masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Suomalaiset muotiheimot

with 15 comments

Vaatteet, asusteet ja meikki kertovat meistä paljon, näin ainakin uskon. Pukeutumisella osoittaa tahtomattaankin kuuluvansa muiden samanhenkisten kanssa samaan heimoon. Opiskeluaikoina kauppakorkeakoululaiset erotti juhlissa yliopistoporukasta ilman haalareitakin, ja nykyään on melko helppoa arvata, työskenteleekö keskustelukumppani markkinoinnin vai molekyylibiologian prissa.

AMcQ

Sain jokunen tovi sitten luettua muotisuunnittelija Luella Bartleyn kirjan ”Luella’s Guide to English Style”, joka on loistava opas englantilaiseen muotiin ja estetiikan tajuun, ja siihen, miten erilaisia muotiheimoja Englannissa on syntynyt. Kirjassa kerrotaan myös, miten historian kulku on vaikuttanut englantilaisiin muotisuunnittelijoihin ja brittien pukeutumistyyliin.

Suomessa on perinteisesti kunnostauduttu teollisen muotoilun puolella. On Aalto-vaasia ja Mariskoolia, millä elvistellä maailmalla, muodin puolella ei mene yhtä vahvasti. Mieleen tulee lähinnä Marimekon Jokapoika-paidat. Luellalla oli helpompaa. Jo esimerkiksi musiikin saralta löytyy Englannista useita heimoja ja niiden alalajeja: punkkarit Sex Pistols ja heidän ulkonäkönsä takana ollut Vivienne Westwood, glamrokkarit ja David Bowie sekä 1990-luvun brittipopparit tiukoissa samettihousuissa.

UKstyle

Myös moni klassikon asemaan noussut vaatekappale on kotoisin Englannista, tai ainakin ne ovat herättäneet siellä voimakkaampaa kiinnostusta: Thomas Burberryn ensimmäiseen maailmansotaan suunnittelemat trenssit, Mary Quantin pakkomielle minihameet, Dr. Martensin maihinnousukengät, twinsetit ja samettipannat, silinterihatut ja knallit.

Meillä ei kasva joka oksalla esikuvia, joista ammentaa inspiraatiota, ja joiden tyyliä matkimalla osoittaa kuuluvansa tiettyyn heimoon. Meillä ei ole kuninkaallisia, meillä ei ole keksitty uusia musiikkisuuntauksia, kotimaisten muotisuunnittelijoiden määrän lisääntyminen on tapahtunut aivan viime vuosina. Suomessa ei ole suuria luokkaeroja, joita ylläpidetään esikoulusta lähtien. Suomi on ollut köyhempi maa, jossa vaatteilla on ollut muukin funktio, kuin oman identiteetin esilletuominen. Hyvänä puolena tästä seuraa se, että meillä osataan pukeutua tilanteen mukaan: Korkokengissä ei mennä kävelyretkelle, ja talvella aikuinenkin saa painella menemään toppahousuissa.

DoC

Toki meilläkin on seurattu ja seurataan yhä tiiviimmin muista kulttuureista saapuvia vaikutteita, mutta on vaikeampi nimetä kotoperäisiä lajeja. Väitän silti löytäneeni – kieli poskessa – muutaman suomalaisen muotiheimon.

Suomenruotsalaiset

Suomenruotsalainen on aina ruskettunut, oli sävy sitten peräisin Tammisaaren huvilalta tai Turun saaristosta. Suomenruotsalaisella on sopiva asu joka tilaisuuteen ja useampi Peak Performancen purjehdustakki. Sadesäällä jokaista perheenjäsentä odottaa eteisessä Hunterit.

Suomenruotsalainen syö mieluiten kotona, tai koko suvun kesken Pumpa-tädin luona.

Taideopiskelijat, luovan työn tekijät, hipsterit

Marimekosta ja Vuokosta on siirrytty Samujiin ja Célineen, mutta niin entiset kuin nykyiset hipsterit tunnustavat väriä urakalla. Individualismia saarnaava heimo on hellyttävän samaa mieltä tyyliasioissa: keltainen Kånken-reppu, maastonvihreä parka-takki ja viimeiseen nappiin napitettu kauluspaita kuuluvat vakiovarusteisiin. Onneksi Hai-kumisaappaita tehdään useissa väreissä, niin erottuu muista!

Hipsteri syö vain luomua. Mieluiten Kalliossa.

Nykyiset ja tulevat Stocka-mummot

Hermèsin huivien sijaan kaulaan on solmittu Marja Kurkea, öljykangastakin tilalla on minkkiturkki – muutoin ollaan aika lähellä peribrittiläistä Sloane-tyyliä. Stocka-mummo laittaa aina käytännöllisyyden tyylin edelle: Liukastumisesteet eivät ole kauniit, mutta ne jalassa pääsee turvallisesti shärrylle ja baakelsille Stockan kasikerrokseen.

Nuorempi Stocka-mummo yhdistää kernaimmin farkut bleiseriin, kesällä mennään ballerinoissa ja talvella maltillisen korollisissa nahkasaappaissa. Lahkeiden on oltava farkkujen päällä! Huulikiilto on turvallisen nude.

Nuoria ja vanhoja heimolaisia yhdistää rakkaus merkkilaukkuihin.

Vanhempi Stocka-mummo aterioi siellä, missä saa pöytiintarjoilua. Nuorempi polvi puolestaan siellä, missä saa vuohenjuustosalaattia.

Manse-rokkarit ja pohjoisen hevarit            

Tampereella näkee jo katukuvasta, että täällä arvostetaan metelimusaa. Nahkatakit, suorat tummansiniset farkut ja bändipaidat ovat suoranainen univormu.

Pohjoisessa synkistellään aavistuksen enemmän, asu voi olla kokomusta. Aamut alkavat puolenpäivän tienoolla Children of Bodomilla.

Rokkarit pärjäävät mustalla kahvilla ja keikan jälkeisillä nakkikioskin hampurilaisilla.

 

Kuvat: http://netaporter.com, http://juliapgelardi.wordpress.com, , http://thefashiontag.wordpress.com, www.digitalspy.com, http://marzenavigni.blogspot.com, http://uk.lifestyle.yahoo.com/, http://newsquake.netscape.com, www.ebay.co.uk

15 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

 1. Tarvitseeko huolestua, jos oma tyyli/ tausta onkin sekoitus kahdesta heimosta (suht ääripäät tietenkin….)?

  Tykkää

  Anna

  9.9.2013 at 13:38

  • Ei missään nimessä, silloinhan sulla on vaan laajempi viitekehys elämässä! 😀 Mix and match, I say.

   Tykkää

   riitta

   9.9.2013 at 13:43

 2. 🙂 …ja missä on leggareihin pukeutuneet tukevahkot maatalouslomittajat?…äläkä vaan sano, että Seinäjoella… 🙂

  Tykkää

  Nanna

  9.9.2013 at 21:01

 3. ihana analyysi – huomaan käyneeni läpi useammankin noista alakulttuureista omaa paikkaani etsiessäni 🙂 nyt sen viimeistään löysin – minusta tulee se pumpa-täti! (yritin jo siskonlapsista kasvattaa pastellisävyisissä burberryissään golfaavia suomenruotsalaisia, mutta mulle sanotiin, että korsossa niissä vermeissä saa vaan turpiin…)

  Tykkää

  • Haha, kiitos nauruista! 😀 Minäkin olen kulkenut läpi ysärin, grungen, metelimusan ja jakkupukujen kautta nykyiseen ”heimoon” – sekoitus twinsettejä ja muotihörhöä on varmasti lähimpänä nykyistä totuutta. Vanhana aion olla ehta Stocka-mummo!

   Tykkää

   riitta

   11.9.2013 at 09:42

 4. Hyvät naurut, kiitos taas. Luulen kyllä, että purjehduskansalle Peak on väärä merkki – vaikka mistäs minä tiedän, kun en kuulu heimoon 😉 Hitto, enkä mihinkään muuhunkaan noista. Olenko siis välinputoaja?

  Tykkää

  Jonna

  11.9.2013 at 19:33

  • Peakin yleisyys perustuu tiukkaan kvantitatiiviseen tutkimukseen meidän huudeilla. 😉

   Hmm, ehkä sussakin on useampaa heimoa?

   Tykkää

   riitta

   11.9.2013 at 20:22

 5. Pitäisikö muotiheimojen joukkoon lisätä vielä Sokkari-tädit, eräänlainen kansanversio tuosta Stocka-mummosta? Sokkari-täti arvostaa suomalaisia tai Suomessa suunniteltuja merkkejä, kuten Ril’siä, Nansoa tai Marimekkoa. Tyylissä on usein pieni sporttinen vivahde ja niinpä sekä takki että varsinkin kengät ovat ensisijaisesti käytännölliset. Jos merkkilaukku löytyy, niin se on joko Lumi tai Marimekko.

  Itse taidan sijoittua jonnekin tuonne tätien ja mummojen välille. Marja Kurken silkkihuivi kaulassa, öljykangastakki päällä, yleensä käytännölliset kengät ja Marimekon laukku. Mutta ripaus muotihörhöä mukana täälläkin, joten trendejä on aina jotenkin saatava mukaan tyyliin. -MK

  Tykkää

  -MK

  11.9.2013 at 20:31

  • JOOO, aivan loistava, kannatetaan! 😀 Sokkari-tädillä on myös usein vuokkonurmesniemi-silmälasit. Pitää kunnia-asianaan tunnistaa useamman sienen, ja on kirjaston kanta-asiakas.

   Pieni muotihörhöys pitää mielen pirteänä ja hyvällä tuulella.

   Tykkää

   riitta

   11.9.2013 at 21:09

   • Totta nuo silmälasit kuuluu ehdottomasti tyyliin. 😀 -MK

    Tykkää

    -MK

    13.9.2013 at 11:02

 6. Kiitos päivän ehdottomasti hersyvimmistä nauruista! 😀 Ihan loistavasti kirjoitettu ja on hauskaa, koska tämähän on ihan totta. Pelottavan hyvin itsensä tuolta tunnisti.. T. Tuleva Stocka-mummo 😀

  Tykkää

  Miss J

  20.9.2013 at 13:13

  • Kiitos ihanasta kommentista, you made my day! Mä olen kulkenut matkan grungesta ysäribisnespukeutumisen kautta orastavaan stocka-mummouteen. 😀 Vanhana olen sitten the real deal, sen olen luvannut itselleni jo aikaa sitten.

   Tykkää

   riitta

   20.9.2013 at 15:12


I live for comments!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: