masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Maa-artisokka-risotto

with 18 comments

Kimurantit kuorittavat mukulat maistuvat kahdella eri tavalla risotossa: soseena riisien seassa ja rapeina lastuina risoton päällä.

sokkarisotto

Rakastan risottoa ja rakastan maa-artisokkaa – sanomattakin on selvää, että rakastan myös niiden yhdistelmää. Mukulan maku pääsee yllättävän voimakkaasti esiin friteeratuissa lastuissa, uppopaistaminen tiivistää makua selvästi.

Risottoriisinä käytin riisilajikkeiden Guccia eli Acquerello-riisiä. Kannattaa piipahtaa Museokadun Hellassa & herkussa vaikka vaan tämän perässä, tulee samettinen risotto, josta jyvät kuitenkin erottuvat.

Kolmelle lisukkeeksi, neljälle alkupalaksi/väliruoaksi:

  • 250 g maa-artisokkaa
  • 3 dl risottoriisiä
  • 1 dl kuivaa valkoviiniä
  • 6 dl kana- tai kasvislientä
  • 2 salottisipulia
  • 1 valkosipulinkynsi
  • timjamia
  • suolaa, mustapippuria
  • 2 dl rypsiöljyä
  • 3 rkl oliiviöljyä

Kuori maa-artisokat. Vuole yhdestä mukulasta esimerkiksi perunankuorimaveitsellä ohuita lastuja ja laita ne syrjään kylmään sitruunaveteen, pilko sitten kaikki pieniksi paloiksi. Keitä kypsiksi, 15-20 minuuttia riippuen palojen koosta. Soseuta hienoksi ja laita syrjään.

Lämmitä öljy 180 asteeseen. Taputtele maa-artisokkalastut kuiviksi öljyn lämmetessä. Friteeraa lastuja vähän kerrallaan kunnes ne ovat kullanruskeita. Valuta talouspaperin päällä ja ripottele sipseille hieman suolaa.

Kuori ja silppua pieniksi salottisipulit ja valkosipuli. Kuullota niitä hetki kuumassa öljyssä, pyörittele sitten riisit sekaan. Lisää valkoviini ja keitä, kunnes neste on haihtunut. Lähde sitten lisäämään kanalientä kauhallinen kerrallaan risoton sekaan, odota nesteen haihtumista ennen uuden kauhallisen lisäämistä. Hämmennä säännöllisesti ja pidä lämpö maltillisena.

Liemen loputtua mausta risotto timjamisilpulla, suolalla ja pippurilla. Sekoita maa-artisokkasose risoton sekaan ja tarkista maku uudestaan. Ripottele sipsit risoton päälle aivan juuri ennen tarjoilua.

ENGLISH SUMMARY: Jerusalem artichoke risotto

I love risotto and I love Jerusalem artichokes – needless to say I’m a big fan of their combination, too!

This recipe uses Jerusalem artichokes in two different ways: As a puree blended into the risotto and as crunchy shavings on top of the dish.

For 3 as a side dish or 4 as an appetizer:

  • 250 g Jerusalem artichokes
  • 3 dl risotto rice
  • 1 dl dry white wine
  • 6 dl chicken/vegetable stock
  • 2 shallots
  • 1 garlic clove
  • thyme
  • salt, black pepper
  • 2 dl sunflower oil
  • 3 tbsp. olive oil

Peel the Jerusalem artichokes. Use one to make thin shavings, set them aside in cold water with some lemon juice. Chop the remaining into smaller pieces and boil them until ready, 15-20 minutes.

Heat the sunflower oil to 180⁰ C. Whilst waiting for the oil to heat up, pat carefully the Jerusalem artichoke slices dry with kitchen paper. Deep-fry the slices until golden brown, let drain on kitchen paper and salt them lightly.

Peel and finely chop the shallots and garlic. Fry them in olive oil, and add the rice. Add the wine, and let almost all the liquid evaporate before adding the chicken stock ladle by ladle. Always wait until the liquid has been almost completely absorbed before adding another ladle. Keep the stove on a medium-hot setting.

When you’ve used all the stock, season the risotto with thyme, salt and pepper. Fold in the puree and check the taste, you might have to add seasoning. Top the risotto with the deep-fried Jerusalem artichokes just before serving so as to not lose their crunch.

18 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Kyllä maistuis! En olekaan tehnyt maa-artsokista mitään pitkään aikaan..

    Tykkää

    jokihaka kokkaa

    15.11.2013 at 13:22

    • Mä laitan aika usein sokkia, ja toivon joka kerta, että ne olis himpun verran helpompia kuoria…

      Tykkää

      riitta

      15.11.2013 at 13:59

  2. Patonkimaan lehdissä näkee usein sellaisia pitkulaisempia versioita, joiden kuoriminen lienee paljon helpompaa. Nystyrämallit ovat ihan kamalia ja ihan kamalan hyviä nekin.
    Maistuisi tuo risotto, varsinkin jos joku muu kuorii ne artisokat…

    Tykkää

    luimupupu

    15.11.2013 at 14:29

    • Yritän aina valikoida mahdollisimman sileät ja yksinkertaiset mukulat, joskus se vaan ei ole mahdollista. Voiskohan joku kehittää sileän artisokan, appelsiinin kokoisen ja muotoisen esimerkiksi? 😀

      Tykkää

      riitta

      15.11.2013 at 14:50

  3. Hitsi tässä on nyt sitä huippua risottoriisiä, jota kaikki kehuu. Pakko saada kanssa.

    Tykkää

    Ankerias Vipunen

    15.11.2013 at 16:39

    • Minäkin olen ostanut paketin, mutta se odottaa vielä korkkaamista. Ankerias, hus isolle kirkolle sieltä.

      Riitta, tämä on niin superrisotto ja eilisten vinkkien perusteella joudun toteamaan, että rouva osaa sipsit. Nuokin penteleet näyttävät täydellisen rapeilta.

      Tykkää

      Jonna

      15.11.2013 at 18:50

      • Jesh, ihana kuulla että ohjeistani oli apua! Sokkasipsejä täytyy tehdä toistekin, aivan superihana maku!

        Tykkää

        riitta

        16.11.2013 at 09:13

    • Jos et ole tulossa tänne lähiaikoina, niin postitan sulle purnukan enemmän kuin mielelläni!

      Tykkää

      riitta

      16.11.2013 at 09:12

      • Kiitos, mutta ei tarvitse, sillä tänään käytiin Museokadun pääkallopaikalla ja nyt minullakin on sitä riisiä ja vähän kaikkea muutakin herkkua.

        Tykkää

        Ankerias Vipunen

        21.11.2013 at 21:42

      • Hyvä homma! 🙂

        Tykkää

        riitta

        22.11.2013 at 14:55

  4. Tämä menee ehdottomasti kokeiluun. Rakastan myös risottoja ja maa-artisokkaa. Ensi vuonna toivottavasti päästään nauttimaan myös itse kasvatetuista maa-artisokista.

    Tykkää

    Minna

    16.11.2013 at 11:13

    • Ihana kuulla että inspiroiduit! Oman maan sokista tehtynä varmasti tuplasti parempaa. 🙂

      Tykkää

      riitta

      16.11.2013 at 11:42

  5. Maa-artisokka on herkkua ja kiitos vinkistä,seuraavan kerran teenkin niistä lastuja 🙂

    Tykkää

    Jael

    16.11.2013 at 19:24

    • Lastut onnistuivat todella hyvin, tuli ihanaa crunchia muutoin samettiseen risottoon. 🙂

      Tykkää

      riitta

      18.11.2013 at 08:50

  6. Maa-artisokka on hyvää, mutta sen makua on pirun vaikea parittaa muiden makujen kanssa. On sen verran omaperäinen aromi… Mutta tuo risottoresepti kuulostaa aika täydelliseltä.

    Tykkää

    Tuplaespresso

    16.11.2013 at 21:16

    • Tuo on ihan totta, maku on niin omanlaisensa. Ja tosiaan yllättävän voimakas uppopaistettuna.

      Tykkää

      riitta

      18.11.2013 at 08:50

  7. Ooh, ihan kuola valuu tällä puolen ruutua 🙂 Täytyypä tehdä, nyt kun maa-artisokkiakin löytyy hyvin kaupoista.

    Tykkää

    La fille du vent

    21.11.2013 at 14:56


I live for comments!