masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Murun herkullinen henksulohi

with 17 comments

Tunnetaan meillä myös nimellä ”SE hyvä lohi”.

Olen aiemminkin julistanut luomulohen maun ja rakenteen ylivertaisuutta tavalliseen loheen verrattuna, eikä mielipiteeni ole muuttunut. Luomulohessa ei ole häivääkään tavallisessa lohessa joskus esiintyvästä rasvaisuudesta, vaan kala maistuu kalalta. Kuulostaa selviöltä, muttei todellakaan ole.

Muutamia kriteerejä luomulohelle: 

Kaloille syötettävään rehuun käytetyt kalat on kalastettu kestävän kalastuksen säädöksiä noudattaen, kasvatuksesta aiheutuvat ympäristövaikutukset on minimoitu,  kalojen määrä kasvatusaltaissa on tarkoin määritelty ja lopputuotteen koostumus tunnetaan erittäin tarkasti.

murulohi2

Luomulohen maailmanlaajuinen kysyntä on kuulemma kovassa kasvussa, mikä vaikuttaa tietenkin hintaan ja saatavuuteen. Ostankin aina Herkusta (ainoa paikka, josta olen luomulohta löytänyt) useamman meille sopivan kokoisen palan kerralla, ja pakastan loput.

Murun keittokirjan ”Oriental-lohi” on tällä hetkellä perheemme ehdoton suosikkikalaruoka. Jos kysyn äijiltä, mitä kalaa laitettaisiin, vastaus on aina ”No sitä hyvää lohta. Ai Muru-lohta? En mä siitä tiedä, siis sitä hyvää lohta.”. Kalaa vierastavien lapsien vanhemmille siis vinkkinä, että tämä katoaa meidän 8-vuotiaan lautaselta mukisematta. Murun henkilökunta kuulemma saa tätä joskus lounaaksi, miten epäsolidaarista!

Muru-lohi (neljälle):

800 g luomulohta
3 rkl karkeaa merisuolaa
(halutessasi tarjoiluun limeä)

Marinadia:
5 cm:n pätkä tuoretta inkivääriä, kuori ja raasta
½ punainen chili (siemenineen tai ilman)
2 rkl japanilaista soijaa
1 dl rypsiöljyä
korianteriruukku

Laita lohifilee uunivuokaan ja ripottele suola päälle. Anna maustua jääkaapissa tunti.

Sekoita kaikki marinadin ainekset keskenään tehosekoittimessa.

Pyyhi suola lohen pinnalta ja kaada marinadi päälle. Paista lohta 180 asteessa noin 45 minuuttia. Tarjoile tahmean riisin (ja limelohkojen) kanssa.

ENGLISH SUMMARY:

This oriental-flavoured salmon has become my go-to fish dish. I try to use organic salmon if I can get my hands on it, the flavour and the texture are far superior.

The recipe is from the cookbook of one of Helsinki’s most loved restaurants, Muru (means crumble but also sweetheart in Finnish). Book a table if you´re ever in our neck of the woods!

Muru-salmon (for four):

  • 800 g organic salmon
  • 3 tbsps. coarse sea salt
  • (lime wedges)
  • Marinade:
    • 5 cm fresh ginger, peeled and grated
    • ½ red chilli (with or without seeds, as you prefer)
    • 2 tbsps. Japanese soy sauce
    • 1 dl rape seed oil
    • 1 bunch of coriander

Place the salmon in an oven-proof dish flesh-side up, sprinkle the salt on top and let rest for 1 hour in the refrigerator.

Prepare the marinade by blitzing all ingredients together in a blender.

Wipe the salt off from the salmon, and spread the marinade on top. Cook in the oven at 180 degrees Celcius for 45 minutes. Serve with sticky rice (and lime).

Written by riitta

24.9.2013 klo 10:10

17 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Tätä täytyy ehdottomasti tehdä ja testata millaisen tuomion 7 v. ex-kala-allergikko antaa.

    Tykkää

    Marja

    24.9.2013 at 10:55

    • Kerrothan sitten miten meni! Meilläkin pikkukundi suhtautuu kalaan yleensä epäluuloisesti, mutta tämän kohdalla ei tarvitse neuvotella.

      Tykkää

      riitta

      24.9.2013 at 11:02

  2. Olen kokeillut pariin otteeseen luomulohta. Onhan se kallista, mutta ei kuitenkaan niin kallista, että jäisi ostamatta. Tämä Murun henksulohi pitääkin ottaa kokeiluun. Kiitos arkiruokavinkistä, niitä tarvitaan!

    Tykkää

    Jonna

    24.9.2013 at 18:50

    • Jeps, hintaeroa tavikseen nähden on kyllä, mutta kun on sitä makueroakin niin paljon, niin ei ole (toistaiseksi) kirpaissut.

      Tykkää

      riitta

      25.9.2013 at 09:09

  3. Saas nähdä koska tuollaiset luomulohet ui myös tänne Riihimäelle. Vielä ei ole näkynyt. Mutta sitten kun uivat, niin kokeiluun menee. Tuli niin hyvät suositukset.

    Tykkää

    Ankerias Vipunen

    25.9.2013 at 17:50

    • Suosittelen! En enää tekisi sashimia tai sushia muusta lohesta. Harmi vaan, että on niin pirhanan vaikeasti saatavaa tavaraa.

      Tykkää

      riitta

      25.9.2013 at 18:45

  4. Your salmon looks really delicious – simply seasoned so that we can taste the delicious salmon itself.

    Tykkää

    Nami | Just One Cookbook

    1.10.2013 at 20:21

    • Thanks Nami! And you’re absolutely right, the seasonings let the salmon taste through.

      Tykkää

      riitta

      2.10.2013 at 12:23

  5. Kuullostaa herkulliselta! Lohi on herkkua, ja tuore korianteri yksi lempiyrteistäni.🙂

    Tykkää

    Siiri

    2.10.2013 at 08:27

    • Kah, samis! Korianteri on herkkua, syön puskasta samalla kun kokkaan…😀

      Tykkää

      riitta

      2.10.2013 at 12:24

      • Sama täällä. Ja ruoassa sitä pitää sitten myös olla paljon.😀

        Tykkää

        Siiri

        2.10.2013 at 17:57

      • Hih, pitää jatkossa vissiin ostaa kaksi puskaa: toinen kokkailuun, ja toinen syötäväksi kokkailun lomassa…😀

        Tykkää

        riitta

        3.10.2013 at 12:06

  6. Vihdoin tätä tein ja olipaha hyvvää! Parasta lohta ikinä.

    Tykkää

    Hanna

    5.12.2013 at 11:32

    • Mahtavaa, ihana kuulla että tykkäsit! Tää on suorastaan addiktoivaa – se on se korianteri…😉

      Tykkää

      riitta

      5.12.2013 at 11:35

  7. […] Kokkailin vain vanhoja, hyväksi havaittuja reseptejä kuten kukkakaali-fenkolicouscousia, Murun lohta ja raclettea. Ainoa uusi kokeilu oli maanantain aamiaisella paistamani appelsiini-jogurttiletut. […]

    Tykkää

  8. […] Maanantai: Murun lohta ja riisiä […]

    Tykkää

  9. […] Murun uunilohi ja riisi, lohi-sashimi ja tempura (kesäkurpitsa, herneenpalot, […]

    Tykkää


I live for comments!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: