masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Lähtötelineissä kevääseen: istutusruukkuja paperimassasta

with 8 comments

En kiusaa teitä toteamalla säästä sitä, mitä kaikki ovat sanoneet viime viikkoina. Kysyn sen sijaan, tietääkö kukaan Bora Boran tai Tahitin työvoimatoimiston osoitetta?

valkosipuliistutus

Kotimaista kesää (Mansikat! Primöörit!) odotellessa mieltä voi piristää etukäteisaskarteluilla, vaikkei vielä vihreää näykään. Askartelin, Kivistön Marin Pinterest-sivulleen linkkaaman ohjeen mukaan, pieniä istutusruukkuja taimille. Ensimmäiset kasvatettavat ovat hajuherneet, joista haluan parvekkeelle tänä vuonna kokonaisen pastellipilven. Hajuherneet ovat yksi lempikukistani, koristeellisia ja siroja samaan aikaan, ja värit ovat suoraan akvarellimaalauksesta. Fiksu valkosipuli sen sijaan ei esikasvatusta tarvitse, vaan on osannut ihan itse kasvattaa hienot alut.

Pienten pottien tekoon tarvitsee ison kulhon, vettä, sanomalehtipaperia (minulla meni vajaa yksi ilmaisjakelulehti) ja muffinivuoan. Riivi sanomalehdet suikaleiksi summittaisesti, ei tosiaankaan tarvitse pelleillä mittatikun kanssa. Laita paperit kulhoon, peitä vedellä ja anna muhia yön yli. Seuraavana päivänä ota märkää silppua käsiin vähän kerrallaan, purista enimmät vedet pois ja muotoile korin muotoon muffinivuokaan. Massaa on helpoin muotoilla kosteana, joten älä purista sitä liian kuivaksi ennen muotoilua. Suikaleita on helppo kerrostaa sopivan vahvuiseksi. Äläkä tee kuten minä teen, vaan kuten sanon: älä missään nimessä askartele vaaleissa vaatteissa, painomusteinen vesi värjää todella helposti.

Anna pottien kuivua rauhassa. Minulla meni peräti pari päivää, kunnes ruukut olivat kivikovia, vaikka nostin vuoan kylpyhuoneeseen lattialämmityksen päälle.

Taimet voi istuttaa isompaan ruukkuun tai astiaan ihan näissä poteissa, ruukut maatuvat mullan joukkoon.

potit

rairuohoskaba

Otin kuvan myös omasta osallistumisestani perheemme Suureen Rairuohokilpailuun. Jokainen sai oman astian, riittäväksi kokemansa määrän multaa, siemeniä ja vettä. Voittajaksi julistetaan se, jonka ruoho on tasaisin, pelkällä pituudella ei nyt pärjää. En tiedä ajattelivatko äijät tätä kisaa ihan loppuun saakka – minähän teen töitä pääasiassa kotona, joten pienenpieni sabotaasin vaara on olemassa… Vaikka enhän minä, huspois tuollaiset ajatukset! *evil laugh*

8 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Jee, Riitta! Ihanaa että joku tekeekin niitä ihania ideoita, joita itse tyydyn vain pinnaamaan 🙂

    Tykkää

    Mari

    26.3.2013 at 12:38

    • Hih, tä on varmaan ensimmäinen pinnaus, jonka olen päätynyt toteuttamaan, aina ne jää vain haaveilun tasolle… 😀

      Tykkää

      riitta

      26.3.2013 at 12:46

  2. *tsemppaa sous-chefia*

    Tykkää

    Pandice

    26.3.2013 at 18:09

  3. Kiva idea! Onko teillä edelleenkin kevät karkuteillä?Meillä oli tänään 29 astettta ja haavelin viileämästä;D

    Tykkää

    yaelian10

    26.3.2013 at 18:58

    • Voi jumaleissön etten paremmin sano, 29 astetta!??! Antakaa meille vaikka 10 plusastetta?

      Tykkää

      riitta

      26.3.2013 at 19:57

  4. Lykkäät nuo valkosipulit nyt multaan – meillä on jo varmaan 15 senttisiä versoja. Aion silputa niitä pääsiäisen aikaan käyttöön. Pakko maistua superhyvältä, kun on ihan itse kasvatettua satoa 😉
    Ja voitto ennen kaikkea….

    Tykkää

    Jonna

    27.3.2013 at 11:16

    • Hyvin lähtivät kasvamaan, yhdessä yössä valehtelematta pari senttiä vartta! o_O

      PS: Voitto näyttää melko varmalta… 😀

      Tykkää

      riitta

      29.3.2013 at 13:44


I live for comments!