masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Usko pois: maailman parhaimmiksi mainostetut keksit

with 6 comments

Lukuisissa ruokablogeissa on testattu ja ihastuttu New York Timesin suklaahippukekseihin. Pinnalta rapeita ja sisältä sitkeitä – kalorimäärää ei tosin kukaan ole uskaltanut laskea.

Oletteko koskaan maistaneet Subwayn valkosuklaa-pähkinä-keksejä? Nämä pääsevät aika lähelle niitä koostumukseltaan. En ole asiantuntija, mutta olen antanut itseni ymmärtää, että amerikkalaiset suosisivat isoja, keskeltä vielä tahmeita keksejä? Maistoimme New Yorkin matkalla mm. Central Parkin eläintarhan kahviossa keksiä, jossa oli kunnioitettavat yli 600 kaloria ja varmasti rahtunen heroiinia seassa – mietin vielä seuraavana päivänä, jaksaisinko koukata takaisin hotellille kahvilan kautta hakeakseni vielä yhden keksin…

NYTimescookies

NY Timesin ohjeen juju piilee taikinan pitkässä lepuuttamisessa jääkaapissa ennen paistamista. 24 tuntia on minimi, kaksi vuorokautta ideaali. Taikinan levätessä saavat nimittäin kuivat ja märät ainesosat tarpeeksi aikaa sulautua toisiinsa.

Muokkasin käyttämääni ohjetta puolittamalla (!) suklaan määrän, vaniljauutteen sijaan käytin raastettua tonkapapua, jonka sain Jonnalta Pariisin-tuliaisina. Keksien pinnalle ripottelin sitten vaniljalla maustettua suolaa. Tonkapapu antoi kekseihin ihanan maustekakun maun, ihan kuin seassa olisi ollut useampaakin yrttiä. Kiitos vielä Jonna tuoksuvasta lahjasta, saat reissata toistekin!

Nämä ovat todella, TODELLA hyviä keksejä. Taikinaa tulee ohjeella paljon, joten puolita se, tai pakasta ylimääräinen. Paistettaessa on tärkeä jättää isot (5 taikinapalloa per pelti)  turvavälit keksien väliin, tai saat yhden ison, pellinmuotoisen ja –kokoisen keksin. Testattu juttu.

Ainekset (20 isoa tai 40 pientä keksiä):

  • 175 g kakkujauhoja (esim. Anni Helena)
  • 165 g vehnäjauhoja
  • 1 1/4 tl ruokasoodaa
  • 1 1/2 tl leivinjauhetta
  • 1 1/2 tl suolaa
  • 285 g voita
  • 295 g fariinisokeria (tai ruokosokeria tai muscovadoa)
  • 235 g taloussokeria
  • 2 kananmunaa
  • ½ raastettu tonkapapu
  • 200 g tummaa suklaata krouvisti rouhittuna
  • vaniljasuolaa keksien pinnalle

Ja näin se menee:

Siivilöi jauhot, ruokasooda, leivinjauhe ja suola kulhoon.

Vaahdota yleiskoneessa voi ja sokerit vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon munat yksi kerrallaan. Raasta sekaan tonkapapu.

Sekoita kuivat ainekset joukkoon hitaasti, lisää lopuksi suklaarouhe. Suojaa taikina kelmulla, ja anna levätä jääkaapissa 24-72 tuntia.

Leivontapäivänä esilämmitä uuni 175 asteeseen. Muotoile taikinasta golfpallon kokoisia palloja, saa olla pienempiäkin. Hajauta pallot hyvän matkan päähän toisistaan. Ripottele vaniljasuolaa jokaisen pallon päälle.

Paista 15-20 minuuttia, anna jäähtyä. Keksien pitää olla pinnalta kauniin kullanruskeita, mutta hieman tytiseviä keskeltä, kun otat ne uunista.

IN ENGLISH:

If you haven’t tried the famous cookie recipe from New York Times, you haven’t lived! Crisp on the outside and chewy on the inside – pure heaven!

I modified the original recipe by using grated tonka bean instead of vanilla extract. Tonka beans give a really lovely “spicey”, earthy flavour.

You have to remember two things:

  1. Let the dough rest for at least 24 hours before baking. This allows the dry and wet ingredients to mix thoroughly.
  2. Leave enough room between the cookies on the baking sheets, the cookies will expand greatly when baking.

Ingredients (20 big or 40 smaller cookies):

  • 175 grams cake flour
  • 165 grams bread flour
  • 1 1/4 tsp. baking soda
  • 1 1/2 tsp. baking powder
  • 1 1/2 tsp. coarse salt
  • 285 grams unsalted butter
  • 295 grams light brown sugar
  • 235 grams granulated sugar
  • 2 eggs
  • ½ grated tonka bean
  • 200 grams dark chocolate
  • vanilla salt for sprinkling

Preparation:

Sift flours, baking soda, baking powder, and salt into a medium bowl.

In a large bowl (preferably of a stand mixer) cream butter and sugars together (using paddle attachment) until very light, about 5 minutes.

Beat in the eggs, one at a time, making sure they are fully incorporated before adding the next.

Mix in the vanilla.

On low speed, add the dry ingredients and mix until just combined, only 5-10 seconds

Gently incorporate the chocolate into the dough.

Press plastic wrap against the dough and refrigerate 48 hours (at least 24, can be up to 72 hours). Dough can be used in batches, if desired.

When ready to bake, preheat oven to 175 degrees. Line baking sheets with parchment paper.

Scoop dough balls onto baking sheet, making sure to leave ample room between (should be able to fit 5-6 on each sheet, depending on the size). Sprinkle each dough ball lightly with sea or kosher salt.

Bake 15-20 minutes until golden brown but still soft.

Transfer sheet to a wire rack and cool 10 minutes, then move cookies onto the rack or other surface to continue to cool.

6 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. 600 kaloria!!! Siihen on pitänyt upottaa jokunen pala suklaata – tai levy.
    Hienoa, että tonkapavuille tuli käyttöä. Kokkailut ovat nyt kesän aikana olleet niin vähissä, että minulla on kaikki ihanat Pariisin mausteet lähes koskemattomina. Kohta on taas varmaan aikaa kokkailla ihan toisessa mittakaavassa – syksyn sateet jne.

    Tykkää

    Jonna

    28.7.2013 at 13:46

    • Jep, veikkaan kokonaista levyä ja paria kiloa voita…😀 Hyvä se oli, mutta onneks jaettiin se kolmeen pekkaan.

      Mä olen kyllä kokkaillut, mutta kamera on pölyyntynyt pöydällä. Ehkä syksyllä saan minä puolestani kuvausrutiinit taas pyörimään?

      Tykkää

      riitta

      29.7.2013 at 10:31

  2. pakko se on uskoa. ja pistää resepti talteen🙂 on se kyllä kaltaiselleni ahmatille vaikea hyväksyä näitä vaivaamattoman leivän ja tämän taikinan kaltaisia oppitunteja: sitä, että optimaalisen tuloksen saavuttamiseen pitää jaksaa odottaa. tämä ehkä selittää sen, minkä takia guilty pleasures-osastoani johtaa kaupan piparitaikina. jäisenä. suoraan paketista.

    Tykkää

    • Mä syön Nutellaa suoraan purkista…😀 Odottaminen ei kieltämättä kuulu hyveisiini, mutta näiden kohdalla kannatti malttaa. Ihanan sitkeitä!

      Tykkää

      riitta

      29.7.2013 at 12:30

      • tein. ja rakastuin. ajattelin harjoittaa sitä paljonpuhuttua kohtuutta ja pistin puolet satsista pakasteeseen, odottamaan seuraavaa kertaa. Syötyähän sekin tuli…

        Tykkää

      • Mahtavaa, sä testasit näitä! Kohtuus shmohtuus, ei päde näiden kohdalla…

        Ipana juuri kyseli, milloin meinaan taas tehdä näitä – nää keksit koukuttaa lapset ja aikuiset!

        Tykkää

        riitta

        9.9.2013 at 09:11


I live for comments!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: