masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Sulavaa sapelointia

with 21 comments

Hengissä selvittiin lauantaisesta, kaikki sormet ehjinä! Savoykin sai luojan kiitos pitää sommelierinsa. Kokemus menee heittämällä hauskimpiin juttuihin, mitä olen blogini kautta päässyt kokemaan.

sabrage_miekka

Korkin avaaminen miekalla eli ”sabrage” on näyttävän näköinen rituaali, jonka uskotaan saaneen alkunsa joko Napoleonilta tai Venäjän hovista. Miekka on erityisesti suunniteltu tätä tarkoitusta varten, mutta kuulemma kokkiveitsen hamarapuolella tai puukauhallakin onnistuu. Kun temppu tehdään oikein, ei lasinsiruja jää pulloon. Shampanja kuohuu tietenkin hieman yli, ja se auttaa puhdistamaan pullon suun.

sabrage_osumatarkkuus

Pullon kaulukseen tähdätään sapelin kärjellä.

Jännitin niin maan häikäleesti lauantaiaamuna, kun pakkasin kameraa ja itseäni lähtövalmiiksi Messukeskukseen. Pyörittelin mielessäni tilannetta, jossa hinkkaan ja hinkkaan pulloa, eikä mitään tapahdu. Yleisö tuijottaa, hikikarpalot valuvat pitkin selkää ja Antti Uusitalo hymyilee vieressä vaivaantuneena.

Olin kuitenkin erinomaisissa käsissä, Antti selosti jokaisen vaiheen tarkasti. Eikä miekkakaan ollut niin pelottava, kuin mitä olin etukäteen arvellut. Antti näytti ensin yhdellä Mumm-pullolla mallia, minkä jälkeen sain kokeilla itse. Tukeva ote pohjasta, sapelin kärki kohti korkkia ja napakka sivallus – korkki lensi kohti seinää ensimmäisellä yrittämällä! Sain avata toisenkin, sisältö jaettiin kristillisesti yleisön kesken. Jalat löivät loukkua hermostuneisuuden lauettua, mutta hymy oli herkässä.

sabrage_sapeli

Korkki irtoaa siististi, leikkuupinta on tasainen.

Tempun salaisuus piilee siinä, että shampanjapulloa napautetaan juuri oikeaan kohtaan pullon saumapuoli ylöspäin. Ovela napautus ei vaadi voimaa, mutta oikea kohta pitää osata etsiä. Korkki ja pullonkaula irtoavat siististi, lasinsiruja jättämättä, pullon vartalosta.

sabrage_lopputulos

Mestari ja oppipoika

Antti Uusitalon ohjeet korkin sapelointiin:

  1. Irrota korkkia suojaava folio kokonaan (siis myös pullon kaulalta) sekä metallikehikko.
  2. Etsi pulloa pitkin kulkeva sauma, ja pidä se kohta pullosta ylöspäin. Pitele pulloa pohjasta, pullonsuu poispäin itsestä ja yleisöstä.
  3. Ohjaa sapelin kärki pullon kaulaa myötäillen kohti kaulusta.
  4. Napauta sapelin kärki terävästi kaulukseen sivaltavalla liikkeellä.
  5. Hihkaise innosta jotain vapaavalintaista, kun korkki irtoaa kauluksen kera komealla kaarella.

 sabrage_kalavaleet

”Siis se miekka oli ainakin näin pitkä.”

ENGLISH SUMARY:

I did it! Didn’t hurt myself or restaurant Savoy’s sommelier Mr. Antti Uusitalo!

Sabrage is all about proper technique: It doesn’t require strength; you just have to know where to focus the impact.  And when done right, sabrage doesn’t leave any nasty glass chips in the bottle either.

Written by riitta

29.10.2013 klo 10:11

21 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Hyvä Riitta!🙂

    Tykkää

    Liisa

    29.10.2013 at 10:32

  2. Eikö ollutkin mahtava kokemus! Itse pläjäytin pullon auki perjantaina ja loppuillan oli päällä mieletön endorfiinirush! Jos vaan tulee mahdollisuus, niin teen toistekin.

    Tykkää

  3. no niiiiiiiiiiin tyylipuhtaastihan se meni että olin ihan varma että jostain kotoota jo tuollainen sapeli ”ihan kaiken varalta” jo löytyykin😉

    Tykkää

    • Haha, hämmästytin kaikkein eniten itseäni osumalla ekalla kerralla…😀 Kiva kun olitte ”katsomossa”!

      Tykkää

      riitta

      29.10.2013 at 12:52

  4. Ei mun yhtään käy kateeksi, tuollainen kaunis sapeli ja kaikki!

    Tykkää

    Campasimpukka

    29.10.2013 at 14:51

    • Joo, tuo valkoinen korkeakiiltoinen boxi oli kieltämättä aika juhlava kapine!

      Tykkää

      riitta

      29.10.2013 at 15:15

  5. Hienoa. Itse jätän kyllä tuollaiset kokeilut väliin. On nimittäin taipumus saada kaaosta aikaiseksi. Onneksi saan shampanjapullon ihan perinteisesti auki🙂

    Tykkää

    Mindy J

    29.10.2013 at 17:52

  6. No wau! Mä en tumpelona olisi takuulla onnistunut.😀

    Tykkää

    JonnaH.

    29.10.2013 at 18:37

  7. Oli se pidempi😉
    Nostan sinulle niin hattua, minulla olisi jäänyt loukkupolvien takia tekemättä. Olisin ihan varma, että listin jonkun lasinsirulla, joka joutuisi juoman sekaan. Ota ensi kerralla sapeli mukaan, kun tulet kylään. Tämän minä haluan nähdä livenä!

    Tykkää

    Jonna

    29.10.2013 at 22:25

    • Mutta entä jos se ei enää onnistu?!? Jos mä tarviin Antin vierelle rohkaisuksi!??!😀

      Tykkää

      riitta

      30.10.2013 at 18:35

  8. Vau, miten uljasta ja rohkeaa! Olisin pelännyt aiheuttavani jotain kaaosta Mindyn tapaan, joten en olisi uskaltanut kokeilla. Sekä Jonnan tapaan kaupan päälle vielä aiheuttanut vakavia seuraamuksia lasinsiruilla (luin Jonnan kommentista ensin ”lasirulla” ja ihmettelin sitä hetken). Onneksi sinä klaaraat tällaiset haasteet upeasti🙂

    Tykkää

    • Kiitos, hämmästytän joskus näemmä itseänikin.😀 Pelkäsin kyllä saavani jonkinsortin sekasorron aikaiseksi, luojan kiitos kaikki meni hyvin.🙂

      Tykkää

      riitta

      30.10.2013 at 18:35

  9. Ootko jo hommannut tuollaisen sapelin itsellesi? Mitähän varten se kahva on tuollainen venkula?

    Aikasen tyylikäs tapa avata pullo. Ja opit tuon vielä heti ensi-iskulla.

    Tykkää

    Ankerias Vipunen

    30.10.2013 at 21:25

    • En ole uskaltanut googlailla hintoja, pelkään että jotain tarttuisi matkaan…😀 Hieno tuollainen kyllä olisi, ehdottomasti!

      Mä jotenkin mietin, että kahva suojaa kättä, voin olla väärässäkin kun en älynnyt kysyä.

      Tykkää

      riitta

      31.10.2013 at 08:56

  10. Jee, mahtava juttu! Varmasti kiva päästä kokeilemaan opastetusti. Postaukseen pitäisi varmaan lisätä disclaimer: älä kokeile tätä kotona😉

    Tykkää

    La fille du vent

    21.11.2013 at 16:14

  11. […] siis messuilla kahtena päivänä, lauantaina esiintymässä G.H.Mummin shampanjaloungessa ja sunnuntaina miehen kanssa (liput saimme ilmaiseksi Pernod […]

    Tykkää


I live for comments!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: