masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Vieraskynä: Mr. masutoaitemu kokkausillassa A21 Flavour Studiolla

with 4 comments

Mies vietti pikkujoulua A21 Flavour Studiolla, ja kirjoitti siitä tämän mahtavan raportin. Viherrän nyt entistä enemmän kateudesta, kuulosti kerrassaan superilta illalta! Ensi kerralla vaadin avec-tilaisuutta… Lohdutuspalkintona saamani reseptit päätyvät varmasti jossain vaiheessa myös blogiin.

Helsingin Kalasataman Teurastamosta yritetään puffata maailmankuulujen lihanpakkausalueiden veroista, siis mini-Kødbyeniä tai Meatpacking Districtiä. Vanha teurastamo ja sittemmin Helsingin kaupungin varasto on konvertoitu hipsterikelpoiseksi trendimekaksi, jossa on sopivasti raffia ja rokkia. Ehkä vähän liiankin sopivasti, mutta sitähän hipsteri ei ikinä myönnä. Minulla oli tilaisuus piipahtaa yhdessä paikan pelureista, Flavour Studiossa, joka on entiseen, edelleen veriroiskeiseen teurastushalliin rakennettu kokkikoulu. Paikan takana on maailman parhaaksikin cocktail-baariksi valitun A21 Cocktail Loungen ja sen ruokasiiven A21 Diningin kaverit.

teurastamo

A21 Cocktail Lounge on kuusivuotisen olemassaolonsa ajan tunnettu leikkimielisistä cocktail-koulutuksistaan, joissa taviksista on leivottu räjähtäviä makuelämyksiä sheikkaavia baarimestareita, joiden reperturaarista löytyy muutakin kuin koffin kolmonen ja kossuvissy. Flavour Loungen ideana on tehdä samaa ruokapuolella ja onkin omiaan esim. pikkujouluseurueille (tai muille muutaman kymmenen hengen ryhmille), jollaisen osana minäkin paikalle osuin. Rennon ja ystävällisen henkilökunnan opastamana pääsimme tekemään alkuun aperitiivit, siis pieni vilaus A21 Cocktail Loungea, ja sitten itse Flavour Loungea eli kolmen ruokalajin aterian.

– Alkuruoka: Lohipastramia ja haudutettuja kuningasrapuja mummon kurkulla, marinoiduilla tomaateilla ja tillikreemillä
– Pääruoka: Haudutettua iberico-porsaanposkea punajuuriohratolla ja sherry-kastikkeella
– Jälkiruoka: Suklaakakkua maitosuklaa-moussella, kirsikkahillokkeella ja kirsikka-granitella

cocktail

Aperitiivioppien parasta antia oli tasapäisen lusikan käyttäminen kuohuvan kerrostamiseen cocktailin päälle.

Flavour Studiossa on kuusi kokkauspistettä, eikä Master Chef -tunnelmalta voinut välttyä. Realitytelkkaa oli näemmä katseltu, sen verran nopeasti porukka huuteli toisilleen ja henkilökunnalle ”Yes, Chef!”. Jakauduimme kolmeen ryhmään ruokalajien mukaan, samalla kun henkilökunta piti huolta opastuksesta ja nesteytyksestä. Mitään kurssimaista pönöttämistä ei ollut, lyhyiden saatesanojen jälkeen saimme reseptit kouraan ja ryhdyimme pilkkomaan ja paistamaan. Olipa positiivisen outoa kuulla työtovereiden suusta kommentteja tyyliin ”onko vapaata kattilaa”, ”kuka kuorii punajuuret”, kun omalla teurastamolla ammattisanastomme on hieman toisenlaista. Kun kulttuurishokista selvittiin, seuraavat tunnit kuluivatkin sulavassa tohinassa.

alkuruoka

Paikan konseptiin kuuluu käyttää pääasiassa kotikeittiöstäkin löytyviä välineitä, jotta osallistujille jäisi jotain kotiin vietävää oppia – esimerkiksi uunit, vaikkakin moderneja höyryuuneja, olivat kotimalleja. Pitkään haudutetut osat oli tehty valmiiksi (possua peräti kahdeksan tuntia, punajuuria toista tuntia) ja raaka-aineet jaettu työpisteille, mutta oikeastaan kaiken muun teimmekin sitten itse. Erityinen kunniamaininta täytyy antaa possun kastikkeelle, jossa tiivistettiin parista kattilallisesta juureksia ja yrttejä tiukka pikkukattilallinen mustaa lientä, josta taisi karata luvattoman paljon parempiin suihin ennen lautasia.

Illan huipennuksena istuimme pitkään pöytään nauttimaan kättemme jäljestä. Tätä oli edeltänyt yhteensä nelisen tuntia rehkimistä, mikä sai lautaset tyhjenemään nopeasti. Suosittelenkin tulemaan Flavor Studiolle vatsa täynnä – on jonkin sortin sadismia laittaa nälkäinen juhlakansa muhimaan mahtavien ruokien tuoksuissa tuntitolkulla ennen illallista.

flavour_studio

Written by riitta

17.11.2013 klo 07:48

4 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

 1. Nami,,lohipastramia,on se vaan niin hyvää:)

  Tykkää

  Jael

  17.11.2013 at 20:38

  • Niin on! Tuota taidan kokeilla ekaksi näistä ohjeista. Punajuuri-ohratto voisi sopia jouluaattoon…?

   Tykkää

   riitta

   18.11.2013 at 08:51

 2. Vähän kyllä repesin tuosta yes cheffeilystä 🙂

  Tykkää

  Ankerias Vipunen

  21.11.2013 at 21:55

  • Hih, todellakin! Miksei muissa työpaikoissa noudateta samaa, tiimipalaverien jälkeen esim…? 😀

   Tykkää

   riitta

   22.11.2013 at 14:56


I live for comments!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: