masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Tumpulan yönyli-sämpylät

with 13 comments

Minua on siunattu korkeintaan jauhopikkurillillä. Uuden vuoden toiveiksi asetin kuitenkin itselleni haasteen opetella tekemään oikein hyvää leipää. Aloitin leipäkorkeakouluni kokeilemalla, mitä yön yli kylmässä nostattaminen tekee taikinalle.

yönyli1

En siis tiedä juurikaan leivonnasta tai leivänteosta. Satunnaiset focacciat ja fougasset teen puolihuolimattomasti, ja jostain syystä onnistun aina. Mitään syvällisempää käsitystä siitä, mitä kemialliset reaktiot saavat aikaan leipätaikinassa minulla ei ole.

Päätinkin siis aloittaa opintoni ihan alkeista, ja olen yrittänyt ottaa selvää nostattamisesta ja siitä, miten leipään saadaan se ihana kuohkeus lipsahtamatta höttöpullan puolelle.

Laitoin taikinan eilen alulle, ja lauantaiaamuna oli kieltämättä aika ylellistä levittää voita hohkaavan kuuman, tuoreen leivän päälle! Rakenteesta tuli oikein mukava, tukahdutin vain raasut sämpylät jääkaapissa turhan kireän kelmun alle, jolloin ne levisivät sivusuuntaan eivätkä ylöspäin kuten toivoin. (Kuvista näkee, miten taikina on kuplinut kelmua vasten.) Ensikokeiluksi kuitenkin erinomainen lopputulos, tästä on hyvä jatkaa.

yönyli2

Tältä sämpylät näyttivät aamulla.

Jos teillä taidokkaimmilla leipureilla on vinkkejä hyvästä leipäkirjallisuudesta, otan niitä todella mielelläni vastaan.

10 keskikokoisen sämpylän taikinan ainekset:

  • 2,5 dl kylmää vettä
  • 1 dl ruisleseitä
  • 4-5 dl vehnäjauhoja
  • puoli pussia kuivahiivaa
  • 2 rkl siirappia
  • 2 tl suolaa
  • 3 rkl öljyä

Sekoita kuivahiiva nesteeseen. Laita sitten kaikki ainekset sekaisin monitoimikoneeseen, ja anna koneen vaivata taikinaa vartti.

Leivo sitten sämpylät valmiiksi, ja nosta ne uunipellille leivinpaperin päälle. Kääri kelmuun ja laita liinan alle jääkaappiin yön yli.

Aamulla nosta pelti jääkaapista siksi aikaa, että uuni lämpenee 225 asteeseen. Paista sämpylöitä 12-15 minuuttia.

Written by riitta

18.1.2014 klo 13:19

13 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Minä olen laittanut oikein kunnolla jauhoja kylmäkohotettavien sämpylöiden päälle ja pinnalle keittiöpyyhkeen, jauho estää sitä tarttumasta, mutta kyllä sekin vähän kohoamista estää.

    Tykkää

    Campasimpukka

    18.1.2014 at 13:59

    • Kah, jauhokikka ei edes käynyt mielessä, kiitos! Kokeilen tuota jatkossa.

      Tykkää

      riitta

      18.1.2014 at 16:57

  2. Tumpula-sana saa mut kokeileen näitä.😉 Itse tykkään väkertää kakkuja yms. Mutta ihan normi korvapuustia lukuunottamatta kaikki kohotettavat leipomiset on jotenkin yhtä tuskaa. Kitchen Aid kyllä oli loisto-ostos, ei tarvi omin käsin vaivata.😀 Minkä vaiheen olen kokenut hankalimmaksi, kun kynnenaluset on aina taikinassa…:/

    Tykkää

    JonnaH.

    18.1.2014 at 14:14

    • Joo, en _todellakaan_ jaksa/viitsi vääntää taikinoita käsin, hui kauhistus!😀 Laitan aina koneeseen.

      Tykkää

      riitta

      18.1.2014 at 16:58

  3. Jan Hedh on leivontaguruni😉.
    Kuten campasimpukka kirjoittikin, jauhotus ja pyyhe on varmaan kelmua parempi vaihtoehto tai sitten monien oikeiden leipureiden käyttämä iso muoviloota mikäli jääkaapissa on tilaa. Sivusuuntaan kohoaminen voi johtua vähän löysästä taikinastakin. Rapean kuoren tavoittelija paistaa leipiä ensin 5-10 min 250 asteessa ja laskee sitten lämpöä. Tsemppiä taikinatouhuihin!

    Tykkää

    luimupupu

    18.1.2014 at 14:26

  4. Ja unohdin sanoa sen, että kannattaa välttää jauhoja, joihin on lisätty jauhonparannetta. Kuivahiivan sijaan käyttäisin tuoretta. Sitten vaan harjoitusta…

    Tykkää

    luimupupu

    18.1.2014 at 14:29

    • Ihanaa, iso kiitos kaikista vinkeistä! Jeps, tuoreen hiivan nimeen tuntuu moni vannovan, sillä mennään jatkossa.

      Ja täytyykin kokeilla, josko jääkaapin iso erillinen lokerikko taipuisi nostatukseen.

      Käyn etsimässä Hedhiä kirjastosta.

      Tykkää

      riitta

      18.1.2014 at 16:59

  5. Onpa kerrassaan kauniita Riitta! Mulla on vielä hankkimatta oman leipäidolini Martin Johanssonin Juurevaa leipää kirja mutta uskallan silti suositella sitä.

    Tykkää

    Liisa

    18.1.2014 at 16:45

    • Kiitos, Johansson laitettu korvan taakse!

      Tykkää

      riitta

      18.1.2014 at 17:00

      • Mä muuten käytän erittäin harvoin tuorehiivaa mutta kai se on vähän maku- tai tottumuskysymys kumpaa käyttää.

        Tykkää

        Liisa

        18.1.2014 at 19:18

      • Ah so, tätä täytyy siis tutkia tarkemmin; tuoretta vai kuivattua. Kivaa, tästä tulee aikamoinen haaste.🙂

        Tykkää

        riitta

        18.1.2014 at 21:14

  6. Mä olen usein laittanut taikinan lepäämään jääkaappiin yön yli ja hyvää tulosta on tullut.Herkullisen näköiset sämpylät🙂

    Tykkää

    Jael

    18.1.2014 at 23:06


I live for comments!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: