masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Japanilainen perunasalaatti

with 29 comments

Pakkaa tänä vuonna vappubrunssille – pilkkihaalarien lisäksi – vaihtelun vuoksi japanilainen perunasalaatti.

japperunasalaatti

Japanilainen perunasalaatti on monen bento- eli eväsrasian osa, ja sellaisessa minäkin olen siihen tutustunut ja ihastunut. Salaatin kanssa tarjoillaan yleensä pieni, sievä, nukkekotikokoinen lihapulla. Salaatin maku ei ole ”liian” aasialainen, joten se sopii erinomaisesti myös meikäläiseen brunssipöytään tai piknik-koriin. Salaatin voi tehdä valmiiksi etukäteen, ja tarjoilla joko vielä haaleana (suosittelen) tai kylmänä. Ja toki tämä on mahtava lisuke makkaralle tai mehevälle entrecôtelle.

Ohje on Australian MasterChef-voittajan Adam Liawin kirjasta ”Two Asian Kitchens”. Kirja on loisto-ohjeita pullollaan, ja on aivan omiaan jokaisen aasialaisen ruoan ystävän keittokirjakokoelmaan.

Muokkasin ohjetta hieman, käytin esimerkiksi kokonaisen porkkanan ehdotetun puolikkaan sijaan (siis camoon, mihin olisin sen toisen puolikkaan säilönyt), ja keltasipulin sijaan käytin salotteja. Eikä minulla ollut japanilaista Kewpie majoneesia (kermaisempi, riisiviinietikkaan tehty majoneesi), joten käytin suomalaista wasabilla kevyesti maustettuna.

Ainekset neljän hengen salaattiin:

  • 5 keskikokoista Rosamunda-perunaa
  • puolikas kurkku
  • 1 porkkana
  • 3 pientä salottisipulia
  • 1 kananmuna
  • suolaa, valkopippuria
  • noin desi majoneesia
  • 2 tl wasabia
  1. Kuori ja kuutioi perunat. Keitä 15 minuuttia, ja höyrytä kuiviksi. Muusaa sitten perunat krouviksi muusiksi, sekaan saa jäädä sattumia. Mausta suolalla ja valkopippurilla.
  2. Perunoiden kiehuessa halkaise kurkunpuolikas ja kaavi siemenet pois lusikalla. Silppua ohuiksi puolikuiksi. Samoin silppua salotit ja sekoita ne kurkkujen kanssa. Ripottele hieman suolaa päälle, ja anna maustua 15 minuuttia. Huuhtele sitten suola pois, ja kuivaa vihannekset talouspaperilla.
  3. Kuori porkkana, ja leikkaa sekin ohuiksi viipaleiksi. Ryöppää kevyesti 2-3 minuuttia. Kuivaa porkkanatkin. Keitä myös kananmuna kovaksi, silppua se pieneksi.
  4. Sekoita lopuksi kaikki ainekset keskenään, lisää majoneesia ja halutessasi wasabia. Tarkista maku, lisää suolaa ja pippuria tarvittaessa.

29 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Loisto-ohje! Just tällaisia bento-ohjeita olenkin etsinyt. Tätä tehdään. Taidan kyllä syödä useamman kuin yhden minilihapullan sen kanssa.

    Tykkää

    Ankerias Vipunen

    29.3.2013 at 14:46

    • Yup, se yksi tekee vain vihaiseksi… 😀 mutta on toki sievä, ei sillä…

      Tykkää

      riitta

      29.3.2013 at 14:50

  2. Enpä muista tuollaiseen pottusalaattiin Japanissa törmänneeni, pitää etsiä seuraavalla reissulla ( josta tosin ei ole tietoa). Makoisaa pääsiäistä, kylmästä keväästä huolimatta.

    Tykkää

    luimupupu

    29.3.2013 at 14:46

    • Mä taas olen onnistunut saamaan tätä melkein joka boxissa. Onneksi, sillä tykkään aivan älyttömän paljon!

      Tykkää

      riitta

      29.3.2013 at 14:52

  3. Tätä täytyykin joskus tehdä.Kauniin värikäs ja hyvältä kuulostava hieman erilainen pottusalaatti 🙂 Hyvää pääsiäisen aikaa ja toivottavasti lumet sulavat pian pois….

    Tykkää

    yaelian10

    29.3.2013 at 14:50

    • Joo, ja vihannesten ansiosta hyvän rapsakka. Lumien sulamista odotellaan jo kovasti, huokaus…

      Tykkää

      riitta

      29.3.2013 at 14:53

  4. Wasabia perunasalaatissa. Kuulostaa kympiltä!

    Tykkää

    Nanna

    29.3.2013 at 19:29

  5. Mahtavaa, että kokkareinen perunamuussi on suurta jaappanilaista kurmeeta! Tämä on niin hämmentävä yhdistelmä, että jollain kierolla tavalla sen on oltava hyvää.

    Tykkää

    Jonna

    29.3.2013 at 21:56

    • Oot asian ytimessä: jos joku kuulostaa snadisti oudolta tai arvelluttavalta, on se Japanissa ihan normaalia… 😀

      Tykkää

      riitta

      30.3.2013 at 09:52

  6. Japanilainen perunasalaatti on herkkua! Mutta ensimmäistä kertaa kuulen, että siihen wasabia lisätään 😉 Anopiltani olen oppinut, että tuon suolaamisoperaation jälkeen mehut puristetaan pois nyrkissä, jotta perunasalaatista ei tulisi liian vetinen – ja samalla porkkanat ja kurkut notkistuu. Samaa tekniikkaa käytetään usein muissakin japanilaisissa salaattiohjeissa (siis muissa kuin vihersalaateissa, hehe…).

    Tykkää

    pinea

    30.3.2013 at 19:21

    • Kääk, älä vain kerro anopille tästä harha-askeleesta! 😀

      Kokeilen ensi kerralla puristaa nesteet pois, kiitos vinkistä!

      Tykkää

      riitta

      1.4.2013 at 15:01

  7. Hiukan hämmentävää.. mutta pakkohan ton on olla hyvää noilla aineilla!

    Tykkää

    jokihaka kokkaa

    1.4.2013 at 08:26

  8. Sullakin tuo kirja, eiks oo mahtava! Sain sen systeriltä joululahjaksi ja toistaiseksi vielä se on kokkaamatta mutta hiirenkorvilla, tuo salaatti mukaan lukien.

    Tykkää

    Anna

    1.4.2013 at 21:58

    • Niin ja mistä tuo kippoihanuus on?

      Tykkää

      Anna

      1.4.2013 at 22:00

      • Kirja on huikea, kertakaikkiaan!!! Täydellisiä reseptejä ja ihania kuvia. Olen tehnyt jo paljon, ja tulen tekemään vielä lisää. 😉

        Kippoihanuus on Kiotosta, en raaski käyttää kuin extraspecial-tilanteissa, ettei lakkaus kulu…

        Tykkää

        riitta

        23.4.2013 at 08:53

  9. Nyt tiedän mitä teen itämään alkaneista perunoista. Tämä kuulostaa huipulta. Tänk juu!

    Tykkää

    • Tuota… ei peruna Suomessa sentään NIIN kallista ole. Suosittelisin heittämään ne itäneet perunat roskiin.

      Eviran sivuilta:

      Miksi vihertynyttä perunaa ei pidä syödä?

      Vihertynyt peruna sisältää paljon glykoalkaloideja, esimerkiksi solaniinia ja kakoniinia, jotka ovat suurina pitoisuuksina haitallisia terveydelle. Solaniinia on suhteellisen paljon myös varhaisperunoissa, minkä takia niiden syöttämistä pikkulapsille tulisi välttää.
      Vihertymisen estämiseksi peruna on säilytettävä vähittäiskaupoissa, suurkeittiöissä ja kotitalouksissa valolta suojattuna. Elintarviketeollisuuden käyttämä raakaperuna saa sisältää glykoalkaloideja korkeintaan 200 mg/kg (KTM 237/2002): http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2002/20020237

      Voiko itäneitä perunoita syödä?

      Perunan iduissa on korkea glykoalkaloidi- eli solaniinipitoisuus. Itäminen lisää myös itujen lähellä olevien solukkojen solaniinipitoisuutta. Solaniini on sama myrkky, jota muodostuu myös perunan alkaessa vihertää. Se voi aiheuttaa myrkytysoireita kuten vatsa- tai suolistokipua, ripulia, oksentelua ja hermosto-oireita.

      http://fi.wikipedia.org/wiki/Solaniini

      Tykkää

      Tuplaespresso

      14.4.2013 at 00:07

      • Oot oikeassa, kyllä paras tulee tuoreesta, Ja hei, eikös itäneet perunat voisi jo tässä vaiheessa vuotta iskeä maahan…?

        Tykkää

        riitta

        23.4.2013 at 08:57

    • Mahtavaa, toivottavasti pidit, vaikka kommenttini tulee nolon myöhään, olen pahoillani…

      Tykkää

      riitta

      23.4.2013 at 08:54

  10. Haha, ihan sama ajatus oli minulla viime vuonna vappupiknikille – ”perinteisen” perunasalaatin sijaan japanilaista potato saradaa 😉 On kyllä hyvää ja pehmeän makuista. Meillä sitä syödään usein grillatun kalan kanssa, etenkin makrillin. Täytyykin taas tehdä!

    Tykkää

    Hirame

    19.4.2013 at 16:22

    • Ai että, grillattu makrilli kaverina kuulostaa mahtavalta, kiitos vinkistä!

      Tykkää

      riitta

      23.4.2013 at 08:58

  11. Täytyykin tehdä taas tuota 🙂 Törmäsin sun blogiin sattumalta ja huippumielenkiintoinen, olin myöhästyä töistä, kun jäin lueskeleen sun juttuja. SUlla näkyy olevan paljon Japani-aiheisia postauksia. Jos saa kysyä, niin mitkä sun ”kytkökset” on Japaniin? 😀

    Tykkää

    Yukiko

    22.4.2013 at 15:36

    • Voi että, tämä oli kyllä varmasti kaunein ja paras kehu, mitä olen koskaan saanut! 😀 Kiitos Yukiko, tuli aivan älyttömän hyvä mieli. ❤

      Mulla ei ole varsinaisesti mitään kytköstä Japaniin, olen vain totaalisen hurahtanut maahan, kulttuuriin, ihmisiin ja tietty ruokaan. Aina tekisi mieli olla lähdössä sinne reissuun, vielä olisi niin paljon nähtävää ja koettavaa. Niin ja joku päivä haluaisin oleskella siellä pidempään, päästä syvemmälle arkeen, jos se näin länkkärinä onnistuisi.

      Tykkää

      riitta

      23.4.2013 at 09:01

      • *^_^* Sukulaissielu siis 🙂 Kannattaa ehdottomasti mennä sinne pidemmäksi aikaa jo vaan mahdollista. En oo itse ollut siellä koskaan lyhyttä aikaa, mutta pidempään ollessa mun rakkaus vaan vahvistui (tosin eka kuukausi oli aika shokki ja jossain vaiheessa melkein kaduinkin lähtöä *nyt syvä häpeä sellaisista tunteista* Voi että, kun pääsiskin taas Japaniin 🙂

        Tykkää

        Yukiko

        23.4.2013 at 17:33

      • Sukulaissielu, voi kyllä! 😀 Nyt oon kyllä kade, kun olet saanut olla pitkiä aikoja, me ollaan ihan vaan lomailtu.

        Nytkin poden valtavan huonoa omatuntoa, että ollaan menossa reissuun ihan pian, mutta jonnekin ihan muualle, kuin Japaniin… 😀

        Tykkää

        riitta

        24.4.2013 at 07:47

  12. […] omat makkarat vapuksi. Kaupasta saa myös erinomaisia makkaroita, eli ei paineita! Japanilaisen perunasalaatin saa aikaan tottumatonkin […]

    Tykkää

  13. […] Ja sitähän voin. Tai kaikkea totta kai voi, mutta itse olen sellainen, että monimutkaisia etnisiä ruokia en itse lähde edes yrittämään. Tämä on todella helppo ja kaikki raaka-aineet löytyvät tosiaan lähikaupasta. Oma tarjoiluehdotukseni japanilaiselle perunasalaatille on juurikin teriyakilohi, mutta miksi ei tämä sopisi moneen muuhunkin ateriaan lisukkeeksi tai vaikka etnisempään brunssipöytään. Alkuperäinen resepti, jota tässä on hieman muunneltu ja oikaistu, on masutoaitemu-blogista. […]

    Tykkää


I live for comments!