Talvigrillausta, fanitapaamisia ja pinkkejä pallogrillejä
Tutustuin Mustangin grilleihin ja grillaustarvikkeisiin taannoisilla lehdistöpäivillä. Samassa tilaisuudessa pääsin myös Top Chef-kilpailija ja Vanajalinnan keittiömestari Mika Jokelan juttusille.
Joskus suorastaan kannattaa olla hölmö: saavuin tilaisuuteen myöhässä surkeasta ajokelistä johtuen (Länsiväylällä ei juuri ollut rakkautta ilmassa sinä aamuna, voin kertoa), mutta niin teki myös ihana Kaarina Suonperä, jonka kanssa lähdimme etsimään oikeaa esitystilaa. Kiersimme rakennuksen ympäri vain todetaksemme, että tilaisuuteen johtava ovi oli juuri siinä, mistä lähdimme liikkeelle… No, pääsimme sisään ja ryhdyimme juttusille. Kaarina tutustutti minut Mikaan, joka oli yksi suosikeistani Top Chef –kilpailussa. Mika on juuri niin iloinen persoona, kuin miltä ohjelmassa vaikutti, puhelias ja hymyilevä. Hän lahjoitti minulle uuden keittokirjansa Vanajalinna Chef Mika Jokela. Palaan siihen postauksen lopussa reseptin kera, haluan ensin esitellä jokaisen pikkutytön unelman eli pinkin pallogrillin!
Mustangin pikkuinen hiiligrilli käy matkoille, mökille ja festareille. Suositushinta on vaivaiset 19,90 euroa. Ja jos ei usko saavansa katu-uskottavaa ruokaa pinkillä pallolla, niin valikoimissa on myös turvallisempi valkoinen.
Toinen Mustang-tuote, mihin iskin silmäni, on uusi sähkösavustin. Keskikokoisen viinikaapin kokoinen savustin tekee kaiken, mitä perinteisetkin pöntöt, sähköllä vaan. Sähköisessäkin versiossa voi käyttää makulastuja. Suositushinta 299 euroa. Savustaminen sujuu toki suoraan grillissäkin Savusimon avulla. Simo on savustinpata, jossa on tarttumaton pinta. Suositushinta 29,90.
Mika muuten ennusti talvigrillauksen nousevan isoksi trendiksi, mutta tämänhän minä jo tiesin blogitapaamisen tiimoilta. Ja miksemme grillaisi nytkin? Tuntui todella ylelliseltä seistä valkoisessa nietosmaisemassa, aistit pyöristävässä lumisateessa grillin tuoksuessa vieressä. Pipo päähän ja olut käsiin, kyllä tarkeni!
Pakollinen fanikuva:
Ja sitten siihen keittokirjaan. Ruoat ovat tietenkin huikeita, mutta niin ovat kyllä kuvatkin. Ruokahalun varppina herättävät kuvat on ottanut Mikaela Löfroth. Tulen kokkaamaan tämän kirjan jotakuinkin läpi, tiedän sen jo nyt. Reseptit vaativat harjaantunutta silmää, eli en ostaisi tätä ensimmäiseksi keittokirjaksi. Paljon kokanneelle ja omaa tasoaan nostamaan pyrkivälle tämä on aivan omiaan.
Tässä esimerkki kuvista: fenkolikeitto ja merilohta salottisipulivaahdolla. Eivätkö olekin upeita?
Tein lauantaina kokonaiset kolme reseptiä kirjasta: maa-artisokkakeiton, saksanhirveä ohralla ja mille-feuille’n. Saatte ensimmäisenä pääruoan reseptin. Kirjan ohjeessa tosin käytettiin jänistä, mutta korvasin sen kanin puutteessa siis saksanhirvellä. Ohjeessa mainittu Waldemar-juusto (löytyy mm. Herkusta) nousi uudeksi suosikikseni, täydellisen makuinen pehmeä kuttucheddar. Ohralisuketta tein puolet pienemmän annoksen, kuin mitä kirjassa.
Ainekset neljälle:
- 600 g jänistä tai haluamaasi lihaa
- voita paistamiseen
- suolaa ja pippuria
Ohralisukkeeseen:
- 1 dl ohrasuurimoita
- 1 salottisipuli pieneksi silputtuna
- 0,5 dl kanalientä
- 0,5 dl Kolatun Waldemaria raasteena
- voita kuullottamiseen
- suolaa ja pippuria
Punajuuri-herkkusienisalaattiin:
- 80 tuoreita herkkusieniä viipaloituna
- 80 g punajuurta kuutioituna
- 80 g punamangoldia
- 2 rkl voita paistamiseen
- suolaa ja pippuria
- Aloita ohrasta. Kuullota salottisipulisilppua voissa hetki, lisää ohra. Kaada päälle kanaliemi, anna poreilla hiljalleen kypsäksi, menee 20-30 minuuttia. Lisää juusto juuri ennen tarjoilua, mausta suolalla ja pippurilla.
- Ohran poreillessa laita uuni lämpenemään 180 asteeseen. Puhdista liha ja ruskista se joka puolelta. Mausta suolalla ja pippurilla, ja kypsennä vielä 5-10 minuuttia uunissa (aika riippuu haluamastasi kypsyysasteesta). Kääri lihat folioon tarjoiluun saakka.
- Kypsennä kasvikset pannulla voissa. Mausta suolalla ja pippurilla, lisää lopuksi myös punamangoldi.
Tuotekuvat Mustangin omat.
Söpöläisgrilli :).
Luimupupu kiittää jänön vaihtamista germaanihirveen. Ohje kuulostaa namilta.
TykkääTykkää
luimupupu
5.2.2013 at 11:41
Pinkit pallogrillit FTW! 😀
Jotenkin arvasin, että arvostaisit elettä…
TykkääTykkää
riitta
5.2.2013 at 11:54
Pinkki pallogrilli 8D …
Kiva jos talvigrillaus alkaa yleistyä. Ei sitten oltaisi enää naapureiden mielestä niin omituisia, kun ollaan grillattu ja savustettu ulkona ympäri vuoden jo reilut parikymmentä vuotta 🙂
Kai Mika muisti kertoa, että siinä hommassa täytyy pitää mielessä lämpötilaeron vaikutus grillausaikaan. Meinaan että +20 asteessa ruoka kypsyy nopeammin kuin -20 asteessa kun pakkanen koko ajan jäähdyttää grilliä ulkopuolelta. Noitten lämpötilojen kanssa pitää olla erityisen tarkkana jos savustaa jotain talvipakkasella. .
TykkääTykkää
tuplaespresso
5.2.2013 at 13:11
Mitämitä, pinkki on just pop! 😀 Ja pastellit on kevään hittivärejä…
Te olette siis ihan trendsettereitä, me muut vasta kompuroidaan perässä. Ei ollut puhetta lämpötiloista, mutta hyvä kun sanoit, en olisi älynnyt itse tuota. Keskityin vaan miettimään, miten grillaajan näpit pysyy lämpiminä…
TykkääTykkää
riitta
5.2.2013 at 13:27
Me kyllä kaasugrillaillaan ympäri vuoden, tosin sitä nyt eivät kaikki grillaukseksi luekaan. Vain jos on pitkä pakkaskausi hupun kuorimista grillin päästä arastelee, ei olisi kiva rikkoa sitä, se on Bear Gryllsia lainatakseni snug fit.
TykkääTykkää
Campasimpukka
5.2.2013 at 14:23
Grilli kuin grilli, sanon minä! Ja hui, oikein tuli kylmät väreet, kun mietin tuota kuorimista kohmeisin käsin…
TykkääTykkää
riitta
5.2.2013 at 14:27
Pallogrillin ottaisin kyllä mielelläni, olisi kiva taas grillata pitkästä aikaa hiilillä. Tietysti se on onnistunut nuotiopaikalla, mutta aina ei innosta alkaa hommaa halkoja polttamalla, menee ikä ja terveys kun odottaa jo vesi kielellä, että koska se hiillos olisi sopivaa 😀 ps. olen ollut silmälääkärillä ja silmiin laitettiin tippoja jos jonkinlaisia, näen vielä vähän huonosti, se syynä jos on hupsuja typoja tavallista enemmän.
TykkääTykkää
Campasimpukka
5.2.2013 at 14:33
Hyvin menee, ei virheitä! 😀 Tiedän tunteen, onneksi menee suhtnopeaan ohi.
Hiilloksen odottaminen on kiduttavaa puuhaa, yleensä on jo nälkä kun vasta aloittaa grillausta…
TykkääTykkää
riitta
5.2.2013 at 14:36
Aika makeat grillit! Mutta siristin silmiäni enkä nähnyt tuossa keittoa vaan tosi nätin fenkoli ja tähtianis-asetelman ;D
TykkääTykkää
yaelian10
5.2.2013 at 19:41
Siristit liikaa – keitto on tosi pieninä tipluina! 😀
TykkääTykkää
riitta
5.2.2013 at 21:40
Ihanaa kuin ruoka on pääosassa kuvissa – mutta on kyllä niukasti keittoa 😉 Taisteltuani sen yhden kanin kanssa, minäkin vaihtaisin raaka-aineen johonkin muuhun.
TykkääTykkää
suolaajahunajaa
6.2.2013 at 07:45
Ai kani ei ollut superhitti? Hitsit, postaathan aiheesta, olisi mielenkiintoista lukea?
Keittoa on naftisti, ne on noi ruokakuvaajat joskus turhan artsy-fartsy… 😉
TykkääTykkää
riitta
6.2.2013 at 08:42
Tykkään aivan erityisesti tuosta kuvasta jossa on fenkoleita ja tähtianiksia. Tavattoman kaunis.
TykkääTykkää
Ankerias Vipunen
6.2.2013 at 08:44
Eikö olekin, kaunis ja herkkä kuva. Kaiken kukkuraksi kaksi ihan mun lemppariraaka-ainetta, kuin tilauksesta!
TykkääTykkää
riitta
6.2.2013 at 08:58
Hah, ihana postaus! Tollaisen säjkösavustimen mä tahdon uuden kodin pihaan! Hitto kun se voisi vielä kantaa sisään ja savustella talvella omassa keittiössä. 🙂
TykkääTykkää
Huli
7.2.2013 at 10:03
Savustin kutkuttaisi täälläkin! Pönttö ei ole suuren suuri, ja ainahan sen voi jättää ulos katoksen tms. alle?
TykkääTykkää
riitta
7.2.2013 at 12:46
Ottaisin tuon pinkin grillin anytime. Ja on muuten teikäläisestä aivan i-h-a-n-a kuva! Kyllä siinä kokkipojan kainalossa hymyilyttääkin 🙂
TykkääTykkää
Anna
7.2.2013 at 16:18
Mäkin haluaisin kovasti tuon pinkin, vaikka parvekkeelle… Mies varmasti ilahtuisi! 😀
Ja kiitos kaunis kuvakehuista, oli tosiaan hymy herkässä.
TykkääTykkää
riitta
7.2.2013 at 16:32
Noista spöpistä grilleistä muuten palaa tuo maalikerros pois heti ensimmäisellä käytöllä. Että ihan sama minkäö värin valitsee, koska kohta se on vaan palanut se maali. Ja vie samalla ruokahalutkin kun haistelee sitä käryävää maalia… yäk!
TykkääTykkää
kaura
12.2.2013 at 09:31
Hyvänen aika, ihanko totta? No ei kyllä kuulosta hyvältä… Laitoin kommenttisi eteenpäin Mustangin edustajille, katsotaan josko heillä olisi jotain hyvää vinkkiä tähän.
TykkääTykkää
riitta
12.2.2013 at 11:12
Sain vastauksen Mustangin edustajalta:
Grillin pintaa suojelee parhaiten se, ettei se koskaan ylikuumene. Eli kun hiilet sytytetään, ei kupua saa laittaa kiinni. Fiksuinta on käyttää piippusytytintä, jolla hiilet sytytetään, ja kaadetaan vasta sitten grillin sisään. Tämä säästää grilliä.
Mustang-grillien pintamateriaali on myös tavallista paksumpaa terästä (0,5 mm vrt. 0,4 mm). Ilmaraot ovat riittävän suuret, jotta lämpeneminen hidastuu.
TykkääTykkää
riitta
14.2.2013 at 13:20