masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Mausteinen raparperichutney

with 21 comments

Jotkut elvistelevät jo uudella sadolla, ja minä vasta sulattelen viimevuotisia raparpereja pakkasesta.

Varjelin viimeistä rasiaa kuin silmäterääni jouluksi – ja unohdin sen tyystin juhlahumussa. Tarkoitukseni oli nimittäin tehdä raparperihilloa, jota olisin tarjonnut Aamannssin smörrebrödien inspiroimana kinkun ja tumman limpun päällä. Onneksi joulu tulee joka vuosi, yritetään ensi kerralla uusiksi.

chutney

Mausteinen chutney toimi erinomaisesti porsaankyljysten kanssa, ja aivan varmasti siipikarjan kanssa myös. Tulisuutta voi säädellä chilillä, mutta kannattaa laittaa ainakin tuo ohjeessa mainittu teelusikallinen, sillä saa hyvän potkun muttei tuskanhikeä. Seoksesta voi tehdä krouvimmankin, tällöin kannattaa ottaa kattila liedeltä aikaisemmin, kuin mitä ohjeessa neuvotaan. Itse halusin sileämmän, hillomaisemman lopputuloksen, joten annoin chutneyn poreilla vajaan tunnin.

Chutney säilyy muutamia päiviä jääkapissa vallan mainiosti, eli tämän voi tehdä etukäteen grillijuhlia odottamaan. Kokeile myös lisätä pari ruokalusikallista chutneytä miedon makuisen öljyn sekaan, saat mahtavan marinadin.

Lopuksi röyhistän rintaani ja kehua retostan itseäni: mietin nimittäin, mikä viini menisi aterian kanssa yksiin, ja päädyin rieslingiin. Ja kas, kun etsin netistä vinkkejä, niin olin osunut oikeaan! Itseopiskelu viinien ja ruokien parittamisesta alkaa kantaa hedelmää, hauskaa. Alkossa päädyin Alsacesta tulevaan Gisselbrecht Riesling Traditioniin (11,99 euroa). Maku on melko makea sellaisenaan, mutta chilit ja mausteet pyöristivät viinin ruoalle sopivaksi.

Ainekset:

  • 0,5 litraa pilkottua raparperia
  • 1 dl sokeria
  • 5 cm:n pätkä tuoretta inkivääriä
  • 1 tl neilikkaa
  • 1 tl kardemummaa
  • 1 tl kuivattuja chilihiutaleita (tai enemmänkin)
  • 1 punasipuli
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 2 dl omenaviinietikkaa
  • pari pyöräytystä mustapippuria myllystä
  • rypsiöljyä paistamiseen
  1. Jos käytät tuoretta raparperia, niin kuori ja pilko varret noin sentin pituisiksi. Pilko sipuli ja valkosipulit pieniksi. Kuori ja raasta inkivääri.
  2. Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa, ja kuullota siinä punasipulia, valkosipuleita ja inkivääriä hetki. Lisää sitten mausteet ja pyörittele sekaisin, anna niidenkin paahtua ja irrottaa arominsa. Lisää sitten etikka ja sokeri, lämmitä kunnes sokeri sulaa.
  3. Lisää lopuksi raparperit. Keitä miedolla lämmöllä, kunnes koostumus muistuttaa tahmeaa hilloketta. Noin puolen tunnin kohdalla seos on ronskimpaa, 45 minuutin päästä saat samanlaista, kuin kuvassa.

21 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Kasvaako teillä pihalla raparperia? Mä olin/olen laiska ja ostin kaupasta pötkylän valmista raparperisosetta, jos vaikka saisi piirakan aikaan… tällaista ei pitäisi tässä gourmetblogissa tunnustaa!😀

    *suojautuu mädiltä tomaateilta ja ainakin vinoilta katseilta*

    Tykkää

    Pandice

    6.6.2013 at 11:43

    • Nääh, kesällä saa oikoa valmiskamalla! Ja eikös nuo pötkylät sisällä ihan aitoa kamaa?

      Ei kasva omassa pihassa, pakastin ihan kaupan tädin kasvatteja. Mä en niin suuri raparperin ystävä ole, mutta mehu ja just tällaiset ”suolaiset” reseptit on mun mieleen.

      Tykkää

      riitta

      6.6.2013 at 12:00

  2. Kiitos ohjeesta. Nyt kun uutta raparperia tule, niin täytyy ehdottomasti kokeilla!

    Tykkää

    Chez Jasu

    6.6.2013 at 12:05

    • Ollos hyvä, tosi kiva jos tuli tarpeeseen!🙂 Mäkin meinaan tehdä uuden satsin uudesta sadosta, tää oli just eikä melkein mun suuhun sopiva.

      Tykkää

      riitta

      6.6.2013 at 12:31

  3. Raparperichutney onkin mun kokkauslistalla, kiitos vaan ohjeesta, ei kauempaa tarvitse lähteä etsimään. Mä tein viime viikonloppuna pienen satsin hilloa ja maustoin sen tonkapavulla. Vähänkö oli hyvää vuohenjuuston kanssa!

    Tykkää

    Anna

    6.6.2013 at 12:22

    • Ooh, tonkapavuilla maustettu hillo, kuulostaa ihanalta! Menee testiin.

      Tykkää

      riitta

      6.6.2013 at 12:31

      • Ooh, joo täällä kans! Chutneyt aina vähän tökkii, en ole vielä oikein keksinyt, miten mä niistä innostuisin, kannusta nyt Riitta vähän mua🙂

        Tykkää

        Mari

        6.6.2013 at 17:16

      • Ajattele, miten ihanasti tulinen ja mausteinen chutney istuisi esim. hyvin grillatun lihaisan ja suolaisen makkaran ja kylmän oluen kera mökin kuistilla, aijaijai…

        Tykkää

        riitta

        6.6.2013 at 20:20

      • EI paha Riitta!

        Tykkää

        Mari

        7.6.2013 at 10:14

      • Haa, sana makkara yleensä toimi…😉

        Tykkää

        riitta

        8.6.2013 at 15:34

  4. Minun satoni oli kolmen varren kokoinen, joten sillä voi korkeintaan j karjalaistella! (olen löytänyt uudelleen nuoruuteni musiikkisuosikkini tämän uuden levyn myötä)

    Tykkää

    Campasimpukka

    6.6.2013 at 20:02

    • Että ihan kokonaiset kolme vartta. puskahan päätti oikein irrotella!😀 Teet itsellesi iltapalaksi minipiirakan.

      Joo, Karjalainen on tehnyt munkin mielestä oivallisen comebackin.

      Tykkää

      riitta

      6.6.2013 at 20:22

  5. Luen tuota sinun kannustustasi Marille, tämä himottaisi, mutta jotenkin en ole koskaan innostunut hilloista ja chutneyista. Syön just hulluna viime vuoden hilloja pois – ja mansikoita pakastimesta jne. Tämä on kyllä virkistävän mausteinen versio. Kyl sää Riitta osaat

    Tykkää

    Jonna

    7.6.2013 at 20:10

    • En mäkään yleensä pidä esim. rusinoista tai muista kuivatuista hedelmistä ruoassa, mutta tässä oli tarpeeksi chiliä ja muita mausteita taittamaan makeutta. Ja aina voi hyvin vähentää sokerin määrää.

      Tykkää

      riitta

      8.6.2013 at 15:35

  6. Ihana kuva:-) Tätä pitää ehdottomasti kokeilla joskus,etenkin kun ydän täällä raparperia surimman osan vuodesta. Terv.Jael Appelsiineja ja hunajaa blogist

    Tykkää

    yaelian10

    8.6.2013 at 09:05

    • Kiitos kuvakehuista! Varsinkin tähtianikset (jotka tosin ovat ihan kuvausrekvisiittaa, ohjeeseenhan niitä ei tule) ovat kovin kuvauksellisia.

      Huokaus, teillä on kyllä kissanpäivät kaiken vihreän ja tuoreen kanssa…

      Tykkää

      riitta

      8.6.2013 at 15:36

  7. Nyt löytyi raparperiohje, joka meilläkin maistuisi! Tavallisesti raparperit kasvaa tuolla tontin nurkassa maanpeitekasvina ;D

    Tykkää

    Pata

    9.6.2013 at 22:41

    • Kiitos Pata kommentista, lämmitti mieltä!🙂 Nyt vaan ne maanpeitekasvit parempaan käyttöön….

      Tykkää

      riitta

      10.6.2013 at 09:58

  8. nice post… thanks

    Tykkää

    Funny Dog Pictures

    18.4.2014 at 03:17


I live for comments!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: