masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Maailman pohjoisin viinitila: Blaxsta Vingård Södermanlandissa

with 8 comments

Palasimme tänään Ruotsin ja Tanskan turneelta. Yksi mahtavimmista kokemuksista oli vierailu Tukholman eteläpuolella sijaitsevalla Blaxsta Vingård -viinitilalla.

blaxsta_annos1

Paikka on suorastaan kliseisen idyllinen: punainen tupa, perunamaan sijaan viiniköynnöksiä, omenapuita, ankkalauma ja horisontissa siintävä järvi. Ulkoterassin siroilta kalusteilta voi kaupunkihiiri hämmästellä lehmien laiduntamista ja kuunnella kahden kukon kiivasta kilpakieuntaa. Söimme tilalla toimivassa Royal Black –ravintolassa kevyen lounaan, kyytipoikana luonnollisesti talon omia viinejä ja jääviinejä.

blaxsta_ravintola

blaxsta_ankat

blaxsta_omppu1

”Jos se toimii Kanadassa, toimii se myös Ruotsissa”

Viinimestari ja ravintolan kokki Göran Amnegård asui pitkään Kanadassa, opiskellen mm. Royal Canadian Culinaire Art –instituutissa. Niiltä ajoilta jäi kytemään ajatus omasta viinitilasta Ruotsissa. Göran tuli lounaan jälkeen jututtamaan meitä, ja kertoi tuumanneensa Kanadan ja Ruotsin ilmastojen olevan niin samanlaisia, että viinin tekeminen on pakko olla mahdollista myös naapurissamme. Kylmillä talvilla on hyvät puolensakin: ne nimittäin desinfioivat viiniköynnökset ja pitävät pöpöt kurissa.

Kysyin Göranilta, milloin nettisivuillaan mainostamansa kuohuviinit on tarkoitus ottaa teon alle. Hän kertoi silloin olleensa muutama viikko takaperin tuomaroimassa kuohuviinejä kansainvälisessä kilpailussa, ja tajunneensa silloin, että häneltä puuttuu vain noin 200 vuoden kokemus ja tieto, joten Blaxsta-kuplia joudutaan odottamaan tovi…

Blaxsta Vingårdin erikoisuus (ja eniten palkintoja niittänyt tuoteperhe) ovat jääviinit. Ne valmistetaan Vidal-lajikkeesta, jota myös Kanadassa viljellään paljon. Maistoin Vidal Ice Wine 2009:ää jälkiruokamustikkapiirakkani kanssa, aivan ihanaa! Samoin Chardonnay oli oikein mainion hapokas, Merlot ei niinkään sykähdyttänyt. Blaxstassa tehdään viinejä myös omenoista, päärynöistä ja ruusunmarjoista.

blaxsta_piirakka1

Lue lisää viinitilan nettisivuilta

Ajo-ohjeet: matkaa Tukholmasta on noin 140 kilometriä, mikä taittuu parissa tunnissa. Navigaattoriin kannattaa laittaa osoitteeksi Blacksta kyrka, Flen. Kirkko ja viinitilat sijaitsevat aivan vierekkäin.

Testaa tuotetta: Alkosta saa Blaxsta Vingård Vidal Icewinea, 58,70 euroa

Written by riitta

11.7.2013 klo 15:50

8 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

 1. Herkullisen näköistä kesäevästä. Pistänpä paikan mieleen seuraavaa Ruotsin retkeä varten.

  Tykkää

  luimupupu

  11.7.2013 at 16:29

  • Kannattaa kyllä pitää mielessä, tuolla voi myös yöpyä (oliko siellä muistaakseni 15 huonetta) ja nauttia tunnelmasta pidempään.

   Tykkää

   riitta

   11.7.2013 at 16:32

 2. Jos tuo viinihomma onnistuu Tukholman eteläpuolella, niin voisko se onnistua myös Suomessa… Pitäisköhän perustaa oma viinitila tyyliin Falcon Crest.

  Tykkää

  Ankerias Vipunen

  11.7.2013 at 19:06

  • JOOO! Kunhan muistetaan pitkät, järkyttyneet katseet ja taustalla soi uhkaava musiikki. 😀

   Tykkää

   riitta

   11.7.2013 at 19:50

  • Joo Ankerias kyllä pitäisi. Riihimäki on aika etelässä – ihan siihen takapihalle vaan reteesti laitat.

   Riitta, olipas löytö. Mistä tuon bongasit?

   Tykkää

   Jonna

   11.7.2013 at 20:23

   • Joo, laitetaan kilpailevat tilat pystyyn, ja juonitellaan niin maan häikäleesti… Olkatoppauksissa tietty.

    Bongasin tämän aikoja sitten muistaakseni Elle Mat o Vinistä ja laitoin muistiin. Sulta saamassani uudessa Viini-lehdessä on muuten tästä juttua, sain siitä lisäpontta.

    Tykkää

    riitta

    11.7.2013 at 21:19

   • Luulen, että voisin olla aika haka niissä järkkyttyneissä katseissa. Ainakin jos olkatoppauksilla aletaan pelottelemaan 🙂

    Tuli tuosta Kanadan mallista mieleen, että olen monesti miettinyt, että jonkun pitäisi tehdä tutkimusretki Kanadaan. Sieltä vois löytyä monta mielenkiintoista reseptiä näille meidän kotomaan anneille. Karpaloille ja muille.

    Tykkää

    Ankerias Vipunen

    11.7.2013 at 21:34

   • Hih, olkatoppaukset järkyttäisivät varmasti monia muitakin… 😀

    Kanada olisi varmasti mielenkiintoinen kohde, en ole koskaan ollut. Joku ystävällinen vaahterasiirappifirma varmasti haluaisi tukea suomalaisten ruokabloggareiden matkaa…?

    Tykkää

    riitta

    11.7.2013 at 22:10


I live for comments!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: