masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Aasialaisittain maustettu lihatartar

with 18 comments

Lihatartar ei istu kaikkien suuhun, minä rakastan! Perinteisen version sijaan kokeilin tällä kertaa aasialaisittain maustettua tartaria. Mies söi oman alkupalansa ja totesi syyttävästi ”olisi tätä enemmänkin syönyt”.

tartar

Tartariin kannattaa käyttää vain ja ainoastaan tuoreinta lihaa, mitä satut käsiisi saamaan. Pidä kaikki ainekset kylmässä ihan tarjoiluun asti. Tätä aasialaisvarianttia kannattaa kokeilla myös kalasta, nieriä tai lohi samoilla mausteilla toimisi varmasti erinomaisesti, me thinks.

Ainekset kahden hengen alkupalaksi:

  • 100 g naudan sisäfileetä
  • 2 rkl soijaa
  • 1 rkl seesamiöljyä
  • 1 tl miriniä
  • puolikkaan limen mehu
  • hyppysellinen sokeria
  • puoli desiä silputtua korianteria
  • 2 sentin pätkä tuoretta inkivääriä raastettuna
  • 1 valkosipulin kynsi silputtuna
  • ripaus chilihiutaleita
  • 2 tl mustia seesaminsiemeniä
  • kuivattua sipulia
  • 2 viiriäisenmunan keltuaista

Kuutioi liha todella pieneksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään paitsi kuivattu sipuli ja keltuaiset. Säästä myös osa korianterista koristeeksi. Muotoile renkaan avulla tai vapaalla kädellä lihasta kaksi pihviä, paina pieni kuoppa kummankin keskelle. Erottele keltuaiset ja kaada ne varovaisesti lihassa olevaan kuoppaan, ja ripottele vielä päälle kuivattua sipulirouhetta ja korianteria.

Alkuperäinen ohje löytyi täältä.

English summary: Asian-style beef tartare with quail’s eggs

I love traditional beef tartare with capers and red onion, but this Asian-style version is equally delicious. The same seasonings would suit fish (e.g. salmon) as well.

For two servings:

  • 100 g beef tenderloin
  • 2 tbsp. soy sauce
  • 1 tbsp. sesame oil
  • 1 tsp. mirin
  • juice of half a lime
  • pinch of sugar
  • ½ dl chopped coriander
  • 2 cm fresh ginger, grated
  • 1 garlic clove, finely chopped
  • pinch of dried chilli flakes
  • 2 tsp. black sesame seeds
  • dried onion
  • 2 quail’s egg’s yolks

Chop the beef to very small cubes. Mix all ingredients except the dried onion and yolks together in a bowl. Put some coriander on the side as well. Mould the mixture into two steaks and make a small well in the middle of each one. Carefully slide the yolk into the well and garnish the dish with dried onion and coriander.

18 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Nättejä!
    Teidätkö, oliko filettä raakakypsytetty? Tilalihoja ostaessamme olemme jutelleet ylämaankarjan kasvattajien kanssa, että pihviksi laitettaessa fileitä olisi hyvä raakakypsyttää 4-6 viiikkoa (2 asteessa). Liha-autosta ostettaessa kypsytys on ainakin osaksi usein jo tehty.

    Tykkää

    luimupupu

    24.10.2013 at 12:48

    • Apua, en osaa yhtään sanoa, valitettavasti.😦 Lähikaupan lihatiskiltä, mainitsin tartarista myyjälle erikseen, mutten sitten kysynyt tarkemmin.

      Tykkää

      riitta

      24.10.2013 at 12:56

  2. Komppaan miestä: ihan liian pieni annos tuollaista herkkua🙂

    Tykkää

    Tuplaespresso

    24.10.2013 at 12:49

  3. Tartar-pihvi on sellainen makuelämys, joka itseltäni puuttuu kokonaan. Ehkä pitää joskus korjata tämä!

    Tykkää

    JonnaH.

    24.10.2013 at 12:51

  4. Tartaria on monesti tehnyt mieli kokeilla, mutta en ole vielä uskaltanut! Ehkä vielä joskus tilaisuuden tullen rohkaistun..

    Tehtiin muuten miehen kanssa tässä joku aika sitten sitä kanttarellipastaa ja se oli uskomattoman herkullista, kiitos reseptistä!

    Tykkää

    Miss J

    24.10.2013 at 14:26

    • Yllytän ja usutan kokeilemaan, on ihan huippua!

      Ja voi miten kiva kuulla, että sienipasta maistui, ihanaa että jätit tästä viestiä!🙂

      Tykkää

      riitta

      24.10.2013 at 14:30

  5. Drool! Viimeksi söin tartaria kesällä Ranskassa. Se oli kyllä ihan järkky iso pihvi, muistaakseni jotain 200gr, että ihan kaikkea ei pystynyt jaksamaan.

    Tykkää

    Liisa

    24.10.2013 at 14:42

    • 200 g on joo aika muhkea paketti, olis jäänyt multakin yrittämisen asteelle! Ranskassa pitää kyllä aina saada tartaria, kuuluu asiaan.🙂

      Tykkää

      riitta

      24.10.2013 at 14:57

      • Itse en muista, että minkä kokoinen oli, mutta tuli tuosta Liisan jutusta mieleen. että Pariisissa jäi kerran kanssa tartar kesken, kun oli niin jättisuuri. Ei mahtunut sen jälkeen enää jälkkäriä eikä mitään. Tarjoilijat oli ihan raivona ja loukkaantuneita. Yksikin tuli mulle selittää miten hän nuorena miehenä söi vaikka millaisia määriä. Oikea Pariisikokemus huonoimmillaan. Onneksi ei olla vastaavaan missään muussa bistrossa törmätty.

        Tartarista tykkään kanssa. Lohiversio on ollut varmaan 100 vuotta todoo-listalla. Voisikin tehdä tällai aasialaisittain.

        Tykkää

        Ankerias Vipunen

        24.10.2013 at 15:26

      • Nojjjust, tosiaan pariisilaista ”osaamista”… *pyörittää silmiään* Tartar on mun mielestä sellainen pieni herkkupala, just omiaan herättämään makuhermot ja nälän, ei suinkaan pääruoka.

        Jeps, mä teen seuraavaksi tällä ohjeella lohta, saa kivasti vaihtelua cevicheen.

        Tykkää

        riitta

        24.10.2013 at 15:28

  6. Onpa kivan kuuloinen resepti, tätä voisikin tehdä jossain vaiheessa. Vaikka olenkin sellainen puristi tartarin suhteen,ettei toista, niin voihan sitä joskus tehdä muutakin.

    Tein muuten tänään sitä Murun lohta, oli päässyt unohtumaan koko kirja, mutta onneksi postasit sen tuossa vähän aikaa sitten. Oli kyllä ihan mielettömän hyvää, ihan kaikkien mielestä.

    Tykkää

    sauvajyvänen

    24.10.2013 at 20:06

    • Perinteinen tartar on hyvää, ei käy kieltäminen…

      Murun lohi on ihan huippuresepti, täytyisi vaan kokata muutakin kirjasta, kaikki vaikuttaa oikein toimivalta!

      Tykkää

      riitta

      25.10.2013 at 08:23

  7. Voiko kauniimpaa palautetta kanssaruokailijalta saada? Mutta ihan ansaitusti, mahtavan oloinen resepti.

    Tykkää

    Jonna

    24.10.2013 at 21:41

    • Ei voi, ei. Ja siihenhän tietysti tähdätään, että ruokailijat jää haikailemaan enemmän perään.🙂

      Tykkää

      riitta

      25.10.2013 at 08:24

  8. Voih! Tartar on ihanaa. En ole vielä itse tohtinut tehdä kotona. Pitää joskus kokeilla!

    Tykkää

    Ulla

    29.10.2013 at 20:46


I live for comments!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: