masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Vain drinkkilasin jää on hyvä jää

with 14 comments

Onnistuin muusaamaan häntäluuni menneellä viikolla liukkailla jäillä. Istuminen on ollut sen verran tuskaisaa, että olen tehnyt koneella vain työjuttuja, mikä on valitettavasti heijastunut blogin postaustahtiin. Tästä eteenpäin pitäisi helpottaa.

Olin lähdössä tapaamiseen, ja pakkasin autoa pihalla, kun heitin yhtäkkiä kunnon ”liukastuin banaaninkuoreen” –kuperkeikan auton vieressä. Jalat ilmaan, kädet sivuille, Louis Vuitton lumipenkkaan autonavaimien kanssa, minä istumalihakset edellä täysillä jäiseen lohkareeseen – kaikki tämä sellaisen karjahduksen saattelemana, joka olisi saanut Seppo Rädyn palkkaamaan minut siltä seisomalta miesten keihäsjoukkueeseen. Valuin vielä hyvän matkaa auton alle, missä sitten makoilin aikani ja laskin tähtiä. Sitten alkoi tietenkin armoton hihitys absurdille tilanteelle.

chickenmeatballs2

Selkä on vielä kipeä ja istuminen hankalaa, mutta parempaan suuntaan ollaan ehdottomasti menossa. Kokkailutkin ovat olleet lähinnä helppoa ja nopeaa arkiruokaa, kun seisominenkaan ei ole tuntunut hyvältä. Mutta, sellaisiahan reseptejä tarvitaan loppujen lopuksi enemmän, kuin molekyyligastronomiaa. Kokeilin paistaa lihapullat tällä kertaa kanasta, toimii! Jauhoin kanan rintafileet jauhelihaksi, tietenkin voit ostaa valmiiksi jauhettua. Olisin halunnut käyttää kanan reisiä myös, mutten löytänyt kaupasta kuin fileitä.

Kanan paistamisen haaste on se, että liha pitää saada ehdottoman kypsäksi, muttei paistaa sitä Saharaksi. Paistomittari on ystävä hädässä: kun pullan sisälämpötila on 75, on liha kypsää. Jos paistat pullat pannulla, paista niihin ensin kaunis pinta kauttaaltaan, ja alenna sitten lämpöä reilusti, jotta pullat saavat rauhassa kypsyä. Uunissa kypsennys 180 asteessa vie noin reilun vartin. Ja vaikka paistaisit pullat uunissa, niin kannattaa silti paistaa koepulla pannulla makujen tarkistamiseksi, raakaa lihapullamassaa kun ei voi syödä kanan ollessa kyseessä.

Ainekset noin 20 keskikokoiseen pullaan

  • 3 kanan rintafilettä tai 400 g kanan jauhelihaa
  • 1 kananmuna
  • 0,5 dl panko-jauhetta (tai tavallisia korppujauhoja)
  • 1 dl hienoksi silputtua lehtipersiljaa
  • 1 dl raastettua parmesania
  • 1 dl kuivattua sipulia
  • 3 valkosipulia raasteena
  • suolaa, pippuria
  • oliiviöljyä paistamiseen

Jauha fileet lihamyllyssä, tai käytä valmis paketti. Sekoita kaikki ainekset ja muotoile sopivan kokoisiksi pulliksi.

Kypsennä, ja tarjoile pastan ja peston kyljessä.

IN ENGLISH:

Everybody loves meatballs, so why not try ground chicken instead of beef? These meatballs are full of Italian flavours, and go incredibly well together with pasta and pesto. You can use chicken fillets or darker meats if you prefer. Just make sure to cook the meatballs until their inner temperature (a thermometer is a great tool) is 75 ⁰C or 165 ⁰F.

Cooking the meatballs in a pan: Brown the meatballs thoroughly in high heat, then lower the temperature to let them cook gently.

Cooking the meatballs in the oven: Preheat the oven to 180 ⁰C/350 ⁰F, and cook for 15-20 minutes (depending on the size of the meatballs)

Ingredients for approximately 20 mid-sized meatballs:

  • 3 chicken breasts or 400 g ground chicken
  • 1 egg
  • 0,5 dl panko-breadcrumbs (or slightly less regular breadcrumbs)
  • 1 dl flat-leaf parsley
  • 1 dl parmesan
  • 1 dl dried onions
  • 3 gloves of garlic
  • salt, pepper
  • olive oil for cooking

Ground the fillets in a meat grinder if you own one, or use ready-made ground meat. Peel and grate the garlic, grate the parmesan and chop the parsley finely. Combine all ingredients and cook as you wish.

Written by riitta

12.3.2013 klo 09:50

14 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Auts, kuulostaa todella hurjalta ilmalennolta! Mainiota kuitenkin, että pystyit hihittämään tilanteelle 😀 Toivottavasti häntäluu paranee pian.

    Tykkää

    La fille du vent

    12.3.2013 at 10:07

    • Siinä ei voinut lopulta kuin nauraa, kun jäin miettimään sitä, miltä tapahtuma varmasti näytti: tavarat lentelee ja nainen valuu auton alle… 😀

      Tykkää

      riitta

      12.3.2013 at 10:25

  2. oi, parane pian, pylly!

    Tykkää

    Nanna

    12.3.2013 at 10:18

  3. Tuossa olisi voinut käydä hirmu paljon huonommin, toivottavasti selkä ja pylly vetreytyvät pikaisesti. Silti mua vähän hymyilytti tuo kaatumisen kuvailu 🙂 Ja btw kiva kuva kanapullasta!

    Tykkää

    Anna

    12.3.2013 at 10:31

    • Jeps, onneksi en lyönyt päätäni, vaan mässähdin kropan kaikkein pehmustetuimmalle alueelle… 😉

      Iih, iso kiitos kuvakehuista!

      Tykkää

      riitta

      12.3.2013 at 10:40

  4. Auts, pikaista paranemista. Tipuin jokunen vuosi sitten Åressa antiikkisesta tuolihissistä poistuessani pepulleni, sukset osoittivat kohti taivasta, hännän paikka oli arkana jonkin aikaa…

    Tykkää

    luimupupu

    12.3.2013 at 10:32

    • Kiitos, peffa on jo paljon parempi! Ja auh tuota hissiepisodia, uskon – tai siis tiedän – että on ollut kivuliasta!

      Tykkää

      riitta

      12.3.2013 at 10:41

  5. Oi voi, toivottavasti tuo helpottaa pian! Tuolla on kyllä superliukasta, joten saa ottaa kyllä aika varovasti – sanoo kolmekymppinen… 🙂

    Tykkää

    Mikko

    12.3.2013 at 18:05

  6. Pikaista paranemista takalistolle – voit aina aloittaa ergonomisen seisomatyön 😉 Kiva resepti, paistomittari on kyllä ihmisen paras kaveri.

    Tykkää

    Jonna

    12.3.2013 at 19:21

  7. Ihanaa kun osaat nauraa itsellesi, kiitos tämän jakamisesta. Mulle kävi samoin ekalla hiihtolenkillä, kaaduin suksien päälle pehvalleni, kun seisoin paikallani. Häntäluu oli kipeä pitkään. Sukset on olleet siitä lähtien kellarissa…

    Tykkää

    Tarja

    12.3.2013 at 21:28


I live for comments!