Matikan opettaja
Mateen sesonki on loppusuoralla, mutta onneksi ehdin menoon mukaan! Nannan resepteistä löytyi herkullisen kuuloinen keitto-ohje rumankauniille viiksivallulle, jota testasin keskiviikkona.
Olin nössö ja pyysin kalatiskin myyjää nylkemään mateen. Sain kalan lisäksi mukaani maksan ja mätipussit. Mateesta ei muuten hirveästi jää jäljelle kun sen putsaa, eli kannattaa ottaa isokokoinen kala, vaikka kuinka epäilyttäisi. Tarkoitukseni oli onneksi tehdä keitto alkupalaksi, muuten oltaisiin oltu helisemässä kahden sievän mutta turhan pienen fileen kanssa… Sain itse asiassa enemmän mätiä kuin lihaa irti kalasta, kertonee jo jotain.
Noudattelin pääpiirteittäin alkuperäistä ohjetta, mutta jätin perunat kokonaan pois, niitä kun tuli tarjolle pääruoan kanssa. Lisäsin myös fenkolin määrää. Kermaa olisi voinut lorauttaa sekaan, muttei keitto sitä varsinaisesti kaipaa.
Ainekset (kolmelle pieni alkukeitto):
- 500 g made
- 1 sipuli
- 1 porkkana
- pieni fenkoli
- 20cm pala purjoa
- vettä
- lasillinen kuivaa valkoviiniä
- kokonaisia valkopippureita
- laakerinlehti
- suolaa
- puntti tilliä
- 30 g voita
- Laita kalanperkeet kylmään veteen (niin paljon, että kala peittyy hyvin) valkopippureiden, puolitetun sipulin, porkkanan kuorien ja fenkolin poisheitettävien osien kanssa. Anna kiehua puolisen tuntia. Laita maksa mukaan viideksi minuutiksi ja ongi sitten pois.
- Siivilöi liemi ja laita se takaisin kattilaan. Lisää sekaan laakerinlehti purjo, porkkana ja fenkoli kuutioituna. Kaada myös valkoviini kattilaan.
- Kun kasvikset ovat kypsiä, lisää sekaan kalanpalat ja pienitty maksa. Mausta suolalla, tillillä ja voilla.
PS: Koska ohje on lainattu Nannalta, ja hän arvuutteli taannoin postauksensa otsikon taakse piiloutuvaa kirjailijaa, niin teen tässä samoin. Kuka tietää, kenen teoksesta otsikko on napattu?
Minä en vieläkään ole uskaltautunut ostamaan madetta, vaikka jo niin kovasti itselleni lupasin. Se on niin ruma! Kelpaako tekosyyksi? 😀
TykkääTykkää
Campasimpukka
22.2.2013 at 07:24
Kelpaa – nää ei tosiaan oo mitään luomakunnan kauneimpia… 😀
TykkääTykkää
riitta
22.2.2013 at 14:47
Rumia joo 🙂 mutta jotenkin viisaan ja muinaisen näköisiä. Vähän niinku jotain kalojen lohikäärmeitä.
TykkääTykkää
Ankerias Vipunen
22.2.2013 at 16:39
JOO, niin onkin, hyvin hoksattu! 🙂 Kippuraviikset ja kaikkea.
TykkääTykkää
riitta
22.2.2013 at 16:59
Taas madesesonki uhkaa valua ohi suun tänäkin vuonna. Olin niin vannonnut, että testaan sitä Murun madetta ja palsternakkakastiketta. Vieläkö mateita saa maaliskuun alussa?
TykkääTykkää
suolaajahunajaa
22.2.2013 at 07:52
Sanoisin varovaisen päättäväisesti, että saa. Mä säästän Murun ohjeet ensi vuoteen.
TykkääTykkää
riitta
22.2.2013 at 14:48
Veikko Huoviselta tietysti, samannimisestä novellista ❤
TykkääTykkää
Pandice
22.2.2013 at 08:45
Dingdingding, we have a winner!!
TykkääTykkää
riitta
22.2.2013 at 14:48
Ai
mikä helpotus, etteise kalamestarikaan saanut enempää lihaa irti mateesta!
… ja kuinka viisaita me oltiinkaan ennen googlea? usotko, että olisin tiennyt tämän, vaikken muistakkaan, että olisin lukenut kyseistä novellia.
TykkääTykkää
Nanna
22.2.2013 at 11:18
Ei saanut, kovin vähäiseksi jäi anti. Ihmeen hupaa kamaa kyllä!
No sanos muuta, kaikki piti muistaa itse niin sitten se muistettiin, nyt ei tarvitse.
TykkääTykkää
riitta
22.2.2013 at 14:49
”Ammattievään” voisi vielä yrittää ehtiä väsätä. Maksasta en ole oppinut tykkäämään kun se maistuu, no, kalan maksalle. Muitten otusten maksat menevät kyllä.
TykkääTykkää
luimupupu
22.2.2013 at 13:27
Tässä maksa ei mun mielestä paljoakaan maistunut (jos ollenkaan), niin hyvin voit jättää poiskin.
TykkääTykkää
riitta
22.2.2013 at 14:50
Mulla on muistoja lapsuuden madekeitosta ja sitten muistan jotain sellaista,että johonkin vuodenaikaan se ei ole hyvä kala mutta muuten on….
TykkääTykkää
Yaelian
22.2.2013 at 20:03
Hmm, sesonki taitaa olla just näin kutuaikaan, eli tami-maaliskuun alku, jos olen oikein ymmärtänyt..?
TykkääTykkää
riitta
23.2.2013 at 08:27