masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Lontoon ravintolatarjontaa

with 12 comments

Kenellekään ei varmasti tulisi enää mieleen naureskella englantilaiselle ruokakulttuurille, sen verran hyvää työtä brittikokit ovat tehneet maansa reseptien parissa.

Brittiläiset kokit ovat paitsi yrittäneet innostaa rivikansalaisia kotiruoan ja kokkaamisen pariin, myös tehneet voitavansa kotoperäisten raaka-aineiden hyväksi. Esimerkiksi useampi vanha sikarotu uhkasi kuolla sukupuuttoon 1970-luvulla, mutta kasvattajien rinnalla kokit nousivat barrikadeille lajien puolesta.

Hyvän ruoan lisäksi Lontoossa satsataan yhtä lailla salityöskentelyyn. Tarjoilu on mutkatonta mutta kohteliasta. Päivän erikoisuudet esitellään ylpeydellä ja asiakkaan tyytyväisyys varmistetaan sopivan vaivihkaa.

Olin varannut etukäteen pöydän Gordon Ramsayn Maze Grilliin sunnuntain lounaspaikaksi, muihin paikkoihin kävelimme suoraan sisään. Grosvenor Squaren puistomaisemissa sijaitseva Maze on oikeastaan kolmen ravintolan kompleksi: kalliimpi lippulaiva Maze, rennompi ja halvempi Maze Grill ja Maze Sushi toimivat kaikki samassa talossa. Keittiöt kuulemma ovat erilliset.

mazekollaasi

Tarjoilija esitteli meille alkudrinkkien lomassa talon liha-annokset esittelykappalein. Nätisti vitivalkoisiin pellavapyyhkeisiin kapaloidut lihakimpaleet kieltämättä vaikuttivat herkullisilta makurasvoineen ja marmorijuovineen, mutta päädyin silti sushi- ja sashimiannokseen, mies puolestaan paikan nimikkohampurilaiseen. Annokset olivat hyviä ja kauniisti laitettu esille, mutta vastaavaa saa monesta muusta paikasta. Eikä Gordonkaan tullut rähisemään pöydän viereen, kauhea pettymys.

Pikkunälkään tai pitkään rentoon illanviettoon ehdotan tapas-ravintola El Pirataa Mayfairissa. Lista on laaja, ja kasvisannoksia on runsain mitoin. Tunnelmallinen ravintolasali oli ihanan täynnä, puheensorinan lomassa oli huippua napsia kaikenlaista pientä hyvää ja tuhota pullollinen punaviiniä. Tarjoilija valotti keittiön filosofiaa kertomalla, että he yhdistävät perinteisiä tapaksia muihin perinteisiin espanjalaisiin ja Kanarian saarten ruokiin. Kannattaa soittaa etukäteen, jos haluaa pöydän, paikka oli arki-iltanakin täpötäynnä. Tiskilläkin saa kuitenkin syödä, ja siihen mahtuvat ex tempore –ruokailijatkin.

pirata_kollaasi

Ranskalainen Boudin Blanc (tämäkin Mayfairissa) tarjosi erinomaista, klassista ranskalaista ruokaa, mutta loppumetreillä tarjoilu hajosi käsiin. Tarte Tatin oli kuitenkin yksi parhaista maistamistani ikinä, samoin kuin alkupalaksi syömäni kunnioitettavan kokoinen taskurapu. Kiukuttelen tähän väliin, että miksei Suomesta saa kunnon äyriäisannoksia ravintoloista? Kalaa kyllä, mutta missä äyriäiset?

boudinblanc_kollaasi

Loppukevennykseksi hieman hämmentävä fuusiokeittiö hotellimme nurkilta: meksikolais-puolalainen? Molé-gulassia? Pierogeja riisi-paputäytteellä?

meksikopuola

Written by riitta

30.5.2013 klo 09:05

12 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Ihania ja veden kielelle herauttavia kuvia, ja just ennen lounasta, lääh… meksikolais-puolalainen yhdistelmä ei tosiaan VIELÄ kuulu maailman suurien keittiöiden joukkoon😀

    Tykkää

    Pandice

    30.5.2013 at 10:09

    • Hih, ehkä tuo on tosiaan tulevaisuuden iso ruokatrendi..?😀 Olisi kyllä näin jälkiviisaasti pitänyt mennä kokeilemaan, sen verran eksoottiselta kuulosti.

      Tykkää

      riitta

      30.5.2013 at 10:48

  2. Namikuvia, voisin ottaa tuon ravun ja muut örvelöt, kiitos.
    Tähtipaikkansa sulkenut Jacques Cagna kävi täällä Pariisissa aina tekemässä kierroksen sivupaikoissaankin (joista on jäljellä kahdesta yksi). Ihan mukava herrasmies.

    Tykkää

    luimupupu

    30.5.2013 at 11:33

    • Rapu oli ihanaa, sitruunaa ja majoneesia kyytipoikana.

      Tuo on kyllä kiva tapa, että kokkimestari itse näyttäytyy salin puolella. Esimerkiksi Olossa Pekka Terävä tarjoili jokaiselle pöydälle yhden annoksen, arvostin. Jutusteli hetkisen pikkukundinkin kanssa, siitä jäi erityisen hyvä mieli.

      Tykkää

      riitta

      30.5.2013 at 11:40

  3. Totta kyllä, että äyriäisruokia on aika rajallisesti täällä – varsinkaan tuollaisia komeita taskurapuja ei täällä näe. Toisaalta eipä taida näkyä lähivesissäkään

    Tykkää

    Jonna

    30.5.2013 at 20:37

    • Se on totta, tuontitavaraahan ne olis. Mutta luulisi, että esim. Ruotsin länsirannikon öttömöntiäiset saisi verraten nopeasti ja tuoreena tännekin…?

      Tykkää

      riitta

      31.5.2013 at 07:50

  4. No ois se Gordoni nyt voinut tulla vähän rähisee. Kumma kaveri, kun ei rähise eikä pussaa (muita kuin Soul Kitchenin Annaa).

    Minulla on muuten tuollainen taskurapu pakkasessa, mutta ei mitään hajua mitä siitä teen tai miten se ees syödään. Vinkkejä?

    Puolalais-meksikolainen🙂 Jospa siinä on jotain romanssia taustalla, muuten ei voi ymmärtää.

    Tykkää

    Ankerias Vipunen

    31.5.2013 at 22:23

    • No sano muuta, mä olin kammannut naaman ja kaikkea Gordonin varalta – ehkä se tykkää vain blondeista…? *katkera Annalle*

      Mulla on tällainen maleesialainen chili-ravun ohje ollut jemmassa ties kuinka kauan, uskoisin olevan myös sun makuun: http://rasamalaysia.com/recipe-chili-crab/2/ Ja sitten tietty ihan sellaisenaan, suolan ja sitruunan kera toimii aina. Jos ei ole aiemmin maistanut taskurapua, niin ehkä olisi mielenkiintoista syödä ekan kerran au naturel, niin saa hyvän käsityksen mausta ja rakenteesta.

      Pakko olla tosiaan romanssi taustalla, ei tuota muuten oikein käsitä!😀

      Tykkää

      riitta

      1.6.2013 at 11:52

      • Eikä, mä kuolen nauruun, kuinka te voitte muistaa mun ja Gordonin herkän hetken😀

        Mulla on aivan kamala Lontoo-kuume joka on vaivannut jo pitkään, ja nämä tämmöset reportaasit ei yhtään helpota oloa. Nyt kun vielä Jasukin postasi omansa.

        Tykkää

        Anna

        6.6.2013 at 12:26

      • Mä en tule unohtamaan tätä huutavaa vääryyttä ikinä – paitsi jos joskus pääsen itsekin lähikontaktiin herran kanssa…😀

        Lontoo on ihanaihanaihana kaupunki, nyt kuule vaan lippuja varaamaan.

        Tykkää

        riitta

        6.6.2013 at 12:33

  5. Lontoossa, vanhassa kotikaupungissa ei ole tullutkaan muutamaan vuoteen käytyäkään. Huokaus. Sielläkin on niiiiiiiiiiiiin paljon tapahtunut ravintolamaailmassa että kyllä pitäisi käydä sytyttämässä rakkaus uudestaan. Toi puolalais-meksikolainen kombo kyllä kyllä kuulostaa varsin jännältä🙂

    Tykkää

    Andalusiana

    12.6.2013 at 20:14

    • Lontoossa olisi ihana asua, mietin sitä viime reissulla. No, onneksi aina pääsee edes turisteilemaan.🙂

      Tykkää

      riitta

      13.6.2013 at 07:58


I live for comments!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: