masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Hyvä soppa

with 6 comments

Arvokkaisiin rapujuhliin sopiva alkukeitto suorastaan huutaa käyttämään vain parhaita ja tuoreimpia raaka-aineita.

Keiton nauttimiseen ei tietenkään tarvitse rapujuhlia. Leikkaa vaan hyvää leipää keiton kylkeen, niin saat täydellisen kesälounaan. Kerman, voin ja tuoreiden vihannesten yhdistelmä on ihanan ylellinen, niin kuin tietenkin sopii odottaa rapujuhlilta. Itse tein tätä lauantaina, kun kilistimme vanhempieni kanssa heidän safiirihääpäivälleen. Ei rapuja, mutta iso syy juhlaan.

ravut2

Keitto sopii myös kala- ja äyriäisallergikoille, jätät tuolloin vain ravunpyrstöt pois näiden annoksista ja käytät hummerifondin tilalla kasvisfondia.

Ohje on Femina-lehdestä, lisäsin siihen konjakin ja vaihdoin tillinsiemenet tuoreeseen tilliin.

Ainekset (neljä annosta):

  • 300 g jauhoista perunaa (suosittelen Lapin puikulaa)
  • 1 palsternakka
  • 1 iso tai 2 pientä porkkanaa
  • 2 salottisipulia
  • 0,5 dl valkoviiniä
  • 8 dl hummerilientä fondista
  • 2 rkl konjakkia
  • 1 dl kermaa
  • tuoretta tilliä
  • 4 rkl jokiravunpyrstöjä
  • suolaa, mustapippuria
  • voita ja öljyä paistamiseen

Marssijärjestys:

  1. Kuori ja silppua sipuli hienoksi. Kuori ja pilko perunat, palsternakka ja porkkana. Tykkään itse leikata juurekset niiden oman muodon mukaan, eli esimerkiksi porkkanat pyöreiksi. Pidä palaset samankokoisina, niin ne kypsyvät samaan tahtiin. Riivi tillin pehmeät ”huitulat” irti varsista, laita sivuun. Valmista hummeriliemi.
  2. Kuullota sipulia ja juureksia kattilassa voi-öljy-seoksessa parisen minuuttia. Lisää sitten valkoviini ja konjakki, anna muhia hetki. Kaada päälle liemi ja kerma sekä tillinvarret.  Mausta suolalla ja pippurilla. Kypsennä noin 20 minuuttia, tai kunnes juurekset ovat kypsiä (voi siis olla valmista aiemminkin, riippuen juurespalojen koosta). Ongi tillinvarret pois keitosta. Tarkista maku.
  3. Laita ravunpyrstöt kuumille lautasille valmiiksi ja annostele keittoa päälle. Koristele tillisilpulla.

ravut1

IN ENGLISH:

Late-July and the beginning of August is crayfish-party time in Scandinavia. The crayfish can be store-bought and pre-cooked, frozen or bravely cooked at home, but the main thing is you have the best of friends around, a slowly fading hot summer’s day behind you and lots of paper napkins – crayfish make a huge mess! You also need a bottle or two of chilled white wine and some schnapps (“Koskenkorva” wins by popular vote here in Finland) for toasting the crayfish, friends and family, life and pretty much everything and the kitchen sink.

Usually we serve something more fulfilling alongside the crayfish. A good starter is this root vegetable and crayfish soup, made with the highest quality and freshest ingredients you can find.

Ingredients (serves four):

  • 300 g floury potatoes
  • 1 parsnip
  • 1 large or 2 small carrots
  • 2 shallots
  • 0,5 dl white wine
  • 8 dl lobster stock
  • 2 tbls cognac
  • 1 dl cream
  • fresh dill
  • 4 tbls crayfish meat
  • salt, black pepper
  • butter and oil for frying

And this is how we do it:

  1. Peel and finely chop the shallots. Peel and chop the potatoes, parsnip and carrots to even-sized cubes. Trim the ”feathers” off the dill and put aside. Keep the stalks as well. Prepare the lobster stock.
  2. Fry the shallots and root vegetables in oil and butter in a large pot for 2 minutes. Pour in the white wine and cognac, let simmer for a short while. Add the stock, cream and dill stalks. Season with salt and pepper. Let cook for 20 minutes, but keep an eye on the vegetables –  they might be done earlier. Discard the dill stalks and check the taste.
  3. Place the crayfish meat onto hot plates, and pour the soup on top. Garnish with dill.

6 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Wow with lobster stock and crayfish in it… must be so delicious!!

    Tykkää

    • This is a very luxurious soup, I have to say! The lobster stock really makes the whole dish, it’s slightly sweet.

      Tykkää

      riitta

      29.7.2013 at 15:24

  2. Ihanaa luksusta näin kauden aikaan. Testattava on!

    Tykkää

    Jonna

    30.7.2013 at 08:26

    • Suosittelen, varsinkin tosiaan nyt sesongin aikana.🙂 Eikä tosiaan tartte edes niitä rapuja kaveriksi, menee muulloinkin.

      Tykkää

      riitta

      30.7.2013 at 09:35

  3. Nami,rapusoppaa,ei voi olla muuta kuin hyvää! Ja noita alemman postauksen suklaahippukeksejä on tullut tehtyä joskus ikuisuus sitten,,,,,

    Tykkää

    Jael

    1.8.2013 at 17:29

    • Jep, rapusoppa on aina hyvää, samaa mieltä! Ja just jotenkin ajankohtaisen makuinen juuri nyt, siitäkin tykkään.

      Tykkää

      riitta

      1.8.2013 at 21:07


I live for comments!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: