolaamalla ja jättämällä lämpimään. Baffled is me.

  Ehkä on parempi että keskityn sipsien suolaamiseen.

  p.s. Toinen näkökulma ravintosuosituksiimme: http://www.anttiheikkila.com/blogi/valtio-on-kansan-vihollinen/

  Tykkää

  Hubby

  17.2.2014 at 14:08

  • Haha, loistava Antti Heikkilä! 😀 Joskus foliohattu on turhan tiukassa, usein asian ytimessä.

   Pikapikkelöityjä kurkkuja täytyisikin tehdä, kuulostivat hyvältä idealta.

   Tykkää

   riitta

   18.2.2014 at 11:26


I live for comments!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: