masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Steiermarkin kurpitsansiemenleipä

with 9 comments

Uunituore leipä tuoksuu kutsuvalta. Leipomalla leivän itse saa aina irtopisteitä, niin oman perheen kuin kutsuvieraiden silmissä. Leivänteko vie aikaa, joten se on melkoinen rakkaudentunnustus läheisille.

hamlisch1

Kurpitsansiemenleivässä on tietenkin niitä siemeniä, mutta myös siemenistä puristettua öljyä. Kurpitsansiemenöljy on mahtavaa tavaraa, ja sitä kannattaa kokeilla myös salaatinkastikkeessa (paistamiseen se ei sovellu). Maku on ihanan pähkinäinen ja paahteinen, jopa hedelmäinen. Upea vihertävän musta väri tulee siementen sisältämästä karoteenista ja lehtivihreästä. Leipään öljy tuo syvyyttä ja tietenkin mehevyyttä.

Ainekset yhteen isoon leipään:

  • 450 g täysjyväspelttijauhoja
  • 1 pussi kuivahiivaa
  • 2 tl suolaa
  • 1 tl fenkolia
  • 100 g kurpitsansiemeniä
  • 350 ml haaleaa vettä
  • 3 ruokalusikallista kurpitsansiemenöljyä (esim. Hamlitsch)

Sekoita jauhot, hiiva, kurpitsan siemenet (säästä osa siemenistä pintaa varten) suola ja mausteet keskenään. Lisää kurpitsansiemenöljy ja vesi. Sekoita taikinaa 10 minuuttia. Anna kohota 30 minuuttia.

Nosta taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Kostuta pinta vedellä ja ripottele kurpitsansiemenet päälle. Lämmitä uuni 220 asteeseen. Anna taikinan kohota vielä 30 minuuttia.   Laita vedellä täytetty kulho uunin pohjalle kosteutta varten ja paista leipä uunin keskiosassa. 10 minuutin paistamisen jälkeen vähennä lämpö 180 asteeseen. Paista leipää vielä 50 minuuttia.

Variaatioita:

  • ohjeessa mainitun fenkolin sijaan voi käyttää myös kuminaa
  • korvaa osa jauhoista tähteeksi jääneellä kaurapuurolla (kuten minä tein kuvan rieskoja tehdessäni)
  • vaihda kurpitsansiemenet esimerkiksi saksanpähkinärouheeseen
  • lisää sekaan kuivattuja hedelmiä

Written by riitta

14.1.2014 klo 07:30

9 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Siemenleivät ovat ihania, pitäisikin kokeilla jotain juuriversiota. Kannattaa joskus kokeilla siementen kevyttä paahtamista ennen taikinaan laittoa pannulla tai uunissa. (En kyllä läheskään aina jaksa/muista tehdä sitä vaikka leivästä tulee niin vielä maukkaampaa.)

    Tykkää

    luimupupu

    14.1.2014 at 09:12

    • Oot ihan oikeassa, paahtaminen tekis terää, mutku se on olevinaan niiiiin vaivalloista… 😉

      Tykkää

      riitta

      14.1.2014 at 13:53

  2. Mä rakastan kaikenlaisia pähkinäöljyjä, mutta kurpitsansiemensellaista en ole vielä kokeillut. Onko tuota Hamlitschia miten vaikea löytää?

    Tykkää

    Ankerias Vipunen

    14.1.2014 at 16:23

    • Olen tavannut Stockalla ja isoimmissa K-kaupoissa. Tää on tosi hyvää, tumma ja ryhdikäs maku.

      Tykkää

      riitta

      14.1.2014 at 16:25

      • Tuota öljyä on testattava. Laitoin heti ostoslistalle. Kuulostaa ihanalle varsinkin salaatissa.

        Tykkää

        Jonna

        14.1.2014 at 22:12

      • Jeps, tuo tavalliseen vihersalaattiin ihan uusia ulottuvuuksia.

        Tykkää

        riitta

        15.1.2014 at 12:57

  3. Kiva ohje! Kurpitsansiemenet ja kaikki niistä tehdyt on mun herkkua!

    Tykkää

    Jael

    14.1.2014 at 19:34

  4. Kivat leivät;tykkäänkaikesta missä on kurpitsansiemeniä 🙂

    Tykkää

    Jael

    14.1.2014 at 22:47


I live for comments!