masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Pitkään haudutetut porsaan posket portviinikastikkeessa

with 35 comments

Australian Masterchefin kilpailijoita pyydettiin muutama jakso sitten kokkaamaan jotain, mikä kuvastaisi heitä ihmisinä ja kokkeina. Pitkään lempeällä lämmöllä haudutetut porsaan posket ilmentävät minua erinomaisesti: näennäisen yksinkertainen lihapata kätkee sisäänsä ylikriittisesti valitut raaka-aineet ja tarkasti mietityt mausteet – niin padan kuin minun kohdalla what you see is not necessarily what you get.

Lopputulos ei synny hötkyilemällä, vaan pitää malttaa odottaa makujen kehittymistä. Kastikepohjassa käytetyt vihannekset ja omenat sulautuvat mausteiden kanssa ihanan tumman kiiltäväksi, hivenen makeaksi peitoksi lohkeavan ylikypsäksi haudutetulle lihalle.

poskipata

Niin kuin jokaisen vähän sitkeämmän lihapalasen ollessa kyseessä, myös porsaan poskia pitää malttaa hauduttaa pitkään. Jouluaterialla tein itse asiassa niin, että haudutin pataa ensin 3 tuntia edellisenä päivänä, annoin makujen vetäytyä yön yli jääkaapissa ja lämmitin pataa vielä tunnin ennen tarjoilua. Iberico-porsaan posket löysin Espoon Mankkaan K-Supermarketin pakastealtaasta, hallien lihakauppiailta kannattaa kysyä myös.

Ainekset neljälle:

  • 1 kg porsaan poskia
  • 1 hapan omena
  • 1 makea omena
  • 2 porkkanaa
  • 2 lehtisellerin vartta
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 1, 5 dl portviiniä
  • 1 dl punaviiniä
  • 6 dl vahvaa lihalientä
  • 3 rkl hunajaa
  • 10 maustepippuria
  • 1 tähtianis
  • 2 rosmariinin oksaa
  • suolaa, mustapippuria
  • oliiviöljyä paistamiseen

Kuori ja pilko krouvisti vihannekset ja hedelmät. Poista poskista pahimmat kalvot. Riivi rosmariinin neulaset varsista.

Kuullota ensin vihanneksia ja omenoita oliiviöljyssä, lisää sitten poskipalat. Kaada kaikki nesteet päälle, ja lisää mausteet. VINKKI: mausteet kannattaa laittaa metalliseen siiviläpalloon, niin eivät aiheuta ikäviä yllätyksiä syödessä. Anna hautua miedolla lämmöllä 3-4 tuntia kannen alla. Kurkkaa välillä, ettei neste ole kokonaan hautunut. Jos näin käy, lisää tilkka vettä pataan.

Tarkista maku suolan ja pippurin osalta ennen tarjoilua.

35 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Mmm…. muikeat tuoksut ja ihana maku leviävät tänne asti.

    Tykkää

    luimupupu

    30.12.2013 at 13:11

    • No todella, haudutuksen loppupuolella ei millään malttaisi olla maistamatta uudestaan ja uudestaan, tuoksu on huumaava!

      Tykkää

      riitta

      30.12.2013 at 13:45

  2. Oi vitsit, kun näyttää herkulta! Pataruuat on omaa herkkua, kärsivällisyyteni riittää vain harvoin niiden tekemiseen.

    Tykkää

    JonnaH.

    30.12.2013 at 13:13

    • Pataruoat on tosiaan tavallaan pitkatekoisia, vaikkei niille tarvitse moneen tuntiin tehdä yhtään mitään.

      Tykkää

      riitta

      30.12.2013 at 13:46

  3. Minä paheksun ankarasti sitä, ettei minulle henkilökohtaisesti ilmoitettu, että vuoden 2012 MC Australia alkoi heti edellisen loputtua telkkarista! Onneksi huomasin Ruudusta ja olen katsonut sen nyt ajantasalle. Pitää vaan varoa, ettei tule urkkineeksi voittajaa, kuten vahingossa tein viime kaudella, se vähän latisti sarjaa.

    Ps, hyvät cheekit!

    Tykkää

    Campasimpukka

    30.12.2013 at 13:18

    • Mitä, et saanut sähköpostia asiasta!?? Joku taas töpeksinyt, tsot tsot. 😀

      Mulla kävi itse asiassa samalla lailla viimeksi, finaalijaksoa oli jo turhauttavaa katsoa. Nyt pysyn visusti poissa nettisivuiltaan, vaikka kuinka kutkuttaisi napata hyvät reseptit talteen jo nyt.

      Tykkää

      riitta

      30.12.2013 at 13:48

  4. Olipa hyvä pakasteallaslöytö. Näillä poskilla olisi varmasti saanut hyvät pisteet tuomareilta. Georgekin olisi tykännyt, kun ei ole chiliä.

    Minulla on vielä Masterin 2011 finaalikin katsomatta ja voittaja ei ole etukäteen selvillä. Sen jälkeen pääsen vasta uuteen kauteen. Diguboxilla odottaa kauhea määrä jaksoja.

    Tykkää

    Ankerias Vipunen

    30.12.2013 at 14:42

    • Sanalla sanoen löytö, en meinannut ensin uskoa silmiäni.

      Sun pitää ottaa MC-maratoni pikapuoliin, niin pääset ajan tasalle. Edelleen ihan paras ruokaskabaohjelma, paitsi että aina harmittaa katsella kaikkia ihania äyriäisiä ja kaloja, joilla ne saa leikkiä…

      Tykkää

      riitta

      30.12.2013 at 14:45

      • Sinä sen sanoit. Ihan saman äyriäiskateuden vallassa olen sitä katsonut. Hitsi, että ne kaikki scampit ja mitkä lie on hyvän näköisiä.

        Tykkää

        Ankerias Vipunen

        30.12.2013 at 16:49

      • Joskus tekisi mieli sanoa, että arvaa minne voit ne yabbiesi työntää, tana… 😀

        Tykkää

        riitta

        31.12.2013 at 11:32

  5. Olen katsonut myös US-versiota muutaman kauden, lähinnä Gordonin vuoksi, mutta se on ihan toisenlainen, se on käsikirjoitettu niin, että on pahikset ja on söpöt ja on etniset kiintiöt jne. Ja kauheeta juonittelua ja haukkumita. Aussit on niihin verrattuna lutusia totta tosiaan! Mutta katsoin silti 😀 Australian MC:stä tykkään juuri sen takia, että siitä oppii tosi paljon ja niistä ihmisistä alkaa pitää. 😀

    Tykkää

    Campasimpukka

    30.12.2013 at 19:54

    • Ihan samaa mieltä! Jenkkiversiossa mua ärsyttää kilpailijoiden uhoaminen, ihan kuin ne olis menossa nyrkkeilykehään eikä keittiöön… Gordonin vuoksi mäkin olen silloin tällöin uhrautunut. Suomen MC taas ei kiinnosta ollenkaan, ellei joku tuttu sattuisi joukkoon.

      Tykkää

      riitta

      31.12.2013 at 11:33

      • Mä oon miettinyt, että Suomen Masteriin pitäisi vaihtaa tuomarit. Ne on ihan mörököllejä. Pitäis olla enemmän sellaista austraalian hyvää tsemppiä ja tukemista. Uusi tuomarikaarti voisi olla: Viinitilojen Nicolas Thieulon, Henri Alen ja Saku Tuominen. Ja sitten kunnon masterclassit, eikä vaan sitä jatkuvaa pudottamista. Niin ja Nanna uudestaan mukaan kisaan.

        Tykkää

        Ankerias Vipunen

        31.12.2013 at 12:12

  6. Kuulostaa ihanalta. Pitkään haudutetut padat on talvessa niin parasta, vaikka ei nyt kunnon talvea olekkaan :). Possun poskia on ehdottomasti ensi vuonna kokeiltava.

    Tykkää

    Minna

    31.12.2013 at 12:51

    • Olet ihan oikeassa, just sopivaa syötävää kylmiin lumipäiviin! Kyllä se sieltä vielä tulee!!

      Tykkää

      riitta

      31.12.2013 at 15:21

  7. Ankerias on niin asian ytimessä, kannatan joka kohtaa! Varsinkin Nanna-uusintaa ja Masterclassien ottamista mukaan.

    Tykkää

    riitta

    31.12.2013 at 15:22

    • Loistoidea Ankerias. Tomi Björck on tosin ihan sympaattinen, mutta se Suomen versio on jotenkin niin pliisu ja tylsä, ettei sitä jaksa katsoa. Vaikka edelleen olen sitä mieltä, että Riitan pitäisi osallistua. Nämä possunposket taas kerran todistavat sen.

      Tykkää

      Jonna

      1.1.2014 at 10:15

      • Jos Nanna menee Suomen versioon, niin mä voin uhrautua ja lähteä ausseihin… 😉

        Tykkää

        riitta

        1.1.2014 at 11:58

  8. Vou johan on settiä! Posket on kyllä ihan parhautta ja tää resepti tuli tarpeeseen 😀 mahtava blogi ja mitenköhän eksyin tänne vasta nyt? Top100ruokablogien kautta löysin. Hieno blogi sulla! Hyvää ja maukasta vuotta 2014!

    Tykkää

    chef jones

    1.1.2014 at 12:19

    • Thank You Chef superista kommentista! Kiva kun tykkäsit, niin poskista kuin blogista. 🙂

      Tykkää

      riitta

      1.1.2014 at 21:07

  9. Tein myös viime marraskuussa possun poskia. Mietin aika kauan miten tekisin ja luin useita reseptejä.
    Reseptini löytyy sisustussuunnittelija Tuija Talvitien blogista, ja hänellä on myös oma reseptinsä kauniine kuvineen. Tässä linkki: http://muotoseuraafunktiota.blogspot.fi/2013/03/porsaan-posket.html

    Porsaan poskia kannattaa tilata esim. K-kauppiaalta, jos kauppahallia ei lähimailla ole. Toimitusaika oli viikko ja hinta oli tasan 9 euroa per kilo – ei paha.

    Tykkää

    Jussi_H

    14.3.2014 at 10:53

    • Loistavaa, uusi possunposkiresepti, käyn kiireen vilkkaa lukemassa! 🙂 Loistavaa kamaa, tulee niin makeaa ja suussasulavaa.

      Tykkää

      riitta

      14.3.2014 at 15:05

      • Siis, oikeastaan siellä on kaksi uutta possunposkireseptiä Sinulle: Tuijan oma ja minun omani, ja varioiden hieman ja rivien välistä lukien löydät moninaisia muitakin vaihtoehtoja valmistaa porsaan poskia. Tärkeintä kuitenkin on pitkä hauduttaminen.

        Mikäli slow-food kiinnostaa, luepas kommenttini/kommenttejani Ilta-Sanomien uutispäällikkö Panu Karhusen blogista ”Kokoliha Karhunen”. Tein täytettyä kassleria ja kokeilumielessä 95-asteisessa uunissa nyhtöpossua. Tässä linkki: http://blogit.iltasanomat.fi/kokoliha-karhunen/2014/02/12/ribsikiista-kay-kuumana/#comment-185

        Täytetyn kasslerin (=sian niskan) resepti on jakomielitautisesti jaettuna useaan osaan muiden kommenttien lomassa.

        Tykkää

        Jussi_H

        15.3.2014 at 01:07

  10. Juu Jussi, huomasin, että makuvaihtoehtoja oli lukuisia, nappasin kaikki talteen. Itse olen pyöritellyt mielessä aasialaisia possunposkia, jotain sen suuntaista täytyy kokeilla.

    Mulla on vielä nuo nyhtöpossuset testaamatta omassa keittiössä, joten käyn mielenkiinnolla lukemassa kokemuksistasi, kiitos!

    Tykkää

    riitta

    15.3.2014 at 12:22

    • No, mitäs tykkäsit kokemuksistani? Huomaa, että suosittelen tehtävän toisin kuin itse tein!

      Tykkää

      sommtallinnast

      21.3.2014 at 14:30

      • Jaahas, vastaukseni tulikin pseudonyymini nimellä, mutta olen kuitenkin sama henkilö kuin Jussi_H.

        Tykkää

        sommtallinnast

        21.3.2014 at 14:33

      • Nostan ihan ensiksi hattua kärsivällisyydellesi, mä en olisi malttanut antaa lihan olla uunissa yli vuorokautta… 😀 Mutta tuli varmasti upea lopputulos, en sillä sano.

        En ole vieläkään päässyt nyhtöpuuhiin, himpuran sitkeä flunssa verottaa voimia sen verran, että olen tehnyt nopeammin valmistuvaa ruokaa.

        Tykkää

        riitta

        21.3.2014 at 14:55

  11. Pikaista paranemista Sinulle, Riitta!

    Kiitos nopeasta vastauksestasi.

    Niin, ei se minun kasslerini uunissa ollut yli vuorokautta — 22 tuntia vain! Kuusi tuntia oli liha huoneenlämmössä, joten kokonaivalmistusajaksi tuli 28 tuntia. Pekingin ankka vaatii vielä enemmän aikaa.

    Suosittelen, ja itse aion seuraavalla kerralla laittaa uunin lämpötilan noin 110:een asteeseen (+/- 5 °C). Tällöin olisi nyhtöpossu valmista varmaankin noin 6-9:n tunnin hauduttamisella. Jos taas teet täytettyä kassleria, niin älä käytä tuoreita sieniä, vaan paista ne tai käytä kuivattuja.

    Huomasin, että olet kiinnostunut myös käsitöistä. Oletko tutustunut siskoni blogiin http://tuunaustajatekeleita.blogspot.fi/ ? Hän tuunaa kierrätystavarasta uutta, ja hänen bloginsa valittiin marraskuussa kuukauden käsityöblogiksi (huolimatta joistakin typo-, kirjoitus- ja kielioppivirheistä — pikku piikki siskolleni Annakaisalle 🙂 ).

    Liked by 1 henkilö

    sommtallinnast

    21.3.2014 at 15:43

    • Kiitos Jussi, kyllä tämä tästä, on vaan ihmeen sitkeä tauti!

      6-9 tunnin hauduttelu kuulostaa jo paremmalta, vaikka on sekin vielä pitkä aika! 🙂 Lopputulos toki ratkaisee: jos pitkä kypsennysaika takaa murean lihan, niin kahdeksankaan tuntia ei ole aika eikä mikään.

      Siskollasi on ihana blogi, kiitos vinkistä!

      Tykkää

      riitta

      22.3.2014 at 08:35

  12. Nyt on muuten K-Marketeissa kautta maan possun lapa tarjouksessa hintaan 3,95 €/kg. Olisi siis hyvä hetki kokeilla nyhtöpossun valmistamista, sillä hinta ei todellakaan ole paha.

    Tykkää

    Jussi_H

    25.3.2014 at 10:59

  13. Hei Riitta

    Jokos olet tehnyt nyhtöpossua (kasslerista tai lavasta)? Miten onnistui?
    Käypäs tutustumassa siskoni blogiin uudemman kerran. Kävin muutama päivä sitten jälleen katsomassa, ja hän on muun muassa laittanut farkut kierrätykseen saaden aikaiseksi ihan käyttökelpoisia, hyödyllisiä ja näyttäviäkin uusiotuotteita. Tässä vielä se linkk siskoni blogiini: http://tuunaustajatekeleita.blogspot.fi/

    Hyvää vapun ja kesän odotusta. Täytynee ensi viikolla ryhtyä ”peltotöihin” (pieni rivitalonedustan pläntti vain) – kunhan yöpakkaset loppuvat.

    Tuus
    Jussi

    Liked by 2 people

    sommtallinnast

    27.4.2015 at 03:10

    • Kiitos Jussi kysymästä, olen kokeillut sitten viime juttelun kassleria moneenkin otteeseen, on se vaan hyvää! 🙂 Tosin nyt on mielen päällä lähinnä kaikki ihanat kevät- ja kesävihannekset sekä kotimainen kala – uusista perunoista puhumattakaan.

      Kiva kun linkkasit siskosi blogin uudelleen, täytyy ehdottomasti käydä kurkkaamassa hänen luomuksiaan.

      Ja sinulle oikein hauskaa vappua ja kesää, tsemppiä pihanraivaukseen – se on minullakin edessä tässä vielä.

      Tykkää

      riitta

      27.4.2015 at 10:20

  14. Kiitos vastauksestasi, Riitta.

    Mikä on ollut kassleria tehdessäsi uunilämpö, paistin tavoitelämpö ja paistoaika?

    Kotimainen kala – silakkaa ja kasvatettua kirjolohta lukuunottamatta – on kallista. Miksi kotimainen kuhafilee maksaa lähes neljäkymmentä euroa per kilo kun vastaavaa, Vietnamista asti tuotua pangasiusta saa 7-8 euroa per kilo? Tämä on minulle mysteeri. Ostaisin kuha- tai siikafilettä, mikäli ne maksaisivat korkeintaan noin 15 euroa kilolta.

    Uudet kotimaiset perunat maksoivat vielä viikko sitten himpun vaille 30 euroa kiloa kohti, vaikka samaan aikaan sai marketista espanjalaisia vastaavia alle euron kilohintaan. Hölmöä. Mielestäni.

    Juu, kohta täytyy ottaa lapio käteen, möyhentää maa sekä miettiä mitä kasvattaisi tänä vuonna. Salaatit ja sokeriherneet onnistuivat viime vuonna hyvin, muut eivät niinkään onnistuneet.

    Glada vappen bara, önskar
    Jussi

    Tykkää

    Jussi Hieta

    28.4.2015 at 05:18

    • Hmm, en muistaakseni käyttänyt lämpömittaria, vaan luotin pitkän kypsennysajan tekevän tehtävänsä! 😀 Paistoin ensin 200 asteessa puolisen tuntia, sitten 125:ssä 4-5 tuntia – tuli kyllä mehevää ja mureaa.
      Kotimainen kala on häikäleen kallista, olet ihan oikeassa. Joskus on vaan pakko saada vaihtelua iänikuiseen loheen. Ja oli myös pakko sortua jo kotimaisiin uusiin perunoihin, ostin yhdeksän (9) kappaletta meille alkupalojen kanssa ja maksoin niistä muistaakseni lähemmäs 10 euroa… Eivät edes olleet niin hyviä, eli kannattaa odottaa sitä ”oikeaa” uutta satoa.

      Tykkää

      riitta

      28.4.2015 at 13:19


I live for comments!