masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Taivaallisen tahmainen suklaamousse

with 20 comments

Paras suklaamousse on minun mielestäni paksu ja hieman tahmainen. Kevyet hötöt kevyttuotteilla sopii heittää vesilinnuille, jos edes niillekään.

suklaamousse

Ja kun moussen tekee laadukkaasta tummasta suklaasta, tulee niin topakkaa tavaraa, että pienempikin määrä riittää.

Teen mousseni nykyään aina tällä ohjeella, vaikka joskus olen kokeillut nopeampiakin versioita. Palaan aina kuitenkin vaativampaan, puhtaasti paremman maun perusteella. Tein moussea myös jouluna jälkiruoaksi, ja hyvin tuntui uppoavan. Tein sitä eilen jälkiruoaksi pikkukundin toiveesta.

Alkuperäinen ohje on, mistäpä muualtakaan, kuin Ranskalaisen keittiön salaisuuksista. Lopputulos ei ole vanukasmaisen lohkeava, vaan tahmaisen venyvä. Mousse säilyy hyvin jääkaapissa parikin päivää (ja itse asiassa paranee vaan pienellä odottelulla), eli voit tehdä tämän hyvissä ajoin vieraita odottamaan. Kirjan ohjeessa mousseen lisätään Grand Marniet’a, minkä voi korvata haluamallaan alkoholilla, tai jättää kokonaan pois kuten minä tein.

Ainekset 4 hengelle:

  • 100 g tummaa suklaata (käytin Lindtin 72-prosenttista)
  • 75 g voita
  • 2 rkl espressoa
  • (1 rkl rommia, konjakkia, likööriä)
  • 2 kananmunaa eroteltuina keltuaisiin ja valkuaisiin
  • 75 g sokeria
  • 1 rkl sokeria
  • 1 tl vaniljauutetta
  • 1 rkl vettä
  • ripaus suolaa
  1. Sulata suklaa ja voi kahvin kanssa vesihauteessa. Jos käytät alkoholia, lisää sekin. Anna jäähtyä.
  2. Laske tiskialtaaseen kylmää vettä ja lisää sekaan pari jääpalaa. Vatkaa sitten vesihauteessa keltuaiset, 75 g sokeria ja vesi sekaisin vaaleaksi tahnaksi, noin 10 minuuttia käsin. Nosta kulho pois vesihauteesta ja kylmään kylpyyn, vatkaa vielä 10 minuuttia tai kunnes tahna on kakkutaikinamaisen paksua.
  3. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi suolan kanssa, lisää lopuksi 1 rkl sokeria ja vaniljauute.
  4. Sekoita ensin suklaa- ja keltuaisseos toisiinsa. Nostele sitten varovasti valkuaisvaahto kolmessa erässä sekaan.
  5. Jäähdytä jääkaapissa parin tunnin ajan ennen tarjoilua.

20 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Kiitokset vinkistä. Pitää muistaa tämä kun suklaamoussen tarve iskee. Kumma juttu muuten, olimme molemmat kovia suklaanpupeltajia vielä muutama vuosi sitten. Kun lopetimme ”ilta- ja välipalasuklaiden” pupeltamisen niin ei tee suklaajälkkäreitäkään kauhean usein mieli. Mieheltä katosi tuolloin monta kiloa, multa ei… se söi varmaan enemmän …

    Tykkää

    luimupupu

    1.2.2013 at 11:04

    • Mä olen huomannut saman sipseissä ja suolapähkinöissä, kun rajoittaa syömistä, niin mieliteot katoaa. Kahvin suhteen en ole onnistunut…

      Ja mikä siinä onkin, että miehillä putoaa paino ”kuin itsestään”, naiset saa huhkia ja rehkiä eikä mitään tapahdu! Katkeraa tilitystä…

      Tykkää

      riitta

      1.2.2013 at 11:13

  2. En nyt yhdy tuohon katkeraan tilitykseen (vaikka syytä olisi..), vaan komppaan: kaikissa suklaajälkkäreissä tahmaisuus on must!

    Tykkää

    Mari

    1.2.2013 at 13:01

  3. Minä olen aikaisemmin tykännyt vaaleista suklaista ja just lohkeavista suklaajälkkäreistä, mutta mennyt tummempaan suuntaan. Ja kun yhdistää kahvin siihen, niin avot. Ranskassa saa marketistakin ihan kelvollista suklaajälkkäriä ja ihan pienissä kupeissa, tosin niitä voi olla perhepakkaus, 20 kpl… Mutta äkkiäkös ne lusikoi😀

    Tykkää

    Campasimpukka

    1.2.2013 at 16:33

    • 20 kpl – sellainen aloittelijan paketti siis!😀 Mullakin on maku muuttunut voimakkaamman suuntaan, vaikken valkosuklaalle edelleenkään sano ei.

      Tykkää

      riitta

      1.2.2013 at 22:01

  4. Luotan kyllä sinuunkin erittäin paljon, mutta Julia Childin kohdalla uskoni on vankkumaton eli kyllä tämän on pakko olla hyvää. Kaapissa olisi Dolphinen suklaamuruset menossa kohta vanhaksi, pitäisiköhän ilahduttaa tuota perheen suklaanrakastajaa…

    Tykkää

    suolaajahunajaa

    1.2.2013 at 17:20

    • Kyllä Julleen voi aina luottaa, kerta toisensa jälkeen.

      Ilahduta ihmeessä, ettei mene hyvä tavara vanhaksi!😮

      Tykkää

      riitta

      1.2.2013 at 22:01

  5. Täällä Riihimäellä on hieno Ekokem niminen ongelmajätelaitos, jonne kevyttuotteet voi lähettää. Hävittävät ne siellä ammattitaidolla, niin että ympäristö ja vesilinnut ei vaarannu.

    Nyt ei voi sanoa, että ihanan näköinen mousse, kun olit syönyt sen jo ennen kuvaamista. Mutta taatusti oli ihanaa reseptistä päätellen.

    Tykkää

    Ankerias Vipunen

    1.2.2013 at 17:23

    • Ai hele, kiitos päivän nauruista!😀 Raejuusto kyllä vaatii jo Olkiluotoa loppusijoituspaikaksi, mutta jos nämä ruoka”kermat” lähettäisi Ekokemille.

      Tykkää

      riitta

      1.2.2013 at 22:02

  6. Rommia,Lindtin suklaata,espressoa,pakkohan tuon on olla hurjan hyvää!

    Tykkää

    Yaelian

    1.2.2013 at 21:31

  7. Tätä mä tilaan!

    Tykkää

    Nanna

    2.2.2013 at 23:21

  8. Olipa hyvä että kuvassa oli vain tyhjä kuppi. Olisin varmaan muuten saman tien painellut kauppaan ostamaan suklaamoussen aineksia🙂 Kun ensi kerralla teet tätä, lisää ihmeessa joukkoon tilkka Grand Marnieria. Appelsiininen brandylikööri ja tumma suklaa on ”match made in heaven”.

    Tykkää

    tuplaespresso

    3.2.2013 at 13:25

    • Jeps, samaa mieltä, tujaus olisi tosiaan sopinut hyvin sekaan. Tällä kertaa tein lapsiystävällisen version, kun piti saada jälkkäri sopimaan myös Jr:lle.

      Tykkää

      riitta

      3.2.2013 at 14:43

      • Ymmärrän tavoitteesi lapsiystävällisyydestä. Äkkiseltään laskien annoksessa olisi painon mukaan 1,2% alkoholia jos siihen lisäisi sen yhden ruokalusikallisen likööriä. Toisaalta se lienee suurinpiirtein sama alkoholiprosentti mitä on tavallisessa kotisimassa, jota simaa juniorit juovat vapun tienoilla ehkä hiukan suurempia määriä kuin mitä pystyy syömään suklaamoussea🙂 Varmaan pikku hyppysellisellä raastettua appelsiinin- tai kumkvatinkuorta saisi aikaan alkuperäisen reseptin mukaisen aavistuksen appelsiinin aromia, joskin se taisi ilman sitäkin viedä kielen mennessään.

        Tykkää

        tuplaespresso

        3.2.2013 at 15:10

      • Olet ihan oikeassa alkoholin määrän suhteen, laitan esim. bologneeseen punaviiniä ja keittoihin joskus valkkaria, enkä ajattele sen olevan liikaa juniorille. Moussessa tuumasin vaan liköörin maun olevan turhan ”viinainen” lapsen suuhun. Tuota hedelmän kuorta täytyy ehdottomasti tyypata, kiitos vinkistä!🙂

        Tykkää

        riitta

        3.2.2013 at 21:36

  9. Mulle kans!

    Tykkää

    jokihaka kokkaa

    5.2.2013 at 09:41


I live for comments!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: