Kurkoosen viemää
Pohjanmaalla kaikki on tunnetusti isompaa, niin myös meistä blogitapaamisen merkeissä kokoontuneista ruokabloggareista lähtevä naurunremakka Seinäjoella. Sydämellinen Nanna ja armoitettu tarinaniskijä sekä maailman parhaat mojitot sekoittava Iso Hoo avasivat kotinsa meille tällä kertaa.
Mahtavien, samanmielisten ihmisten tapaaminen on foodielle melkoinen henkireikä. Että löytyy joku toinen, joka on yhtä kiinnostunut ruoasta, ja jaksaa pohtia marsipaanin ja mantelimassan eroa minuuttitolkulla. Että on joku, joka maistelee tekemääsi ruokaa hitaasti ja hartaudella, koska haluaa arvuutella raaka-aineita.
Mukana olivat tällä kertaa: emäntäblogi Kaikki äitini reseptit, Ankerias Vipunen, Campasimpukka, Hayley’s cuisine, Herkkusuun lautasella, Jokihaka kokkaa, Kivistössä, Kokit ja Potit, Pata porisee, Soppaa ja silmukoita, Soul Kitchen, Suolaa ja hunajaa ja Vatsasekaisin Kilinkolin.
PS: Otsikon kurkoonen on muuten pohjalainen sana pienelle ötökälle.
Tapaamisen parhaat vinkit itselle talteen ja toki teillekin inspiraatioksi:
- Naudanlihan kuivatus omalla pihalla (ensi kevättalven heiniä)
- Alkosta Soligo Prosecco Brut ja MV Reg Marlborough Pinot Noir
- Kotikutoiset viininlehtikääryleet kikhernekastikkeella
- Ranskankerma juustokakun makeuden taittajana
- Vadelmanmakuinen rommi mojitossa
- Endiivi ja maa-artisokka pelaavat hyvin yhteen
- Ranskalaiset canelé-herkkupalat
Makkaramestariksi yhdessä illassa
Kävin Annan ja Jonnan kanssa muutama viikko takaperin Uudenmaan Marttojen makkarakurssilla. Omista uusista taidoistamme häikäistyneinä päätimme tehdä blogitapaamiseen hot dogeja kotitekoisilla makkaroilla. Jos mokaa, niin kannattaa mokata asiantuntijaraadin edessä, eikö niin?
Teimme kahta eri makua: tulista chorizoa ja mausteista ras-el-hanout-makkaraa. Varsinkin jälkimmäinen oli älyttömän hyvää! Makkarat teimme minun keittiössäni, lisukkeet ja sämpylät leivoimme Nannan luona. Lisukkeina oli Annan keittelemää sipulihilloketta ja rapea varhaiskaalisalaatti.
Makkaranteko vaatii sorminäppäryyttä, se on sanottava. Helpointa on, jos on kaksi käsiparia tekemässä: Toinen ottaa lihamassaa vastaan suoleen, ja toinen syöttää sitä koneeseen. Annalla on ehdottomasti paras tuntuma makkaroiden tekoon, meno oli kuin liukuhihnalla! Makkaroiden vääntäminen on myös älyttömän hauskaa puuhaa, ja onnistumisen tunne on mieletön, kun saa nätin makkaraletkan uunista ulos. (Esikypsensimme siis molemmat makkarat uunissa, ja lämmitimme ne paikan päällä grillissä.)
Raaka-aineet vaihtelevat, mutta tekotapa on sama molemmissa makkaroissa: Pilko chilit, valkosipulit, sipulit, yrtit ja silava pieniksi nopiksi, sekoita kaikki ainekset keskenään. Pursota makkaroiksi koneessa. Paista valmiita makkaroita uunissa 200 asteessa noin 35 minuuttia. Jos makkarat uhkaavat poksua rikki, päästä painetta ulos pistelemällä makkaroita hammastikulla tai haarukalla.
Tulinen chorizo
- 1 kg porsaanjauhelihaa
- 400 g silavaa (löysin pakastealtaasta)
- 250 g sipulia
- 2 dl punaviiniä
- ¾ dl punaviinietikkaa
- 4 tl savustettua paprikaa
- 4 rkl Maldon-suolaa
- 7 valkosipulin kynttä
- 2 tl savustettua chiliä
- 1 puntti persiljaa
- 5 tuoretta chiliä
- 1 tl korianterijauhetta
Mausteinen ras-el-hanout-makkara
- 1 kg porsaanjauhelihaa
- 400 g silavaa
- 250 g sipulia
- 4 tl ras-el-hanoutia
- 4 rkl suolaa
- 1 tl jeeraa
- 5 oksaa tuoretta minttua
- 1 korianteripuska
- 1 persiljapuska
- 3 tuoretta chiliä
- 7 valkosipulin kynttä
- 2 dl punaviiniä
Rapea varhaiskaalisalaatti
- vajaa kilo kaalia
- 3 uutta sipulia varsineen
- 1 dl valkoviinietikkaa
- 0,5 dl oliiviöljyä
- mustapippuria
- suolaa
Pilko kaali ja sipulit pieniksi. Sekoita toisiinsa, mausta aluksi osalla mausteista ja lisää tarvittaessa. Lopputuloksen tulee olla tarpeeksi hapokas, mustapippuri saa myös maistua.
LISÄVINKKEJÄ MAKKARANTEKOON:
- Makkarasuoli pitää tilata lihatiskiltä etukäteen, minun kauppiaani suosittelee viikon varoaikaa. Suoli ei ole halpaa (noin 15 metriä maksoi 45 euroa), mutta mahdolliset ylijäämät voi pakastaa suolassa.
- Mausta lihamassa voimakkaasti, maut hälvenevät yllättävän paljon kypsennettäessä. Paista aina koepala ja tarkista maku.
- Makkarassa pitää käyttää tarpeeksi rasvaa (silavaa, rasvaista sian kylkeä), muuten ei tule hyvää.
- Suolta ei pidä täyttää ääriään myöden, massalle pitää jättää lebensraumia suolen sisään.
- Kokeile esikypsentää makkaroita mausteliemessä.
Salaisuus näppäryydelle on parissa lasillisessa viiniä jotka kannattaa kumota ennen kuin alkaa truutata makkaraa suoliin. Homma muuttuu rennoksi ja jännitys katoaa.
TykkääTykkää
Anna
2.7.2013 at 17:19
Joo, pari lasia viiniä, hartiat alas ja eikun masiina laulamaan! 😀
Tai sitten se on oikeasti taitolaji…
TykkääTykkää
riitta
2.7.2013 at 19:23
Se on taitolaji ja Anna on supertaitava. Todistettavasti olen osallistunut leipomiseen, kun on taikinaa kynsissä. Oli kyllä mielettömän mukavaa sekä valmistellessa että itse juhlissakin. Tuo prosecco meni kyllä tämän kesän kesäjuomasuosikkeihin.
TykkääTykkää
Jonna
2.7.2013 at 19:25
Oli tosiaan superhauskat pari päivää, valmistautuminen oli melkein yhtä kivaa, kuin itse juhla.
Proseccoa pitää hamstrata, todella hyvä kuplajuoma!
TykkääTykkää
riitta
2.7.2013 at 21:41
Minusta on ihan huippua, että ruokablogien myötä tuoremakkaroiden ilosanoma alkaa levitä! Ei niin, että olisin ikinä itse tehnyt, olen vaan ihastunut niitä syömään 😉 Mutta hatunnosto, siis. Ja kuka tietää, ehkä jonakin päivänä Suomessakin saa vallan tuoremakkaroita ja ne hookoon blööt jääkin historiaan? Sitä (ja oikein kunnon kulinaristista kapinaa) odottaessa!
TykkääTykkää
pinea
2.7.2013 at 19:47
Toivottavasti moni uskaltautuu kokeilemaan, on joka sentin väärtiä kamaa nääs! Me jo sovittiin Annan ja Jonnan kanssa uudet makkaratreffit, osanhan voi pakastaa ja käyttää vaikka tuoremakkara-pastassa, namnam…
TykkääTykkää
riitta
2.7.2013 at 21:42
Vai on se Anna se varsinainen kätevä emäntä!
Mä muuten luulen, että näissä makkaroissa oli hiukan naurun ja rakkauden taikaa mukana tekovaiheessa, sillai Eastwickin tyyliin… 🙂
Onneksi meillä on niin blogit, muuten ei koskaan olisi tutustuttu!
TykkääTykkää
Nanna
3.7.2013 at 11:20
Jep, Anna on makkaramestari. Rakkautta laitettiin kyllä kaikki sekaan, ihan teitä varten. ❤
Ja oot niiiiin oikeassa, siunatut blogit! *rutistus*
TykkääTykkää
riitta
3.7.2013 at 11:41
kyllä nyt tippa silmässä ihastelen noita makkaroita – niillä kun sydämessäni on niin erityinen paikka 🙂 harmittaa, kun jouduin jättämään kokoontumisajot väliin – johonkin vastaavaan aion vielä itseni mukaan tunkea :-)!
TykkääTykkää
Andalusiana
3.7.2013 at 11:41
JOOOO, ehdottomasti tunget mukaan, haluaisin niin tutustua! Sillä, että haluaisin syödä sun mahtavia ruokia tapaamisessa, ei ole mitään tekemistä asian kanssa… 😀 😉
TykkääTykkää
riitta
3.7.2013 at 11:42
Vaikkakin vatsa oli melko tupatentäynnä näiden kohdalla niin olisin voinut syödä näitä useammankin. Taivaallinen kokonaisuus! Voisitte järjestää vähän isommat makkaratreffit, vink vink 🙂
TykkääTykkää
Annaleena
3.7.2013 at 21:08
Kiitos kovasti, ihan mahtava kuulla, että tykkäsit!
Vai että makkarakurssi, hmmm… 😉
TykkääTykkää
riitta
4.7.2013 at 20:55
Wau! Onpa hyvännäköisiä makkaroita! Meillä makkarantekeminen kotona on vielä suunnitteluvaiheessa. Makkarakurssi kyllä antoi kipinän kokeilla kotonakin, niin moneen erilaiseen makkaraan tuli heti ideoita.
TykkääTykkää
Teija
4.7.2013 at 08:34
Joo, ilman kurssia en ehkä olisi uskaltautunut omin päin, sieltä sai varmuutta ja hyviä oppeja.
TykkääTykkää
riitta
4.7.2013 at 20:57
[…] Johanssonin ohjeella. Makkaroiden rasvaisuutta leikkaamaan tarjosimme täytteinä hapokasta varhaiskaalisalaattia ja makeaa siiderissä haudutettua […]
TykkääTykkää
Helppo nakki - Suolaa & hunajaa
21.7.2013 at 12:49
[…] ehtii vielä pyöräyttämään omat makkarat vapuksi. Kaupasta saa myös erinomaisia makkaroita, eli ei paineita! Japanilaisen perunasalaatin […]
TykkääTykkää
Nakit ja muusi | masutoaitemu
29.4.2015 at 07:21
[…] Makkarat ja Wanha Kunnon Blogitapaaminen […]
TykkääTykkää
Oman elämän muistiinpaneminen | masutoaitemu
14.1.2020 at 07:38