masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Laholatva eikunsiis latva-artisokka

with 26 comments

Maistoin kokonaisina keitettyjä latva-artisokkia ensimmäisen kerran Pariisissa. Hauska alkupala useammalle, tai yksin kasvissyöjälle rapujen korvikkeeksi. Ja mikä parasta, annos on kymmenen kertaa näyttävämpi, kuin mitä vaativuustaso.

Vaativaa on vain pitkä keittoaika, puolesta tunnista 40 minuuttiin. Tarvitset myös jykevän veitsen, oikein kunnon kokkiveitsen latva-artisokan käsittelyyn.

latvis1

Vaikeaa on myös valita sopiva kastike, niitä kun löytyy ihan joka makuun:

Martha Stewartin ehdotukset (mm. voisula-timjami-kastike)
Hollandaise-kastike
Sitruunaa ja yrttejä

Yhdestä artisokasta riittää iloa useammallekin syöjälle, riippuen toki muiden ruokalajien määrästä ja täyttävyydestä. Artisokat keitetään, ja nostetaan sellaisenaan pöytään. Ruokailijat nyppivät lehden kerrallaan, dippaavat kastikkeeseen ja riipivät mehevät maut suuhunsa.

Tarjoilin nämä tällä kertaa ranskalaiseen tyyliin mahdollisimman yksinkertaisesti. Kastikkeen virkaa sai toimittaa öljy-balsamico-seos, jonka höystin Maldon-suolalla ja mustapippurilla. Meikäläisen habitusta katsoessa ei välttämättä uskoisi, että usein noudatan less is more –mottoa…

Näin helppoa se on:

 1. Laita iso kattilallinen vettä kiehumaan. Lisää veden sekaan reilusti suolaa (ota mallia pastaveden maustamisesta), puolikkaan sitruunan mehu ja vielä muutama viipale sitruunaa.
 2. Leikkaa artisokan varsi irti niin, että sen mukana irtoaa osa kannasta. Tavoitteena on saada sileä pohja aikaiseksi. Leikkaa myös latvaosaa 2-3 senttiä pois.
 3. Laita artisokka veteen kiehumaan, anna poreilla painon alla (niin, että artisokka on koko ajan veden alla) 30-40 minuuttia. Kun veitsi menee vaivatta kannan läpi, on artisokka kypsä.
 4. Valuta ja anna jäähtyä hetkinen. Tarjoile haluamasi kastikkeen kanssa.

latvis2IN ENGLISH:

Artichokes remind me of Paris – always a good thing, right? They´re really easy to cook and one artichoke serves many people if you’re serving something else too.

You’re spoiled for choice when it comes to dipping sauces:

Martha Stewart’s suggestions
Hollandaise
Lemon and herbs

I used just olive oil, balsamico, salt and black pepper this time, in order to let the artichoke flavour take centre stage.

It couldn’t be easier:

Boil a large pot of water with plenty of sea salt, the juice of half the lemon and a couple of slices of lemon.

Chop the stem of the artichoke away along with the bottom leaves. Also, chop 2-3 cm off from the top.


Boil the artichoke for 30-40 minutes, until you can easily stab a knife though the bottom.


Drain, let cool and serve with the sauce of your choice. Let diners strip one leaf after another and dip into the sauce. The leaves come off easily.

26 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

 1. En ole itse tietääkseni (!) koskaan artisokkaa syönyt, mutta kuka lie ekaksi keksinyt, että haa, tuota täytyy maistaa 🙂

  Tykkää

  Pandice

  15.8.2013 at 19:44

  • Sanos muuta! ”Hei tää vois olla hyvä keitettynä, kokeillaan!” Luolamiehillä oli hauskempaa ruoan suhteen.

   Tykkää

   riitta

   16.8.2013 at 12:45

 2. Pakko tunnustaa myös minun, että tuossa muodossa tuntematon herkku minulle. Mikään mikä muistuttaa Pariisista ei ole huono asia. Joko olet muuten tsekannut sen Pieni keittiö Pariisissa. Näyttää olevan Areenalla aina vain noin viikon.

  Tykkää

  Jonna

  15.8.2013 at 20:55

  • En ole vielä, mutta nyt ajattelin huomenna ryhdistäytyä ja kurkata eilisen jakson Areenasta. Miksi sen pitää tulla samaan aikaan Muodin huipulle kanssa?!?! Ei oo kukaan taas kysynyt multa mitään.

   Tykkää

   riitta

   16.8.2013 at 12:46

 3. Aah, nam. Kunnollisten artisokkien löytäminen vaan on ylivoimainen tehtävä täällä maakunnassa. Artisokka on granaattiomenan serkku, jos keittää pelkkiä pohjia, niin muusta osasta tulee roskaa tilavuudeltaan paljon enemmän kuin alkuperäisen artisokan koko oli.

  Tykkää

  luimupupu

  15.8.2013 at 20:59

  • Jeps, enemmän roskaa kuin syötävää, olet oikeassa. Meidän K-supermarketissa on joku latva-artisokka-kamppis meneillään, isot kasat ja vielä alennuksessa. En ole kyllä aiemmin bongannut tuolta, Herkusta vaan.

   Tykkää

   riitta

   16.8.2013 at 12:47

 4. Niin parasta, niiin yksinkertaista!

  Tykkää

  Nanna

  15.8.2013 at 21:52

  • Naulan kantaan! Simppeliä, hyvää ja vieläpä näyttävää ruokaa. 🙂

   Tykkää

   riitta

   16.8.2013 at 12:48

   • Minä kanssa ihailin, kun oon niin mutkaton resepti. Kerran oon yrittänyt jotain latva-arkisokasta tehdä, mutta se meni jotenkin vaikeamman kautta ja oli yhtä tuskaa. Tällai vois kokeilla uudestaan.

    Tykkää

    Ankerias Vipunen

    17.8.2013 at 08:20

   • Tää on kyllä jo nolon helppo juttu… 😀 Mutta myös tosi hyvää, ja kivan näköinen koriste ruokapöydässä. Artisokan kiehuessa voi sitten (jos jaksaa) nostaa vaikeustasoa ja valmistaa parikin eri kastiketta.

    Tykkää

    riitta

    17.8.2013 at 12:38

 5. I love artichokes but don’t prepare it at home much as I’m the pretty much only person who enjoy eating it. You inspired me to try this soon. I’m going to cook just for myself. 🙂

  Tykkää

  • Sounds like a great plan, sometimes you have to be a little bit selfish… 😉

   Tykkää

   riitta

   18.8.2013 at 09:52

 6. Ah, latva-artisokkaa. Meillä muksutkin ovat viime aikoina kyselleet, koska taas syödään latva-artisokkia. Pieni arvoitus on tosin se, että houkuttaako heitä enemmän artisokan maku vai voisulaan dippaaminen. Meillä siis voisula hoitaa kastikkeen osuuden. Täytyy kyllä seuraavalla kerralla kokeilla tuota öljy-balsamicoa voisulan lisäksi.

  Yksi kysymys minulla on noista käsittelyohjeistasi. Miten paljon leikkaat siitä kannasta pois? Itse olen nimittäin oppinut, että varsi taitetaan irti. Samalla saadaan irti sellaiset pidemmät syömäkelvottomat kuidut kannasta. -MK

  Tykkää

  -MK

  18.8.2013 at 08:33

  • Hienosti kasvatetut ipanat – nostan hattua! Voisula on ihanaa, samoin kuin tietty joku majoneesipohjainen kastike…

   Olen lukenut tuosta kannan taittamisesta, mutta koen suoraan sanottuna helpommaksi leikata noin 2 cm pois artisokan pohjasta. Huituloita ja kuituja tosiaan jää, mutta eivät ole koskaan haitanneet. Täytyy ehkä ensi kerralla taittaa yksi ja leikata toinen, niin voi paremmin verrata.

   Tykkää

   riitta

   18.8.2013 at 09:56

   • Jos niitä kuituja ei jää voisin minäkin kokeilla seuraavan kerran vain leikata. Se taittaminen tuntuu aina vähän arpapeliltä, vaikka sitkeästi hivuttaen vähän kerrallaan joka sivulta sekin menee.
    Ja en sitten tiedä hyvin kasvatetuista muksuista, mutta ruuan suhteen on sitkeästi maistatettu ja toisaalta annettukin maistaa kaikkea. Onneksi siitä saa välillä tällaista positiivistakin palautetta lapsilta. 🙂 -MK

    Tykkää

    -MK

    22.8.2013 at 18:15

   • Joitain haivenia jäi, mutta ei häiritsevästi. Joten uskallan usuttaa kokeilemaan leikkaamista ensi kerralla, kerrothan sitten mitä mieltä olet!

    Ja huspois turha vaatimattomuus, hyvän ruoan arvostaminen on paras oppi, minkä voi tenavilleen antaa. 🙂

    Tykkää

    riitta

    22.8.2013 at 20:32

 7. I love artisokka! Kauhean vaikea tosiaan valita kastikkeista, mun tulee usein dipattua lehtiä ihan vaan sulaan voihin jonka maustan sitruunalla, se valmistuu niin nopeesti ja helposti. Toinen lempitapa syödä näitä on ne roomalaiset uppopaistetut artisokat, carciofi alla giudia, joita saa Rooman ghettosta. Siinä koko artisokka paistetaan rapeaksi ja sen voi syödä kokonaan, kevyt suolaus eikä muuta maustetta. Ihana alkuruoka!

  Tykkää

  Anna

  18.8.2013 at 13:58

  • Ooh, uppopaistetut versiot kuulostaa upeilta, täytyy kaivella reseptejä! Kiitos vinkistä.

   Tykkää

   riitta

   18.8.2013 at 15:00

 8. Wow! Varmasti hyvää. Olen artisokka-fani. Kerran olen itse kokeillut, en tiedä mikä meni mönkään, mutta ei ollut tähtihetkiäni. Pitänee yrittää vain uudestaan!

  Tykkää

  Ulla

  18.8.2013 at 14:26

  • Kokeile ihmeessä, tämä resepti ei tarvitse kuin aikaa. Artisokkien kypsyessä ehtii tehdä parikin eri kastiketta kyytipojaksi. 🙂

   Tykkää

   riitta

   18.8.2013 at 15:01

 9. Ihanaa, uusi latvisohje! Latva-artisokka on mun suosikki ja olen aina valmis kokeilemaan miten eri tavalla sitä voisi tehdä!

  Tykkää

  Pata

  18.8.2013 at 21:39

  • Mahtavaa, tosi kiva kuulla, että inspiroiduit! Latvikset on myös mun suosikkeja, tykkään ihan kaikissa muodoissa.

   Tykkää

   riitta

   19.8.2013 at 08:28

 10. Ajatella, miten yksinkertaista! Ja silti tämä herkku on jäänyt minulta maistamatta, häpeällistä. Artisokansydämet suoraan purkista ovat heti paljon tutumpia 🙂

  Tykkää

  Kotiharmi

  19.8.2013 at 19:57

  • Sanos muuta, todella simppeliä! Säilötytkin on hyviä toki, mutta tuore on tietty aina tuore.

   Tykkää

   riitta

   19.8.2013 at 20:50

 11. Latva-artisokkaa parhaimmillaan, mitä muuta tähän voi sanoa. Mä vedän usein vinegrettellä, kun ei se muuta vaadi 🙂

  Tykkää

  Sofia

  27.8.2013 at 14:32

  • Kyllä maar, vinegraitten kanssa toimii erinomaisesti myös! Ei ole vielä sellaista dippiä tullut vastaan, josta en olisi pitänyt.

   Tykkää

   riitta

   27.8.2013 at 15:37


I live for comments!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: