Punahehkuinen paella
Yksinkertaisempi valmistaa kuin risotto, mutta riisiruokien aatelia silti. Elämäniloisen punaisena loistava paella saa lämpönsä sahramista, chorizosta ja punaisista paprikoista.
Minulla ei ole käsitystäkään, kuinka oikeaoppinen paellani on, mutta näin minä sen teen joka tapauksessa. Kahdesta raaka-aineesta ei voi tinkiä: chorizosta ja savupaprikasta. Chorizo kannattaa kuoria, jotta palaset sulavat mahdollisimman hyvin paellan sekaan. Mereneläviä voi lisätä halutessaan, tai jättää kokonaan pois. Käyttäisin mieluusti esimerkiksi mustekalaa, jos talouden muut ruokailijat ymmärtäisivät hyvän päälle (*syvää paheksuntaa*).
Paellan kanssa oli tällä kertaa tarjolla erinomainen, tuhti espanjalainen punaviini 1865 Single Vineyard Cabernet Sauvignon 2011. Viinissä on samaa lämpöä kuin ruoassakin, ja sen selvä marjaisuus toimii, ainakin minun suussani, ihanasti yhteen paellalle ominaisen tuhtiuden kanssa.
Ainekset 4-6- hengelle:
- 300 g broileria (puolet rintafilettä, puolet reisilihaa)
- 2 punaista paprikaa
- 1 punasipuli
- 4 valkosipulinkynttä
- 2 isoa tomaattia
- 3 dl paellariisiä
- 2 dl valkoviiniä
- 5 dl kanalientä
- 2 chorizo-makkaraa
- 5 jättikatkarapua
- 2 tl savupaprikaa
- ½ tl sahramia
- suolaa, mustapippuria
- lehtipersiljaa
- oliiviöljyä paistamiseen
Kuutioi broileri haarukkapaloiksi. Silppua sipuli ja valkosipuli pieneksi, suikaloi paprikat. Kuutioi tomaatit. Kuori makkarat ja kuutioi nekin. Valmista kanaliemi fondista tai liemikuutiosta.
Kuumenna öljy kattilassa, ruskista broileri pienissä erissä ja nosta syrjään. Lisää hieman öljyä samaan kattilaan, ja kuullota sipulia ja valkosipulia minuutin verran. Lisää sitten kuutioitu makkara ja paista vielä hetki. Lisää sitten valkoviini ja mausteet, pyörittele sekaisin. Lisää broilerinpalat, paprikasuikaleet, kanaliemi ja riisi, anna kypsyä keskilämmöllä 15 minuuttia (tai kunnes riisi on kypsää). Lisää sitten jättikatkaravut ja kypsennä vielä 3 minuuttia. Koristele persiljasilpulla ennen tarjoilua.
Näyttää herkulliselta, ei ole tullut tehtyä paellaa pitkään aikaa, jospa sitä ensi viikolla. :p
TykkääTykkää
JonnaH.
12.1.2014 at 13:49
Mä ihmettelen aina paellaa syödessäni, miksen tee useammin: hyvää ja helppoa.
TykkääTykkää
riitta
12.1.2014 at 15:51
Nam! Paella on niiiin hyvää. Meillä tehdään sitä usein kesällä ulkosalla. Ostin muuten just kalmaria, ehkäpä laitan sitä paellaan…
Ja eiköhän paellantekotapoja ole yhtä paljon kun on tekijöitäkin. 🙂
TykkääTykkää
Ulla
12.1.2014 at 13:52
Ooh, ulkopaellaa, mahtavaa! Slurps, kaunis kesäilta ja grillin loimu, en malttaisi odottaa!
TykkääTykkää
riitta
12.1.2014 at 15:53
Mmm,paellaa,muy rico! Mulla on aikonaan Espanjasta ostettu paella-pannu,jossain kaapissa pölyttymässä….
TykkääTykkää
Jael
12.1.2014 at 17:59
Aito paellapannu olisi kiva – mutta yritän tolkuttaa itselleni, etten todellakaan ole ostamassa asiaa, jolle on käyttöä pari kolme kertaa vuodessa.
TykkääTykkää
riitta
12.1.2014 at 18:23
Oikeaoppisuutta huomattavasti tärkeämpää onkin, että maistuu 🙂
Ja vaikka paella on risottoa yksinkertaisempaa, tai ehkä juuri siksi, suosin sitä risotton sijaan joka kerta.
Tämä sun punapaella näyttää todella herkulta!
TykkääTykkää
Sofia
13.1.2014 at 15:52
No näin juuri, olen ihan samaa mieltä, kunhan maistuu ja itselle tulee ”oikeaoppisuuden” vibat. 🙂 Risottokin on hyvää, mutta se vahtiminen… Tykkään ruuasta, joka pärjää hetken aikaa yksinkin.
TykkääTykkää
riitta
13.1.2014 at 15:53