masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Tavisten teppanyaki

with 10 comments

Monen muun aasialaisen ruoan tapaan Teppanyaki viittaa valmistustapaan, ei niinkään tiettyyn ruokalajiin. Teppan tarkoittaa paistolevyä ja yaki tarkoittaa grillattua tai paistettua.

Teppanyakia näkee ravintoloissa joskus erityisen show’n saattelemana, kokki mennä panee viuhtoen veitsillä ja leikkii kuumuudella ja tulella hyppyyttäen esimerkiksi katkarapuja grillin kuumimmalla osalla niin, että ne näyttävät tanssivan. Rauhallisemmassa versiossakin pääsee istumaan ihan kokin nenän eteen, ja saa ihastella taitavaa ja sulavaa veitsityöskentelyä ja raaka-aineiden käsittelyä.

Olen syönyt teppanyaki-illallisen kerran Japanissa Osakassa. Kokki ei valitettavasti juuri englantia osannut, mutta kokkasi sitten senkin edestä. Paperiohuet valkosipulinviipaleet uppopaistuivat öljyssä kullanruskeiksi ja rapeiksi, ja maistuivat älyttömän hyviltä lihasiivujen ja kasvisten kanssa. Kokki piti paistolevyn täydellisen kiiltävänä koko aterian ajan, ja hyödynsi taitavasti levyn eri kuumuusasteita ruoanvalmistuksessa. Ateriaan kuului muitakin ruokalajeja, ei tarvinnut odotella vatsa kurnien grilliruokien valmistusta.

osaka1 osaka2 osaka3 teppanyaki1 teppanyaki2 teppanyaki3

teppanyaki_osaka

Kotonakin voi tarjota teppanyakia. Hyödynsin Tefalin raclette-rautaa tässä, siinä kun on tulikuumaksi lämpiävä paistolevy päällä. Ja jälleen kerran, kaiken voi valmistaa etukäteen valmiiksi ja valmistaa suupalat sitä mukaa, kun ne tulevat syödyiksi. Tällä kertaa söimme mm. ohuiksi siivuiksi leikattua marmoroitua naudan ulkofilettä, alla mainitussa dippikastikkeessa marinoituja jättikatkarapuja ja siitakesieniä. Tarjottavat kannattaa kieritellä ohuelti öljyssä (esim. rypsi, oliiviöljy antaa liikaa makua), niin eivät tartu grillin pintaan kiinni.

Dipiksi sekoitin soijapohjaisen kastikkeen, jokaiselle ruokailijalle on hyvä varata oma kippo:

  • 2 dl soijaa
  • 3 rkl sakea
  • 5 cm:n pätkä tuoretta inkivääriä kuorittuna ja raastettuna
  • 3 valkosipulin kynttä raastettuna
  • 1 tl chilihiutaleita

Written by riitta

6.11.2013 klo 14:12

10 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Apua. mä näin jo oman nimeni tuolla ruokalistalla, kun äkkiä vilkaisin. Ja sitte aloin ihmetellä, että onpa sulla hulppea kiinteä raclette paistolevy….ihan sekasin!

    Tykkää

    Nanna

    6.11.2013 at 19:18

    • Joo, enks mä ole kertonut, että mulla on tuollainen keittiössä? 😀 Ja vaikka olisi, niin voin luvata, ettei se olisi noin kiiltävä ja tahraton varmaan ikinä…

      Tykkää

      riitta

      7.11.2013 at 08:33

  2. Japanilaiset ne on kehittäneet sitten tällaisesta paistolevygrillaamisestakin oikean taiteenlajin. Vähän eri meininki kuin tuolla asemagrilillä.

    Onkos okonomiyakit muuten näiden teppanyakien joku alalaji? Mietin kun ne kanssa tuollaisella paistolevyllä.

    Vähänkö alkoi tehdä mieli kunnon kobea.

    Tykkää

    Ankerias Vipunen

    6.11.2013 at 19:31

    • Okonomiyakit on joo – ainakin mun ymmärryksen mukaan – teppanyakia. Eli kaikki, mitä paistetaan/grillataan isolla kuumalla levyllä lasketaan.

      Slurps, Koben lihapalat oli parhaimpia syömiäni ikinä, joku päivä on taas mentävä ja syötävä.

      Tykkää

      riitta

      7.11.2013 at 08:35

  3. Minulla tuo Japanin ruokamatka on vielä haaveissa.. Täytyy fiilistellä toistaiseksi muiden kuvilla!

    Tykkää

    jokihaka kokkaa

    6.11.2013 at 19:43

    • Ai jehna, kun oliskin kiva katsella sun ottamia kuvia Japanista! Suosittelen sitä kaikille, aivan huikea paikka kokea edes kerran.

      Tykkää

      riitta

      7.11.2013 at 08:36

  4. Muutama vuosi sitten käytiin Japanissa ja Kobessa nautittiin paikallista härkää juuri tuolla tavalla valmistettuna. Heh, suomalaiset terveysviranomaiset saisivat hepulin, jos joku Suomessa uskaltaisi laittaa ruokaa noin, ihan asiakkaan silmien alla ja – hui kauhistus – ihan ilman pleksiseiniä ruoanvalmistuspisteen ympärillä.

    Tykkää

    Tuplaespresso

    6.11.2013 at 23:55

    • Hahaa, sanos muuta! 😀 Sehän voisi vaikka olla hauskaa, ei sellaista voi sallia.

      Tykkää

      riitta

      7.11.2013 at 08:37

  5. My grandpa (who passed away last year) owns Teppanyaki restaurants in Osaka. I love teppanyaki! Hope you enjoyed it. 🙂 I miss home looking at your photos! 🙂

    Tykkää

    • I really, really liked it! I’ve been recreating a similar experience with my raclette pan, works well – nothing beats restaurants in Japan though! 😀

      Tykkää

      riitta

      8.11.2013 at 11:24


I live for comments!