masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Voissa ja sokerissa haudutettua omenaa eli wieniläishenkinen omenakakku

with 6 comments

Euroopan saksalaisalueilta tuleva ruokakulttuuri pitää sisällään mahtavia leivonnaisia. Yksi wieniläisen keittiön helmistä on omenastruudeli, josta tein äidiltä napatun muokatun version vaniljajäätelön kanssa nautittavaksi.

omenakakku1

Mehevän omenakakun täytteenä on sokerissa ja voissa karamelisoitua omenaa. Maustaessani hedelmäviipaleita tonkapavulla ja muskottipähkinällä kävi mielessä, että jättäisin suosiolla taikinan tekemättä ja lusikoisin pehmenneet omenat suoraan kuumina pannulta jäätelön päälle – olisi varmasti ollut syötävän hyvää niinkin!

Struudelihan tehdään perinteisesti seitinohueen, filo-taikinaa muistuttavaan taikinaan. Taikinan kuuluisi olla niin ohut, että sen läpi näkee lukea. Tekemässäni versiossa on paksu, pullamainen taikina, mutta muuten makumaailma on sama. Omenoiden joukkoon kannattaa laittaa pähkinöitä (esimerkiksi pekaanipähkinöitä), jätin ne pois miehen allergian vuoksi. Kakun kanssa tarjotaan jäätelöä, kermavaahtoa tai vaniljakastiketta. (Meinasin ensin kirjoittaa tai-sanan tilalle ja, onko tämä nyt sellainen kuuluisa freudilainen lipsautus?)

Omenakakun ainekset:

  • Taikinaan:
    • 500 g kakkujauhoja
    • 60 g voita
    • 60 g sokeria
    • 1 kananmuna
    • 20 g hiivaa
    • 1 dl maitoa
    • 1 tl suolaa
    • Täytteeseen:
      • 1 kg omenoita
      • 1 dl rusinoita
      • 100 g voita
      • 1 tl muskottipähkinää
      • puolikkaan sitruunan raastettu kuori
      • 1 tl raastettua tonkapapua
      • 1 dl fariinisokeria
      • tomusokeria koristeluun
      • ( 1 dl pähkinöitä)

Aloita taikinasta. Liota hiiva reilusti kädenlämpöiseen maitoon. Alusta kaikki ainekset sekaisin sileäksi taikinaksi ja anna kohota.

Kuori ja viipaloi omenat. Sulata voi ja sokeri pannulla, lisää omenaviipaleet. Hauduta miedolla lämmöllä pehmeiksi ja kullanruskeiksi. Mausta ja lisää rusinat (sekä pähkinät).

Kauli puolet taikinasta levyksi ja nosta se tasapohjaiseen kakkuvuokaan. Lusikoi täyte päälle, ja nosta sen päälle toinen taikinapuolikas niin ikään kaulittuna. Paista uunissa 180 asteessa 30 minuuttia. Koristele tomusokerilla.

 omenakakku2

English summary: Austrian “Apfelkuchen”

Viennese apple-strudel is traditionally made out of thin, filo-like pastry, but I tried a thicker, doughy version my mother makes quite often. Equally delicious!

For the batter you’ll need:

  • 500 g cake flour
  • 60 g butter
  • 60 g sugar
  • 1 egg
  • 20 g fresh yeast
  • 1 dl warm milk
  • pinch of salt

For the filling you’ll need:

  • 1 kg apples
  • 1 dl sultanas
  • 100 g butter
  • 1 tsp. grated nutmeg
  • zest of half a lemon
  • 1 tsp. grated tonka-bean
  • 1 dl brown sugar
  • 1 dl chopped pecans
  • confectioners’ sugar for decorating

Mix the yeast onto the milk. Mix all ingredients together and let the dough rise.

Peel and slice the apples. Melt the butter and sugar in a pan, add the apple slices. Cook until soft. Add the spices and the lemon zest.

Roll out half of the dough to form a base and place into a baking dish. Pour the filling on top, and cover with the remaining dough, likewise rolled out. Bake at 180⁰ C for 30 minutes. Decorate with confectioners’ sugar.

Written by riitta

20.1.2014 klo 07:06

6 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Kiitos, että teit oman versiosi pullamaiseen taikinaan, itse kun en ole hirveä filojen ystävä ja sen vuoksi baklavakin saattaa jäädä syömättä. Mottoni: jos on omenaa, se ei voi olla pahaa!

    Tykkää

    JonnaH.

    20.1.2014 at 12:03

    • Loistava motto! Lisäisin tuohon vain, että omena ei voi olla pahaa, etenkään jos ne on paistettu voissa ja sokerissa!😀

      Tykkää

      riitta

      20.1.2014 at 12:19

  2. OI mikä ihana apfelkuchen! Minulle maistuisi tuo just nyt!

    Tykkää

    Jael

    20.1.2014 at 18:01

  3. Sitäpaitsi ihan paras talvikakku, koska nämä raaka-aineet ovat tähän aikaan vuodesta huomattavasti parempia kuin vaikkapa marjat.

    Tykkää

    Jonna

    21.1.2014 at 18:45


I live for comments!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: