masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Eiooniinnokonuukaa-hampurilaiset eli Sloppy Joet

with 10 comments

Päätin vihdoin vetää to cook –listaltani perijenkkiläiset Sloppy Joet yli. Ei mitään maata mullistavaa, mutta yleisö kehui kovasti ja toivoi uusintaa.

sloppyjoeJos seuraa amerikkalaisia kokkausohjelmia tai blogeja, niin törmää säännöllisesti Sloppy Joe –resepteihin. Jokaisella perheellä on oma, rakkaan isomummun Mayflowerilla kehittämä ohje, joka on tietenkin piirun verran parempi kuin muiden. Käsittääkseni perinteiset Sloppyt tehdään hampurilaissämpylän sisälle ja naudan jauhelihasta (sipuli ja ketsuppi kuuluu myös lähes kaikkiin ohjeisiin), mutta olen nähnyt tehtävän italialaisia versioita focaccian sisälle, espanjalaisia chorizon ja paprikan kera ja aasialaisia ankka-hoisin-sloppyja. Todellisia Hävikistä herkusta –sämpylöitä siis, koko jääkaapin sisältö kelpaa, kunhan saat tehtyä niistä paksun kastikkeen!

Oma versioni on jotakuinkin perinteinen, naudan jauhelihasta ja kasviksista tehty soosi vaalean leivän välissä. Sämpylät yritin tehdä Ankeriaan ohjeella, mutta minun tekeleistäni ei tullut yhtä kuohkeita, en vissiin malttanut nostattaa riittävästi. Samoin kastikkeeseen hain inspiraatiota Nannalta. Madame nimittäin paahtoi bolognese-kastikkeeseen laittamansa kasvikset uunissa, joten tein saman tempun, vaikka käytin eri vihanneksia. Hyvin toimi, makuun tuli selvää syvyyttä. Käytin melkein kaikki mahdolliset vihannekset pois nahistumasta, joten voit hyvin soveltaa oman jääkaappisi sisältöä näihin.

PS: Syödessä saa sotata, varaa vain riittävästi talouspaperia tai serviettejä käsien pyyhkimiseen.

Kastikkeen ainekset:

  • 400 g naudan jauhelihaa
  • suolaa, pippuria
  • oliiviöljyä
  • ¼ purjoa
  • kourallinen kirsikkatomaatteja
  • puolikas rasia herkkusieniä
  • 1 sipuli
  • 2 lehtisellerin vartta
  • 2 porkkanaa
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 0,5 dl ketsuppia
  • ¼ timjamipuskasta
  1. Laita uuni lämpenemään 250 asteeseen, laita myös grillivastukset päälle. Huuhtele purjo ja tomaatit, kuori porkkanat, lehtiselleri, sipuli ja valkosipuli ja leikkaa kaikki pieniksi. Laita kasvispalat uunivuokaa, huljuttele oliiviöljyä päälle (karkeasti arvioiden 3 rkl) ja paahda uunissa 20 minuuttia. Ota uunista ja anna jäähtyä hetki. Soseuta sitten kaikki kasvikset tehosekoittimessa tahnaksi.
  2. Puhdista ja viipaloi herkkusienet. Ruskista jauheliha ja sienet, ja lisää kasvistahna pannulle. Lisää myös mausteet. Mikäli tahna on liian tömäkkää, laimenna vesitilkalla. Anna hautua puolisen tuntia. Lisää vettä haudutuksen aikana jos tarvitsee, lopputuloksen pitää olla kastikemaista.

10 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Sloppareita on munkin pitänyt tehdä. Ja sliderseja. Ja sitä oon myös miettinyt, että miten ihmeessä näille keksis jotku järkevät suomalaiset nimet?!

    Tykkää

    Liisa

    8.2.2013 at 10:45

    • Joo, slidersejä kans! Hih, mä yritin miettiä sopivaa nimeä, muttei välähtänyt. Sotku-Simo? 😀

      Tykkää

      riitta

      8.2.2013 at 11:09

  2. Ameriikkalainen taitaa laittaa sämpylän väliin ihan mitä vain. Ison veden takana asustava ystäväni kehuu aina buffaloburgereita.
    Taikinan teko on kiinni tähtien asennosta … kohotus- ja vaivausajan lisäksi leivän rakenteeseen tuntuvat vaikuttavan ainakin ilmankosteus ja erityisesti käytetyt jauhot, vehnäjauhoissa on valtavia eroja.

    Tykkää

    luimupupu

    8.2.2013 at 11:03

    • Huoh, sanos muuta! Vaivasin ja veivasin, mutta nesteitä olisi ehkä näin jälkiviisana pitänyt laittaa hippasen enemmän. Hyviltä nuo toki maistuivat uunituoreina, mutta olisin halunnut niistä kuohkeampia.

      Tykkää

      riitta

      8.2.2013 at 11:07

  3. Mullakin on nämä ikuisella -to do listalla, vaan eipä oo vielä meillä näkyny. Syöny oon kyllä monet kerrat kaikenmailman gettogethereissä. (usassa)

    …on ne amerikkalaiset pitkäikäistä kansaa…. 🙂

    Tykkää

    Nanna

    8.2.2013 at 14:57

    • Nyt on kyllä kaffekupin paikka meikäläisellä! Pähkäilin pitkään, mitä ihmettä ovat getto getterit, ja miten olet gettoon päätynyt… 😀 😀 😀

      Ja eikös vain olekin, liikalihavuudestaan huolimatta!

      Tykkää

      riitta

      8.2.2013 at 15:08

  4. No voi harmi ne sämpylät. Minulla ovat aina onnistuneet.

    Täällä ovat kanssa nämä sloppy joet to-do listalla. Ovat niin hauskan nimisiä, että jo siitä syystä pitää kokeilla.

    Tykkää

    Ankerias Vipunen

    8.2.2013 at 16:15

    • Mä en tajua, viimeksi kun tein ohjeellasi, niin onnistuivat ja olivat just sitä mitä pitikin! Syytän jauhoja, en suinkaan itseäni! 😀

      Tykkää

      riitta

      8.2.2013 at 16:18

  5. Bolognesea pullan välissä, kyllä lämpenisin näille Sotku-Simoille. Käsittämätöntä, miten olen voinutkin missata nämä.

    Tykkää

    suolaajahunajaa

    11.2.2013 at 22:02

    • Nää vois olla myös Laiska-Jaakkoja – hamppareita niille, jotka ei jaksa edes taputella jauhelihasta pihvejä… 😀 Mutta siis, hyviä, passelia arkiruokaa.

      Tykkää

      riitta

      12.2.2013 at 08:32


I live for comments!