masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Tomaatti-cobbler

with 23 comments

Ruoan maustaminen on, kuten tiedämme, kaiken a ja o. Suomalaiset on opetettu nuukailemaan esimerkiksi suolan kanssa – pyöritän silmiäni ohjeille, joissa kilo lihaa kehotetaan maustamaan ruhtinaallisella yhdellä (1) teelusikallisella suolaa. Kasvisruokien kohdalla saa olla vielä tarkempana: Riittämätön maustaminen ei hyödynnä vihannesten ja kasvisten makumaailman koko potentiaalia.

JC_piirakka1

Osallistun tällä ohjeella Pernod Ricard Finlandin järjestämään reseptikilpailuun, jossa kehitetään kasvisruoka Jacob´s Creekin uudelle Earth.Vine.Grape. Organic Chardonnay -luomuvalkoviinille. Viinin hedelmäisen raikkaassa maussa on sitrusta, persikkaa ja aprikoosia.

Mielessä soi jokseenkin selvät sävelet heti alkumetreistä. Tiesin, että haluan käyttää tomaatteja reseptissäni. Halusin myös käyttää kilpailuviiniä itse ruoanvalmistuksessa, en pelkästään sen kyytipoikana. Mitä tekisin oli pidempi prosessi, mutta lopputulos on pähkäilyn väärti: syntyi tomaatti-cobbler.

Chardonnayt ovat yleisesti ottaen mukautuvaisia viinejä, sillä ne voi yhdistää joko hapokkaan tai miedomman ruoan kanssa. Olisi ehkä pitänyt nimetä piirakka YK:ksi, niin sopuisaa ainesosien elo on: Tomaatti peesaa viiniä, munakoiso on klassinen yhdistelmä tomaatin kanssa ja meirami on hyvää pataa molempien vihannesten kanssa. Lisäksi sen kevyt sitruksinen maku tukee myös viiniä.

Cobblerini clou on vuorokauden jääkaapissa tiivistynyt herkullinen tomaattiliemi, jota hyödynsin niin pohjassa, kuin muruseoksessa piirakan pinnalla. Täytteessä on paahdettua tomaattia ja munakoisoa meiramilla ja valkosipulilla maustettuna. Cobblerin pinnalla pitää tietenkin olla muruseos, joka on sekoitus polentaa, tomaattilientä, parmesania ja hyvää oliiviöljyä.

Ohjetta ei kannata kokeilla arki-iltana, sillä työvaiheet vievät aikaa. Tomaattiliemen vetäytyminen kestää vuorokauden jääkaapissa, piirakan sisuksenkin täytyy antaa hautua puoli tuntia hellalla. Kärsivällisyys tosin palkitaan herkullisella piirakalla – jos sallitte pienen henkseleidenpaukuttelun.

ENGLISH SUMMARY:

I´m entering a recipe-contest with my “triple-tomato-cobbler”. The challenge was to create a vegetarian dish for Jacob Creek´s new organic white wine “Earth.Vine.Grape. Organic Chardonnay”.

Chardonnay´s go well together with either similar or contrasting flavours. I chose tomato from almost the get go, and I paired them with aubergine and flavoured the pie filling with marjoram. A cobbler obviously needs a crunchy topping, which I made from polenta, parmesan and tomato broth.

The full list of ingredients and instructions in English can be found here: JCwine_English summary

JC_piirakka2

Tomaattiliemen ainekset:

  • 1 kg niin kypsiä tomaatteja kuin vain suinkin löydät, saavat olla jo vähän menossa yli
  • ruukku basilikaa
  • ruukku silolehtipersiljaa
  • 1 salottisipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 dl Jacob´s Creek Earth.Vine.Grape.Organic Chardonnaytä
  • 2 tl suolaa

Piirakkapohjan ainekset:

  • 90 g voita
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 3 rkl tomaattilientä
  • 1 tl suolaa

Täytteen ainekset:

  • 6 isoa tomaattia
  • keskikokoinen munakoiso
  • 3 valkosipulinkynttä
  • puolikas ruukku meiramia
  • suolaa, mustapippuria
  • 1 rkl oliiviöljyä

Muruseoksen ainekset:

  • 1,5 dl polentajauhoja
  • 3 dl tomaattilientä
  • 30 g parmesania raastettuna
  • 3 rkl oliiviöljyä

Esivalmistelut:

Aloita tomaattiliemestä edellisenä päivänä. Silppua salotti, valkosipulit ja yrtit hakkelukseksi. Pilko tomaatit krouvisti lohkoiksi ja sekoita kaikki ainekset isossa kulhossa. Seuraa hauska osuus: Puristele tomaatteja rikki ja hiero niistä kaikki mehut, siemenet ja hedelmäliha irti. Laita kulho jääkaappiin vetäytymään. Seuraavana päivänä siivilöi seos ja ota neste talteen. Tarkista maku.

Piirakan valmistus:

Laita uuniin grillivastukset päälle 200 asteeseen. Puolita tomaatit ja viipaloi munakoiso noin neljään isoon palaan. Laita tomaatit, munakoisot ja valkosipulinkynnet kuorineen uunivuokaan, paahda 20 minuuttia.

Vihannesten paahtuessa tee pohja: Nypi huoneenlämpöinen voi sekaisin muiden ainesten kanssa murumaiseksi ja muotoile siitä sitten pehmeä taikinapallo. Nosta 20 minuutiksi jääkaappiin vetäytymään.

Kuumenna seuraavaksi öljyä kattilassa, ja nosta siihen paahtuneet vihannekset. Purista valkosipulit kuoristaan sekaan ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Keitä kasaan miedolla lämmöllä 30 minuuttia.

Valmista seuraavaksi polentamuruseos. Kiehauta kattilassa 3 dl tomaattilientä, vatkaa sekaan 1,5 dl polentajauhoja. Mausta seos öljyllä ja parmesanilla, mausta tarvittaessa suolalla ja mustapippurilla.

Painele taikina irtoreunaiseen piirakkavuokaan leivinpaperin päälle. Paista uunissa 200 asteessa 10 minuuttia. Levitä täyte tasaisesti pohjan päälle. Murustele polentamurua tasaisesti päälle, muruseoksen pitää olla irtonaista.

Paista vielä uunissa 15 minuuttia, ja anna sitten piirakan vetäytyä vartti.

23 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Sallimme suuremmankin henkseleiden paukuttelun. Testiryhmän jäsenenä voin nimittäin todeta, että olipas aivan käsittämättömän hyvää. Makustelin tätä koko illan mielessäni ja harmitti, että tyydyin niin pieneen palaan😉 Tuo polenta oli hieno keksintö ja koko hommassa oli mielettömästi makua!

    Tykkää

    Jonna

    14.9.2013 at 07:02

    • Ihana kuulla, kiitos! Polentapäällysteeseen olen minäkin hurjan tyytyväinen, siitä tuli paitsi maukas, myös kauniin värinen. Tomaatit rules!

      Tykkää

      riitta

      14.9.2013 at 09:05

  2. Mahtava ohje!
    Samaa mieltä suolan käytöstä. Asuin pitkään tropiikissa missä suolaa käytetään paljon reippaammin ja olen tuonut sen käytännön tänne kotimaahankin. Minun suolan käytölle usein nyrpistellään…

    Tykkää

    Ulla

    14.9.2013 at 10:51

    • Haa, kohtalotoveri!😀 Ruokaa pitää maistella useaan otteeseen, ja suolaa pitää uskaltaa ropsauttaa reilusti sekaan. Ugh.

      Tykkää

      riitta

      15.9.2013 at 10:13

  3. Pääsekös tätä äänestämään jossain? Älyttömän hyvän näköinen tomaattipiirakka. Tätä ei varmaan pysty syömään vain yhtä palaa. Ainakaan muut kuin Jonna.

    Tykkää

    Ankerias Vipunen

    14.9.2013 at 11:02

    • Ja Jonnakin vain siksi, että oli menossa juuri syömään. Hammasta kiristellen jätin loput piirakasta rauhaan😉

      Tykkää

      Jonna

      15.9.2013 at 09:01

    • Voi, mä laitan aivan taatusti äänestysohjeet näkyviin kissankokoisin kirjaimin, no worries!😀 Käsittääkseni reseptit tulevat Facebookiin ensi viikon alussa yleisön katsottaviksi.

      Jonnalla on rautainen itsekuri.

      Tykkää

      riitta

      15.9.2013 at 10:14

  4. Päänräjäyttävän hieno idea! Oikeesti.

    Tykkää

    Mari

    16.9.2013 at 15:24

    • Voi kiitos, ihana kehu! Oli pakko pistää parastaan teidän avolassen jälkeen…😉

      Tykkää

      riitta

      16.9.2013 at 15:47

      • Mä just tajusin, että ois pitänyt säästää kasvihuoneen vikat tomaatit ja tehdä tätä! VIRHE! No, pitää tyytyä kaupan tomskuihin sit. Ihana ohje!

        Tykkää

        Liisa

        17.9.2013 at 08:33

      • Kiitos Liisa, ihana kuulla! Tähän kannattaa tosiaan käyttää ihan kahden vaiheilla olevia tomaatteja, mitä löllömpiä, sen parempia.

        Tykkää

        riitta

        17.9.2013 at 09:48

  5. Uuh mikä piirakka ja resepti! Alkaa oma vartissa valmis pastaresepti vähän nolottamaan🙂.

    Tykkää

    Marja

    16.9.2013 at 20:33

    • Höpsistä, sun fenkolipasta tulee pelastamaan vielä monta mun lounashetkeä kotona. se kuulosti ihanalta! yst. terv. nim. ei enää munakkaita, kiitos

      Tykkää

      riitta

      17.9.2013 at 09:47

      • Heh, munakas on myös mun etäpäivän vakkari lounas😀. Tänään tosin syön kaalilaatikkoa (pakastimesta) ja joskus kun oikeen repasen kävelen muutaman sadan metrin päähän thaimaalaiseen.

        Tykkää

        Marja

        17.9.2013 at 10:00

      • Oih, kaalilaatikkoa – kade! Munkin pitää oikein repäistä joku päivä, ja painella lähiravinteliin lounaalle, miten se onkin niin vaikeaa saada ahteria penkistä? Samalla saisi raitista ilmaa ja ajatuksia tuuletettua.

        Tykkää

        riitta

        17.9.2013 at 10:29

  6. Hmmm delicious! This is probably the first time seeing cobblers with tomatoes! Sounds really delicious and love the unique dish like this.

    Tykkää

    • Thanks Nami for the lovely comment! I did try to come up with something completely different, as this is a competition entry after all…😉

      Tykkää

      riitta

      23.9.2013 at 20:42

  7. Ihana ohje! Ja täällä ilmoittautuu yksi suolan ystävä🙂 Suolaa suolaa enemmän suolaa!😉

    Tykkää

    Annaleena

    28.9.2013 at 21:27

  8. […] ja äänestysohjeet löytyvät täältä – myös minun tomaattinen cobblerini. Jos se on mielestäsi paras, niin annathan sille äänesi. Ja noin muutenkin kannattaa kurkata […]

    Tykkää


I live for comments!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: