masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Le Flan

with 20 comments

Uuden vuoden aaton fajitaksien jälkeen vatsaan ei oikeastaan olisi mahtunut jälkiruokaa, mutta palanen karamellikastiketta tihkuvaa flania meni alas vaikeuksitta.

Onnistuneen flanin a ja o on valitettavasti kärsivällisyys. Sen täytyy antaa vetäytyä rauhassa jääkaapissa, yön yli lepuuttaminen antaa parhaimman lopputuloksen. Karamellikastikkeen kanssa ei myöskään saa nuukailla. Sitä täytyy olla reilusti, jotta se valuu nätiksi kuorrutteeksi flanin päälle, jahka kumoat sen vuoasta.

flan

Tätä perusohjetta voi varioida mielensä mukaan, esimerkiksi alkuperäisen ohjeen mukaan appelsiinilla. Mielessäni kävi myös kardemumma ja kaneli.

Ainekset isoon flaniin:

  • 2 dl taloussokeria
  • 2,5 dl täysmaitoa
  • 1 purkki kondensoitua maitoa
  • 2 munaa
  • 3 keltuaista
  • 1 rkl Maizenaa
  • ½ vaniljatangon sisus
  • 2,5 dl kermaa

Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Valmista ensin karamellikastike. Sulata sokeria kuumalla pannulla kunnes se on täysin sulaa ja kauniin kullanruskea. Kaada kastike varovaisesti vuoan pohjalle, ja anna jähmettyä.

Vatkaa loput ainekset sekaisin ja kaada jähmettyneen karkkipohjan päälle. Kypsennä flania vesihauteessa 45-60 minuuttia. Nosta flanmuotti esimerkiksi isoon lasagnevuokaan, ja kaada isoon vuokaan vettä niin paljon, että se ulottuu flanvuoan puoleenväliin saakka. Vesi kannattaa kaataa vasta sitten, kun vesihaudeviritys on jo uunissa uunipellin päällä.

Flanin keskus saa jäädä hyllyväksi uunista otettaessa. Anna vetäytyä jääkaapissa mieluiten yön yli, mutta vähintään 4 tuntia. Kippaa se sitten ylösalaisin tarjoiluastialle, ja ihaile kauniisti valuvaa karamellia.

ENGLISH SUMMARY:

If you’re looking for a quick-fix-solution for a dessert, keep looking. This Mexican-style Flan takes up to an hour in the oven, and preferably 24 hours in the refrigerator. But, you’ll end up with a silky sweet crowd-pleaser if you’re patient.

The original recipe is found here.

Ingredients for a large flan:

  • 2 dl white sugar
  • 2,5 dl whole milk
  • 1 can sweetened condensed milk
  • 2 eggs
  • 3 egg yolks
  • seeds from ½ vanilla pod
  • 1 tablespoon corn starch
  • 2,5 dl cream

Preheat the oven to 175 degrees C.

Melt the sugar in a saucepan until it turns a beautiful golden colour. Pour it carefully into the flan mould and let set.

Whisk together all ingredients, and pour on top of the caramel sauce in the flan mould. Cook in the oven in a bain-marie for 45-60 minutes. The centre of the flan should still be slightly loose. Let set in the refrigerator for up to 24 hours, and then flip the flan upside down onto a serving platter.

Written by riitta

17.1.2014 klo 07:40

20 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Ui, ui, voisin ottaa tuota vaikka meneillään olevan aamupalani jälkkäriksi.

    Tykkää

    luimupupu

    17.1.2014 at 08:55

  2. Oi joi, tää ei voi olla muuta kuin hyvää! :p

    Tykkää

    JonnaH.

    17.1.2014 at 10:46

  3. Kuin parhaasta ravintolasta, applause!

    Tykkää

    Pandice

    17.1.2014 at 14:03

    • Merci beaucoup, kauniisti sanottu! Niin ja iso kiitos tarjoiluvadista, se on ihana!❤

      Tykkää

      riitta

      17.1.2014 at 14:04

  4. Ah! Noilla aineksilla on pakko tulla hyvää. Ylihyvää.

    Tykkää

    • No nimenomaan, ei voi mennä pieleen. Ja tulee sellaista, mistä kaikki tykkää, lapset ja nirsot.

      Tykkää

      riitta

      17.1.2014 at 14:13

  5. Aah, namia! Lattarimaissa kondensoitu maito on flanissa ihan must. Tarttee vaan varoa ettei polta sitä vuoan pohjalle kaadettavaa sokeria, vaan ymmärtää ottaa kattilan liedeltä vähän ennen. Sokerihan jatkaa kuumenemista vielä kauan sen jälkeenkin kun kattila on otettu pois lämmöltä.
    Terveiset ”yhdeltä joka joskus kerran onnistui polttamaan sokerin” – ja sellaista kitkerää flaniahan ei syö pirukaan…

    Tykkää

    Tuplaespresso

    17.1.2014 at 14:38

    • Erinomainen täsmennys tuo sokerin tarkkailu! Kokemattomalle kokkaajalle sanoisin, että kokeilee ensin pienellä määrällä sokeria nähdäkseen, kuinka nopeasti se sulaa ja kuinka se nopeasti se palaa, ja miten kauan sitä kannattaa tosiaan pitää lämmöllä. Kitkerää flania ei tosiaan syö ei sitten millään, eli siinä menee helposti vaivannäkö hukkaan, jos ei pidä varansa.

      Tykkää

      riitta

      17.1.2014 at 14:56

  6. le flan! Le fabulous coincidencius – mulla on juuri alkamassa appelsiiniflan-projeksti että ehdin sen huomenissa vielä kuvata🙂

    Tykkää

    • Great minds think alike!😀 Kiva, tuun huomenna katsomaan sun versiota, appelsiini kuulostaa ihanalta.

      Tykkää

      riitta

      17.1.2014 at 20:00

  7. Jämähtääkö teillä koskaan osa karamellikastikkeesta kattilan pohjalle niin kovaksi massaksi, ettei meinaa millään irrota? Mä onnistun jotenkin melkein aina sössii sen niin🙂

    Tää flani ois kyllä varmaan ihana herkku.

    Tykkää

    Ankerias Vipunen

    18.1.2014 at 08:32

    • Voi kyllä, siksi teen aina kastikkeesta isomman satsin, että riittää…😀 Mielelläni kuulisin tähän hyvän niksin minäkin.

      Tykkää

      riitta

      18.1.2014 at 11:47

    • vinkki tuohon: silloin sitä muottia (tai muotteja, jos tekee pieniä) kannattaa hetken aikaa uittaa siinä lasagnevuoassa (tai missä ikinä onkaan ne uunissa hyydyttänyt) johon on kaatanut kiehuvaa vettä. Kun muotti/muotit ovat hetken aikaa siinä lilluneet, pitäisi sen massan olla sulanut kaatokuntoon🙂

      Tykkää

  8. eikun. nyt vasta luin oikein tuon ongelmanasettelun. Joo, itsekin teen isomman satsin juuri tuon vuoksi – ei mulla tuon vaiheen jämähtämisiin ole mitään taikatemppuja…:-/

    Tykkää

    • Okei, eli siis kannattaa vain varautua ylimääräisellä kastikkeella – ei huono vaihtoehto sekään!😀

      Tykkää

      riitta

      18.1.2014 at 23:47

  9. Hei! siis pitääkö se kondensoitu maito keittää ohjeen mukaan vai meneekö ilman keittämistä?

    Tykkää

    Jonna

    12.5.2014 at 22:54


I live for comments!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: