masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Brittien kansallisruoka

with 8 comments

… ei suinkaan ole fish & chips, paahtopaisti Yorkshiren puddingeilla tai edes Spotted Dick, vaan Chicken Tikka Masala.

tikkamasala1

Kertoman mukaan ruokalaji on saanut alkunsa Glasgowssa, jossa skottimies olisi 1960-luvulla tilannut intialaisesta kana-annoksen kastikkeella. Kokki improvisoi tomaatista ja erilaisista mausteista kastikkeen, ja uusi suosikki oli syntynyt. Jokaisesta intialaisesta ravintolasta (ainakin länsimaissa) kautta maailman saanee tätä, ja sitä on myös äärimmäisen helppo tehdä kotona.

En suinkaan väitä, että tämä on autenttista intialaista ruokaa, vaan sellainen kotikutoinen versio klassikosta. Riisin ja naan-leivän kanssa hyvä illallinen, joka katoaa parempiin suihin nopeasti.

Käytän yleensä vihreitä chilejä, mutta nyt testasin pientä ja pippurista Habaneroa. Kuten Facebook-sivulleni kirjoitin, tämä on kyllä luonnon oma Botox – ylähuuli turposi kivasti pienestä hipaisusta chilin pilkkomisen jälkeen… Eipähän mummona tarvitse maksaa maltaita myrkkypistoksista, voi vaan sipaista huulia chilillä!

Jos suinkin löydät, käytä kanan luuttomia reisipaloja (Kariniemen versiot kulkevat nimellä paistileike). Näitä vaan saa harmillisen harvasta paikasta, toistaiseksi olen onnistunut saamaan niitä vain Stockmannilta. Rintafileistäkin toki onnistuu. Chilien määrää saa varioida ihan oman maun mukaan, mutta laita edes ohjeessa mainittu määrä, niin saat kivan jälkipoltteen. Jättämällä siemenet mukaan saat luonnollisesti topakampaa makua.

tikkamasala2

Ohje on neljälle, mutta teen tästä yleensä isomman satsin. Yleensä mausteiden määrää ei voi suoraan kerrata kahdella, mutta tässä ohjeessa se hämmentävää kyllä toimii. Jos teet tuplasatsin, josta toinen puolikas on tarkoitus pakastaa, älä lisää jogurttia kuin siihen puolikkaaseen, jonka tarjoat heti.

Ainekset:

  • 400 g kanaa
  • 1 iso sipuli
  • 4 valkosipulin kynttä
  • 2 vihreää chiliä
  • 5 sentin pätkä tuoretta inkivääriä
  • 1 tl kurkumaa
  • 2 tl garam masalaa
  • 2 rkl ruokosokeria
  • 1 rkl tomaattipyrettä
  • 1 purkki tomaattimurskaa
  • 1,5 dl kanalientä
  • 1 purkki Bulgarian jogurttia
  • suolaa
  • 1 puska tuoretta korianteria
  • rypsiöljyä (ja maapähkinäöljyä) paistamiseen
  1. Kuori sipulit ja inkivääri, paloittele ronskisti. Sekoita sipulit, inkivääri ja chilit tehosekoittimessa tahnaksi, helpota tahnan muodostumista tarvittaessa vesitilkalla.
  2. Kuutioi kananpalat, kuullota kauniin ruskeiksi parissa erässä öljyssä (tai kahden öljyn seoksessa). Nosta kanat pois padasta, ja laita maustetahna poreilemaan noin viideksi minuutiksi. Lisää sitten kaikki kuivat mausteet (myös ripaus suolaa), ja anna muhia vielä minuutti.
  3. Lisää pataan tomaattipyre, tomaattimurska ja kanaliemi. Sekoita tasaiseksi, lisää kanat ja anna padan kypsyä 15-20 minuuttia. Tarkista maku suolan osalta. Lisää jogurtti ja korianterisilppu sekaan juuri ennen tarjoilua.

IN ENGLISH:

Chicken Tikka Masala is one of our family’s favourites, when it comes to Indian food. I know it’s not “the” most authentic Indian food, but it makes an excellent mid-week dinner. You can use more or less chili than what the recipe calls for, but use it, even just a little bit.

Serve the Tikka Masala with rice and naan-bread.

Ingredients (serves 4):

  • 400 g boneless chicken thighs
  • 1 large onion
  • 4 garlic cloves
  • 2 green chillies
  • 5 cm fresh ginger
  • 1 tsp turmeric
  • 2 tsp garam masala
  • 2 tbsp brown sugar
  • 1 tbsp tomato paste
  • 1 can of crushed tomatoes
  • 1,5 dl chicken stock
  • 200 g Greek yoghurt
  • salt
  • fresh coriander
  • mild-flavoured oil (and peanut oil) for frying
  1. Peel the onion, garlic and ginger, cut roughly. Place the cuts with the (de-seeded if you wish) chilies in a blender, and whizz until you’ve made a paste. Add some water if you need.
  2. Cut the chicken onto bite-sized cubes. Fry them in the oil(s) in two-three batches in a large pan. Remove the chicken, and add the onion-garlic-ginger-chilli-paste. Fry for 5 minutes, then add all the rest of the dry spices and fry for 1 minute.
  3. Add the tomato paste, crushed tomatoes and stock to the mixture and blend. Add the chicken pieces and let simmer for 15-20 minutes. Check the sauce to see if it needs salt. Stir in the yoghurt and chopped coriander right before serving.

8 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Jännä miten nämä tällaiset suosikit sattavatkin olla syntyneet jossain ihan muualla kuin kyseisen ruokakulttuuri ns. kotomaassa. Pitaleivän väliin tungettavat kebabitkin on kait keksitty jossain päin Saksaa.

    Mä varmaan hieroisin tuota habaneroa heti vahingossa silmiin. On tullut harrastettua sitä jo miedompien chilien kanssa. Näppärä keino, jos haluaa sokeuttaa itsensä vähäksi aikaa.

    Tykkää

    Ankerias Vipunen

    14.7.2013 at 19:55

    • Sanos muuta! Tuota kebab-juttua en tiennytkään, toinen samanlainen tapaus siis.

      Mä kunnostaudun yleensä myös tuossa silmien chilihuuhdonnassa, nyt istuin visusti koko illan käsieni päässä… Tuumasin, että jos ylähuulen saa tunniksi aivan turvoksiin habanerosta, niin kontakti silmiin olis vaatinut jo lääkärireissun!

      Tykkää

      riitta

      14.7.2013 at 22:23

  2. Ahaa, täytynee mennä etsimään niitä luuttomia kananreisiä, josko niitä löytyisi Tampereelta jostain. Olen tyytynyt itse ”perkaamaan” reisilihat tähän asti, aluksi oli hieman hankalaa, mutta siinäkin kehittyy yllättävän nopeasti (kun oppi oikean taktiikan, muistaakseni Jamie Oliverilta. Tv:stä tosin ;P)

    Tykkää

    Tuulia

    14.7.2013 at 21:50

    • Jeps, nuo on tosi käteviä ja hyviä. Mäkin olen aiemmin rapsutellut luullisia versioita, mutta sain aikaan turhaa hävikkiä… Jättäydyn suosiolla osaavampien käsiin!😀

      Tykkää

      riitta

      14.7.2013 at 22:24

  3. Aina oppii uutta. Kun lueskelee ruokalajien historiaa, on kyllä aina mysteeri, miksi juuri tietyt leviävät ympäri maailmaa – tämä, kebab, falafel, caesarsalaatti, pizza jne.

    Jos nyt ihan oikeasti kylmenee, voisikin tehdä jotain tällaista ruokaa, joka lämmittää sisältä.

    Tykkää

    Jonna

    15.7.2013 at 17:23

    • Onkohan nuo sellaisia ”helppoja” reseptejä ja makuja ko. maiden ruokiin? Eli niistä on helppo jatkaa eteenpäin, vaativampiin makuihin?

      Eieiei, ei vielä saa kylmetä.😦 Sovitaan, että teet tätä vasta lokakuussa!😀

      Tykkää

      riitta

      15.7.2013 at 18:16

  4. Näin se on! Joka pubin listallahan tätä on!
    Saisiko UK:sta parempaa Intialaista kuin Intiasta?😉 Joku nimittäin kerran kommentoi Kiinan reissujamme sillä, että Suomesta saa ’kuulemma’ parempaa kiinalaista ruokaa kuin Kiinasta… en voi verifioida tätä…

    Tykkää

    Ulla

    16.7.2013 at 19:18

    • Hei mä oon kuullut tuosta samasta, mutten nyt ihan purematta niele. Ehkä Kiinassa on ”turhankin” autenttista ruokaa länkkärille…?

      Tykkää

      riitta

      16.7.2013 at 19:42


I live for comments!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: