masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Raclette sulattaa juuston ja sydämen

with 18 comments

Mitä muuta voi ihmissielu kaivata, kuin sulaa juustoa kaikenlaisen pienen ja herkullisen päällä.

raclette1

Jäin racletteen kerrasta koukkuun, kun sain sitä lapsena kaverin äidin tarjoamana. Koko homma on jotenkin nerokkaan yksinkertaista: Otetaan vähän sitä, mitä jääkaapissa sattuu olemaan, ja kaadetaan sulaa juustoa sen päälle. Lihaa, perunoita, yön yli seissyttä leipää, osa tähteistä, osa kaupasta – kaikki käy. Vierastarjottavana raclette on maailman helpoin. Kaiken voi tehdä etukäteen valmiiksi, ja koko seurue osallistuu aterian valmistukseen.

Ruokalajin nimi tulee ranskankielisestä sanasta ”racler” eli kaapia. Ennen muinoin raclettea nimittäin tehtiin avotulella: Juusto sulatettiin pannussa, ja kaavittiin muiden eväiden päälle. Nykyisenä teflon-aikana pannua ei tarvitse rapsutella, juusto liukuu siitä ihan itsestään lautaselle.

Kahdesta asiasta ei voi tinkiä raclettea tehdessä. Ensinnäkin: juusto. Juustossa pitää olla makua, onhan se aterian päämauste ja –raaka-aine samalla kertaa. Valitse siis sopivan voimakas ja rasvainen raclettejuusto.

Toiseksi: tarjoilua varten raclettepannu (tai ainakin jonkinlainen väline, missä sulattaa raclettejuustoa). Alppimaissa näkee joskus ravintoloissa, miten kokonainen juustokimpale laitetaan avotulen läheisyyteen sulamaan, ja siitä sitten kaavitaan sulaa juustoa säännöllisesti lautasille. Kotioloissa on turvallisinta turvautua raclettepannuun, ja sen mukana tuleviin yksittäisiin sulatusastioihin.

Meillä on raclettepannuna iso Tefalin järkäle, jota suunnittelen seuraavaksi testaavani teppanyaki-illallisen tekoon. Raclettea varten kypsennän levyllä ohuen ohuiksi leikatut lihaviipaleet samalla kun juusto sulaa. Perunat ja kukkakaalit höyrytän etukäteen kypsiksi, ja paistan niihin levyllä kauniin pinnan. Lorautan kaikkiin aineksiin valmiiksi oliiviöljyä päälle, niin eivät tartu levyyn kiinni. Juustoa kannattaa varata noin 150-200 g per ruokailija. Jos juustoa sattuu jäämään yli, niin hyödynnä loput lämpimien voileipien päällä.

Kokeile näitä:

  • keitettyjä kiinteitä perunoita
  • hillosipuleita, minisuolakurkkuja
  • marmoroitua ulkofilettä
  • broileria
  • ilmakuivattua kinkkua, salamia
  • tuoremakkaraa
  • paprikaa, sipulia, kirsikkatomaatteja
  • kukkakaalia, parsakaalia, ruusukaalia
  • herkkusieniä
  • patonkia tai hyvää maalaisleipää
  • mustapippuria myllystä


ENGLISH SUMMARY:

raclette2Who could resist hot, melted, tasty cheese on top of – well, almost anything? I absolutely love, love, love raclette! In addition to the taste, I love the simplicity of it all: Take some leftovers or buy everything on the same day, go vegetarian or splurge on meat, and crown it simply with raclette-cheese and freshly ground black pepper.

Serving suggestions:

150-200 g raclettecheese per person
boiled potatoes
gherkins, cornichons
marbled beef
chicken
Parma ham, salami
sausages
paprika, onion, cherry tomatoes
cauliflower, broccoli, Brussels sprouts
button mushrooms
baguette or other good-quality loaf

18 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Mmmmm… kylmien kelien sulostuttajat, raclette ja fondue. Molempia pitää tosin varoa syömästä liikaa, juustoähky on petollinen😉. Keskustelujen perusteella lähes joka sveitsiläisperheessä on oma määritelmä sille, milloin on riittävän kolea keli juustoaterialle. Toissatalvisena kylmänä tammikuun lauantaina ihmettelimme, miksi Zürichin lähileipomomme hyllyt olivat tyhjät. Leipomon tädin selittivät hölmöille ulkolaisille, että ”Hüt isch Fondue Wätter!” eli ”tänään on fonduekeli”, okei…

    Tykkää

    luimupupu

    16.10.2013 at 08:51

    • Fonduekeli, loistava termi!😀 Ehkei ihan vielä onneksi ole tarpeeksi kylmä, mutta pitäähän sitä harjoitella.

      Tykkää

      riitta

      16.10.2013 at 13:31

      • Hihii… fondue wätter…! Raclette pannu meiltä löytyy (nam!), mutta fondue pannua emme ole vielä ostaneet. Tavaraähky keittiössä jo nyt…

        Tykkää

        Ulla

        18.10.2013 at 08:03

      • Loistava termi, tulee mulla vakiokäyttöön tästä lähtien!😀

        Joo, nuo pelit ja vempeleet tuppaa olemaan kovin tilarohmuja, ja siksikin yritän keksiä lisäkäyttöä niille. Ettei nurkissa pölyttyisi laitteita ja tavaroita, joita käyttää kerran vuodessa kun muistaa…

        Tykkää

        riitta

        18.10.2013 at 09:48

  2. Juustojen ystävänä vesi herahti välittömästi kielelle!🙂

    Tykkää

    JonnaH.

    16.10.2013 at 11:13

  3. Ai teillä on tommonen kunnollinen paistokivi oikein! Meillä se paistolevykin on tefloninen rimpula. Vaikka hyvin se on asiansa ajanut aina sen kerran vuodessa, kun meillä raclettea syödään🙂.

    Tykkää

    Liisa

    16.10.2013 at 13:53

    • No jos vaan kerran vuodessa syö, ei kannatakaan investoida. Mulla oli tuota ostaessa jo takaraivossa muu hyödyntäminen, esim. just tuo postauksessa mainittu teppanyaki ja ”talvigrillaaminen” keittiön pöydällä.

      Tykkää

      riitta

      16.10.2013 at 14:19

  4. Ahhhh raclette on ihanaa! Juustoksi passaa muuten ihan täydellisesti Herkkujuustolan Hilma, jos vähän ärtsymmästä juustosta diggaa!

    Tykkää

    Hanna

    16.10.2013 at 21:03

    • Kiitos vinkistä, tuota en ole edes maistanut. Joskus voisi tosiaan laittaa paria eri juustoa tarjolle.🙂

      Tykkää

      riitta

      16.10.2013 at 21:19

  5. Eilen, kun pyöräilin illalla kaupungin halki, niin oli ainakin mun mielestä ihan tarpeeksi kylmä ollakseen raclettekeli. Kyllä maistuis nyt.

    Koskas postaat teppanyakin? Tämä odottaa jo.

    Tykkää

    Ankerias Vipunen

    17.10.2013 at 10:49

    • Haa, arvaa olenko itsekin ihan pistoksissa!😀 Viikonloppuna viimeistään pitää saada aasialaista. Mullon vaan kaikki mausteet loppu, pitää tehdä isku ViiVoaniin ensin.

      Tykkää

      riitta

      17.10.2013 at 10:51

  6. Tuo kyllä sulattaisi munkin sydämen…

    Tykkää

    Jael

    17.10.2013 at 19:50

  7. Liian harvoin tulee tehtyä, mutta on sitten sitäkin ihanampaa. Ehkä tästä tulee meidän retkiruokaa, kun elämme kohta ilman keittiötä jonkin aikaa. Voittaa varmaan maksalaatikon mikrossa😉

    Tykkää

    Jonna

    17.10.2013 at 20:43

    • No aivan varmasti on parempaa!😀 Eikä tarvitse kuin jonkun lämmönlähteen, että saa juuston sulamaan.

      Tykkää

      riitta

      17.10.2013 at 20:54

  8. […] voi tarjota teppanyakia. Hyödynsin Tefalin raclette-rautaa tässä, siinä kun on tulikuumaksi lämpiävä paistolevy päällä. Ja jälleen kerran, kaiken […]

    Tykkää

  9. […] vain vanhoja, hyväksi havaittuja reseptejä kuten kukkakaali-fenkolicouscousia, Murun lohta ja raclettea. Ainoa uusi kokeilu oli maanantain aamiaisella paistamani appelsiini-jogurttiletut. Ohje on […]

    Tykkää


I live for comments!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: