masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Siivekäs pot-au-feu

with 22 comments

Markkinoiden kenties paras ruokalehti on ruotsalainen Lantliv mat&vin. Sen tuoreimmassa numerossa oli kiinnostava kanapadan ohje, jota testasin viikonloppuna.

potaufeu1

Olen jo tovin halunnut ottaa joululahjaksi saamani Iittalan Sarpanevan padan käyttöön, mutten ole keksinyt sopivan arvokasta tapaa juhlistaa neitsytmatkaa. Klassinen ranskalainen ruokalaji eli pot-au-feu tuntui juuri oikealta. Tämän klassisemmaksi ei ranskalainen ruoka juuri taida mennä, lihapadalla on pitkät perinteet. Ennen muinoin pataa pidettiin poreilemassa useita päiviä, lisäten aineksia sitä mukaa, kun ne tuli syötyä.

Pot-au-feu tehdään perinteisesti naudasta ja erilaisista kasviksista. Lantlivin modernimmassa versiossa on kanaa ja sokeriherneitä. Ohjeesta poiketen yritin etsiä kanan paistileikkeitä (enkä kokonaista kanaa) eli luuttomia reisipaloja, valitettavasti turhaan. Tyydyin sitten ranskalaisiin maissikananrintoihin siipineen, toivoen, että liha olisi hieman mehukkaampaa. Uumoilin nimittäin reseptiä lukiessa, että kanan kypsyminen liian kuivaksi voisi koitua ongelmaksi, ja olin oikeassa. Maut olivat ihan hyvät, mutta liha kuivaa. Itse asiassa pata maistui huomattavasti paremmalta seuraavana iltana lettuihin käärittyinä… Joten, jos kokeilette ohjetta, niin yrittäkää saada käsiinne kanankoipia, ja lisätkää mausteita. Reilusti yrttejä ja perusmausteet kohdilleen, niin lopputulos on mieliinpainuvampi.

Ainekset (reilut annokset neljälle):

  • 1 kg:n kokonainen kana 8 osaan paloiteltuna
  • oliiviöljyä ja voita paistamiseen
  • suolaa, pippuria
  • vajaa rkl suolaa
  • mustapippuria
  • 100 g mukulaselleriä
  • 2 keltasipulia
  • 3 valkosipulia
  • 2 rkl silputtua persiljaa
  • 3 rkl kanafondia
  • 7 dl vettä
  • 3 dl kuivaa valkoviiniä
  • 1 fenkoli
  • 6 punasipulia
  • 3 porkkanaa
  • 150 g sokeriherneitä
  1. Kuori selleri ja halkaise se. Suikaloi toinen puolikas julienneiksi, ja lohko toinen puoli isoiksi kuutioiksi. Kuori keltasipulit, ja lohko nekin isoiksi paloiksi. Kuori valkosipulit ja murskaa ne kevyesti veitsen lappeella. Huom! Joudut onkimaan kasvikset padasta kypsennyksen lopuksi, joten tee elämä itsellesi helpoksi, ja jätä palaset suosiolla isoiksi.
  2. Kuivaa kananpalat, ja paista ne isossa padassa kullanruskeiksi voissa ja öljyssä. Mausta suolalla ja pippurilla.
  3. Lisää pataan yllämainitut kasvikset, persilja, vesi ja fondi sekä valkoviini. Anna poreilla 25-30 minuuttia.
  4. Valmistele muut kasvikset kanan kypsyessä mausteliemessä. Leikkaa porkkanoista, fenkolista, punasipuleista ja sokeriherneistä samankokoisia tikkuja, kuin mitä sellerinpuolikkaastakin.
  5. Kun kana on valmis, nosta palat padasta syrjään. Nosta myös kasvikset pois nesteestä, ne ovat tehneet tehtävänsä. Nosta kanat takaisin porkkana-, fenkoli- ja punasipulitikkujen kanssa. Malta vielä sokeriherneiden kanssa.
  6. Kypsennä kasviksia 5 minuuttia, nosta sokeriherneetkin sekaan ja anna hautua jälkilämmöllä vielä 2 minuuttia.
  7. Tarjoile maalaisleivän kanssa.

Written by riitta

4.3.2013 klo 08:49

22 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Pitääkin tutustua tuohon lehteen, jos sitä ei täältä maakunnasta saa, niin sitten pääsiäislomalla länsinaapurista.

    Tykkää

    luimupupu

    4.3.2013 at 09:17

    • Suosittelen, löydän siitä yleensä paljon kokattavaa ja hyödyllisiä niksejä. Okei, ravintolavinkit ja ruokakaupat jne on tietty kaikki Ruotsista, mutta laitan niitäkin talteen mahdollista matkaa varten.

      Tykkää

      riitta

      4.3.2013 at 09:53

  2. Selviääkö tuosta lehdestä vuosikymmeniä vanhalla kouluruotsilla?

    Tykkää

    Campasimpukka

    4.3.2013 at 09:31

    • Uskallan väittää, että kyllä! Pidemmät jutut saattaa vaatia vähän aivojumppaa, mutta reseptien ainekset ovat yleensä vakiokamaa. 🙂

      Tykkää

      riitta

      4.3.2013 at 09:54

  3. Kyllä tuolla pottofööllä kehtaa uuden padan korkata! Itsekin tosin noidun ne Suomessa myytävät kanapalat alimpaan h-vettiin, miksei meillä saa sellaisia meheviä kanoja kuin esim. englantilaisissa ruokaohjelmissa?
    Ja sydän Lantliville, ihana lehti!

    Tykkää

    Anna

    4.3.2013 at 11:39

    • No sanos muuta, kuivakkaa filettä vaan tarjolla… 😦 Marinointikaan ei usein auta, ja lihaa pitää vahdata sekuntikellon kanssa.

      Tykkää

      riitta

      4.3.2013 at 11:49

  4. No arvaappa kuka sai tänään tietää voittaneensa tuon samaisen Sarpanevan padan Järvikylän Yrtttien facebook arvonnassa? 20 vuotta yhdellä eriniómaisella isolla halvalla no name rautapadalla pärjänneenä olen yllättäen nyt alle vuodessa joutunut polttavan pataongelman eteen. No siitä iänaikaisesta padasta ei tietenkään voi luopua. Sitten löysin kirpparilta sen suloisen iittalan varmaan litraisen pikkupadan, no ei siitä voi luopua, sitten sain 4 sisaruksen illalisilta sellaisen keraamisen valurautapadan, eihän siitä voi luopua, kun se on erilainen, Bologneese kisasta on tulossa jonkinlainen punainen Le Creusetin pataSETTI, kuka hullu niistä luopuu. Tai Sarpanevan padasta?

    Pistän kerralla kaikki leivinuuniin ja pidän patabileet?

    Tykkää

    Nanna

    4.3.2013 at 13:40

    • Haha, patabileet kuulostaa mahtavalta! 😀 Tuo Sarpaneva on ollut mulla önskelistalla jo monta vuotta, ja sitkun sen saan, en raaski käyttää. Naisen logiikkaa…

      JOS kuitenkin raaskit luopua jostakin, niin laita arvonta pystyyn Le Creuset’n setistä, osallistuisin enemmän kuin mielelläni… 😉

      Tykkää

      riitta

      4.3.2013 at 13:45

  5. Campa, selviää. Riitta ei voi arvioida, kun hän on virtuoosi Ruotsissa, mutta minä olen savolainen kouluruotsin osaaja ja selviän silti. Selviät siis sinäkin.

    Samaista pataa katselin itsekin ja miljoonaa muuta ohjetta myös, oli taas hyvä lehti!

    Tykkää

    suolaajahunajaa

    4.3.2013 at 15:24

    • Bongasit varmasti kaikki ne ihanat kananmunaruoat pääsiäiseksi, menee mulla ehdottomasti testiin!

      Tykkää

      riitta

      4.3.2013 at 15:32

    • Saakohan sitä täällä keskellä maata kaupoista, vai pitääkö rannemmaksi siirtyä? 😀

      Tykkää

      Campasimpukka

      5.3.2013 at 09:29

      • No luulisi kyllä, mutta jos ei onnaa, niin laita osoitetta tulemaan niin postitan sen sulle! Tänne ei nimittäin kannata tulla, täällä on lunta ja hyhmää.

        Tykkää

        riitta

        5.3.2013 at 09:31

      • Löysin tänään Sokokselta, tai siis Mestarilta. Maakunnankin lehtivalikoima yllättää joskus.

        Tykkää

        luimupupu

        5.3.2013 at 21:49

      • Jee! 🙂

        Tykkää

        riitta

        6.3.2013 at 08:18

  6. Okei, minä katson kirjakaupasta ja Sokoksen lehtiosastolta, josko niistä löytyisi 🙂

    Tykkää

    Campasimpukka

    5.3.2013 at 09:47

  7. Rakastan kanan reisipaloja! Niissä on maku kohdillaan, eivätkä tosiaan kuivu esim. pataruoissa. Täytyykin pistää tämä pata to do -listalle.

    Täällä meillä reisipaloja saa kaikkialta ja ihan älyttömän halvalla. Rintafileitä ei enää tulekaan ostettua, vaan yleensä hankin joko kokonaisen luomukanan tai sitten juuri reisipaloja.

    Tykkää

    La fille du vent

    6.3.2013 at 10:15

    • Tää on niin väärin, että meiltä ei saa kunnon kanaa, prkl! 😀 Hamstraan aina varuiksi muutaman paketin reisilihoja jos satun löytämään, en vaan ole nähnyt niitä muualla kuin Stockan Herkussa.

      Tykkää

      riitta

      6.3.2013 at 10:21

      • Herää vaan kysymys, mihin ne reisilihat käytetään, kun niitä ei kuluttajalle löydy 8) Mutta hyvä tietää, että Herkusta saa.

        Tykkää

        La fille du vent

        6.3.2013 at 12:16

      • Nimenomaan!!! 😀 Pitäisikin laittaa viestiä tuottajille, että reisilihoille olis kovempikin menekki.

        Tykkää

        riitta

        6.3.2013 at 12:28


I live for comments!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: