Demolition Woman
Vuoden tavoitteista yksi tuli yliviivattua listalta, kun kävimme Jonnan ja Annan kanssa viime lauantaina ravintola Demossa illallisella. Odotukseni yhden Michelin-tähden paikkaa kohden olivat korkealla.
Valitettavasti – sanon sen heti alkuun – paikka oli pettymys. Käytin lähemmäs 200 euroa kuuteen ruokalajiin ja niille suunniteltuun viinipakettiin, ja olen kieltämättä vieläkin kiukkuinen siitä, etten saanut rahoilleni vastinetta. Kadun hyvin harvoin rahankäyttöä (kalliit ostokset ovat aina harkittuja ja huikeista kokemuksista kannattaa maksaa), mutta nyt toivon, että voisin palata ajassa taaksepäin.
Demossa on valittavana 4-7 ruokalajin kokonaisuus, ja me siis päädyimme kuuteen annokseen. Näistä ainoastaan haudutettu kuha fenkoli-perunasosella oli erittäin hyvää, muut eivät juuri poikenneet muista hyvistä helsinkiläisistä ravintoloista. Kokonaisuudessa ei ollut punaista lankaa, vaan paineltiin iloisesti alkukeiton chilisestä kampasimpukasta lappilaisen poron kautta periranskalaiseen Roquefort-crème brûléehen (joka oli juuri niin pahaa, kuin miltä kuulostaa). En kiistä, ettei Demon keittiössä olisi äärimmäisen taitavia kokkeja töissä, se nyt on selvää, mutta en kerta kaikkiaan ymmärrä, mikä tekee Demosta tähden veroisen. Kelpoa fine diningia ruoka tietenkin oli, mutta kovin mielikuvituksetonta. Yksikään annos ei saanut aivoja nyrjähtämään hyvällä tavalla sekaisin makujen ansiosta, eikä raaka-aineita käytetty kekseliäästi.
Ruokaakin pahempi pettymys oli kuitenkin tarjoilu. Supersympaattinen ”viinimies” (= sommelier) ja tämän palava into ei riittänyt pelastamaan ynseän tarjoilijan suorastaan huonoa käytöstä. Jonna kysyi, mistä erään annoksen merikoralli on peräisin – hassunhauska vastaus oli ”toimittajalta”. Thanks Captain Bleedin´Obvious! Samoin hänen mielestään oli oikeutettua kuitata olan yli lähes koskemattomat crème brûlee –annoksemme lauseella ”ei sitten tainnut olla mieleistä”. Pienikin pahoittelu olisi auttanut asiaa, nyt ei jäänyt tunnetta, että ravintola olisi kiinnostunut siitä, että asiakkaat poistuvat hyvillä mielin hyvä maku suussa.
Yleensähän sitä toivoo, että saisi menetettyjä tunteja takaisin – minä en, sillä upeassa seurassa vietetty ilta teki hyvää, mutta rahat ottaisin kyllä mielelläni takaisin. Perkele.
No jopas, tämä oli yllättävää! Ja harmillista tietysti 😦
TykkääTykkää
Pandice
29.1.2014 at 13:23
No joo, odotin kyllä huomattavasti onnistuneempaa reissua. 😦 Tuskin olisin näin kiukkuinen, jos palvelu olisi ollut yhtä huomaavaista kuin vaikkapa Chef & Sommelierissa, se olisi pelastanut paljon.
TykkääTykkää
riitta
29.1.2014 at 13:24
Ei saisi kellekään alan ammattilaiselle olla epäselvää, miten paljon hyvä palvelu merkitsee ja mitä se voi pelastaa…
TykkääTykkää
Pandice
29.1.2014 at 13:33
Sanopa muuta! Noilla hinnoilla pitää saada kaikki kohdalleen, ruoka, palvelu ja miljöö.
TykkääTykkää
riitta
29.1.2014 at 13:42
Yngh, Roquefort-crème brûlée kuulostaa kamalalta. Meillä on ulkoruokinta jäänyt viime aikoina tosi vähiin, täällä ei oikein ole kelvollisia vaihtoehtoja ja työreissuissa on käynyt pikaisesti siellä ravintolakeskittymässä yksin. Jospa taas keväällä Ranskassa… se muuten kumma, että siellä saa ties kuinka monessa paikassa kahdelle reilulla satasella kokon setin niin hyvää evästä etten ainakaan minä enempää kaipaa (palvelu ei välttämättä ole mitenkään yltäkylläistä, nopean hillityn ystävällistä tosin lähes aina).
TykkääTykkää
luimupupu
29.1.2014 at 13:54
Se ei ollut hyvää, voin kertoa! Palvelun ei tosiaankaan tarvitse olla yltäkylläistä, mutta kohteliasta ja kunnioittavaa kyllä. Nyt ei saatu kumpaakaan.
TykkääTykkää
riitta
29.1.2014 at 14:31
Voi eeeei 😦 Demo olis niin mun tän vuoden MUST-listalla ja nyt en enää haluu. Tässä vaiheessa ei voi enää vedota yhteen huonoon päiväänkään, tuon tasoisessa paikassa niitä ei vain yksinkertaisesti Voi olla. Voihan plääh, toivottavasti lähettävät sulle rahat takaisin 😀
TykkääTykkää
Hanna
29.1.2014 at 13:57
Olen samaa mieltä, näillä hinnoilla ja maineella pitää onnistua joka kerta, ja asiakas saa vaatia paljon.
Olisi kyllä kiva kuulla, mitä mieltä olet, joten jos kuitenkin menisit… 😉
TykkääTykkää
riitta
29.1.2014 at 14:34
Jonnan kanssa mietittiin kotimatkalla, että ollaanko me vaan niin poispilattuja ettei mikään enää sykähdytä. Paitsi C&S ja Ask kyllä sykähdytti. Ja olenko vähän outo kun mulle se kreemprylee upposi, vaikken yleensä edes välitä Roquefortista. Vastaanpa siis itse: olen outo.
TykkääTykkää
Anna
29.1.2014 at 14:11
No varmasti ollaan totuttu tosi hyvään, ja odotukset ovat korkealla. Eikä aina tosiaankaan tarvitse mennä kovempaa ja korkeammalta, mutta kyllä mä petyin tähtipaikan njääh-tasoon.
TykkääTykkää
riitta
29.1.2014 at 14:33
Ei maistunut tähti niissä ruuissa ei. Harmittaa sinänsä kun Demo oli aikanaan mun eka fine dining-kokemus ja sytytti entisestään ruokainnostusta, nyt on moni tähdetönkin paikka ajanut ohitse.
TykkääTykkää
Anna
29.1.2014 at 14:48
Joo, mäkin toivoin, että alan yksi pioneereista olisi pitänyt pintansa.
TykkääTykkää
riitta
30.1.2014 at 08:53
Olisitte jättäneet sen D:n pois ja tulleet Emoon! 🙂
TykkääTykkää
Campasimpukka
29.1.2014 at 14:44
Jeps, te olitte valinneet fiksummin! 😀
TykkääTykkää
riitta
30.1.2014 at 08:50
Ei me olla poispilattuja. Rempan takia en ole päässyt kunnolla syömään ulos miljoonaan vuoteen ja odotin ihan hirveästi iltaa ja hyvää ruokaa. Ei se pahaa ollut (paitsi se creme brulee), mutta aika mitäänsanomatonta kalaa lukuunottamatta. Ja minä olen aika helppo hurmattava. Tarjoilija oli aika leipääntynyt ja koko hommasta jäi vähän valju fiilis. Demo on minunkin ensimmäinen todella sykähdyttävä fine dining -kokemus ja siksi tunnen erityistä sympatiaa heitä kohtaan, mutta tällä kertaa ei sykäyttänyt ei sitten yhtään. Paitsi seura oli tietenkin hyvää ja vessassa saa edelleen kuivata kätensä pyyhkeeseen 😉
TykkääTykkää
suolaajahunajaa
29.1.2014 at 18:08
Seurassa ja käsipyyhkeissä ei tosiaan ollut moitteen sijaa! 😀 Möllitarjoilija oli pahin, tosiaan elämäänsä ja duuniinsa kyllästynyt yksilö…
TykkääTykkää
riitta
30.1.2014 at 08:54
…Te alatte vaan olla jo keski-ikäisiä nart- siis naisia… 😉
Ei vaiskaan, mielenkiinnolla luin, ja kyllä näitä juttuja tulee pohdittua. Aniko just kirjoitti tarjoilijan tärkeydestä, mikä on viime aikoina kyllä unohdettu kokonaan tässä kokki ja sommelier-huumassa. Mutta aina ei vain ota alleen. Mulle henkilökohtainen pettymys oli Pure Bistro. Pitää vaan muistaa, että monet on saanu sielläkin hyvää ruokaa ja palvelua, vaikka en itte ollu vaikuttunu. Mutta eipä oo tullu postausta aiheesta tehtyä.
Toivottavasti ravintolat ottaa nämä rakentavana kritiikkinä, onhan tämä some-palaute aina hiukan raakaa, vaikka kuinka asiallisesti esitettynä. (En siis kritisoi tätä kirjoitusta, Riitta, ystäväni)
TykkääTykkää
Nanna
29.1.2014 at 18:37
Tarjoilu on tosiaan kaiken a ja o, ruoan ohella asiakkaan ainoa kontakti kokkiin ja keittiöön. Jos se falskaa näinkin pahasti (mulle tuli tunne, että tarjoilija pottuilee päin naamaa), pitää ruoan olla aivan erityislaatuista kompesoidakseen. Monessa muussa helsinkiläisessä paikassa tarjoilu & ruoka toimivat kumpikin yhtä mallikelpoisesti.
TykkääTykkää
riitta
30.1.2014 at 08:59
Siis Creme Bruleessa voimakasta sinihomejuustoa?!? Hyi! Bruleet ja sinihomeet mulle erikseen kiitos. Mä olen avoin ruuan suhteen, mutta tosi outo yhdistelmä…
Eivät kyllä näytä annoksetkaan mitenkään kamalan säväyttäviltä.
TykkääTykkää
JonnaH.
29.1.2014 at 19:18
Se ei tosiaan maistunut (mun suussani) hyvältä, olisin ottanut mielummin viipaleen juustoa ihan vaikka sellaisenaan… 😀
Annokset olivat hyviä, mutta aika tavanomaista fine diningia, ei mitään uutta auringon alla.
TykkääTykkää
riitta
30.1.2014 at 09:00
voi eiiiiiiiiiiiii! mun tuttavapiiristä oli juuri tehty kuuleman mukaan niin onnistunut reissu ja olin hyvin yllättynyt siitä, että sinne sai varauksia vielä samalla viikollakin olman sitä uuvuttavaa rumbaa. nyt putosi leuka (ja maailmaltani pohja…)
TykkääTykkää
Andalusiana/ Andalusian auringossa- blogi
3.2.2014 at 12:01
Hyvä, että tuttavasti pitivät, minun kohdalleni sattui sutta kyllä. Jos olet etsimässä hyvää paikkaa (etkä ole vielä testannut), niin voin täydellä sydämellä suositella Askia.
TykkääTykkää
riitta
3.2.2014 at 14:48
Jotenkin tulee oma Chez Dominique kokemus mieleen, mikään ei sinänsä huonoa mutta hintaan ja tähtiin verrattuna tosi plääh..
..roguefort creme prylee kuulostaa kyllä mahtavalta! 🙂
TykkääTykkää
Aleksi
6.2.2014 at 10:01
Prylee oli joo _köh_ melkoisen tajunnanräjäyttävä makuelämys… 😀
Ja juurikin noin kuten sanoit, ruoassa ei sinänsä ollut vikaa muttei mitään extraa.
TykkääTykkää
riitta
6.2.2014 at 12:15