masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Ruokamaailman yksisarvinen: suolainen macaron

with 16 comments

Tein uuden vuoden aaton illalliselle alkupalaksi Crème Ninonia eli shampanjalla ylevöitettyä sileää hernekeittoa. Samalla kokeilin, onko macaroneja mahdollista valmistaa suolaisina. Jos mokaa, niin kannattaa mokata viimeisiään vetelevän vuoden puolella, ei suinkaan uuden vuoden alkajaisiksi.

hernemacaron

Halusin saada macaronien kuoriin herneen makua, joten jauhoin kuivattuja keltaisia herneitä mahdollisimman hienoksi pölyksi. Ensimmäinen satsi, jonka tein pelkästään hernejauheesta, tuotti kivikovia tykinkuulia (jos eläisin keskiajalla, ei KUKAAN yrittäisi valloittaa linnaani kerran näistä tappovälineistä päähänsä saatuaan). Seuraavaan erään laitoin manteli- ja hernejauhetta, se toimi.

Macaronithan vaativat sokeria, mutta suolaiseen varianttiin sokeria ei tietenkään ole mielekästä laittaa. Uskaltauduin laittamaan 2 ruokalusikkaa taikinaan, lähinnä korostamaan herneiden luonnollista makeutta. Kuorten koostumus ei ollut samanlainen kuin makeiden leivosten, mutta tarpeeksi lähellä, joten jatkan harjoittelua. Lopputulos oli nyt enemmänkin rapea keksi kuin oikeaoppinen macaron, mutta fiilis oli jo lähellä.

Ainekset 5 isohkoon macaroniin:

  • 40 g mantelijauhetta
  • 30 g hernejauhetta
  • 2 ison munan valkuaiset
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl etikkaa
  • 2 rkl sokeria

Hernepyreeseen:

  • kourallinen pakasteherneitä
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 1 salottisipuli
  • suolaa, mustapippuria
  • öljyä paistamiseen
  1. Lämmitä uuni 140 asteeseen kiertoilmalla.
  2. Vatkaa valkuaiset ja suola ensin keskenään kovaksi vaahdoksi, lisää sitten sokeri ja etikka vähitellen. Lisää jauhot parissa kolmessa erässä.
  3. Pursota massa pellille noin 2 cm:n kiekoiksi, jätä laajentumisvaraa. Paista kuoria uunissa ensin vartti, käännä sitten lämpö pois ja kuivaa kuoria uunissa vielä tunti.
  4. Silppua täytettä varten salottisipuli ja valkosipuli pieneksi ja kuullota niitä reilussa öljyssä pannulla. Lisää herneet ja mausteet, ja paista vielä viitisen minuuttia. Soseuta sitten kaikki ainekset tahnaksi, notkista öljyllä tarvittaessa.
  5. Kokoa macaronit, noin teelusikka täytettä riitttää.

PS: Sisus eli hernepyre käy muuten taivaallisen hyvin yksiin paistettujen kampasimpukoiden kanssa.

 

Written by riitta

2.1.2013 klo 11:10

16 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Nam, kuulostaa herkulliselta.

    Tykkää

    Nina

    2.1.2013 at 20:24

    • Dänks, olivat kyllä hyviä joskaan eivät ihan macaroneja. Jotain sinnepäin! 😀

      Tykkää

      riitta

      3.1.2013 at 13:15

  2. Riitan sisäinen Heston on päässyt irti!

    Tykkää

    Anna

    2.1.2013 at 23:01

  3. Ja se on täysin pitelemätön se Heston, mitä saammekaan seuraavaksi 😉

    Tykkää

    suolaajahunajaa

    3.1.2013 at 17:03

    • Hmmm, mistäköhän saisi hiilihappojäätä…? 😀

      Tykkää

      riitta

      4.1.2013 at 11:16

      • Ja hikkoripuuta, jotta voit savustaa kotona wokissa vaikka jäätelöä 😉

        Tykkää

        suolaajahunajaa

        4.1.2013 at 11:59

      • Hei jooooo, loistava idea!

        Tykkää

        riitta

        4.1.2013 at 12:10

      • Jään odottamaan, tiedäthän mikä juuri nyt on se juttu – savustus… Toivottavasti teillä on sammutuspeite 😉

        Tykkää

        suolaajahunajaa

        4.1.2013 at 12:15

      • Oooon kai, oisko ulkovarastossa? Tai ullakolla? 😀

        Voin kuvitella miehen ilmeen, jos kertoisin sille aikovani savustaa… Sillä nykii kulmakarvat jo tohottimen käytöstä…

        Tykkää

        riitta

        4.1.2013 at 12:18

  4. Kokeilepa laittaa seuraavaan satsiin hernejauheen sijasta vajaa desilitra paseerattua tuorehernepyreetä. Pyree vatkataan valkuaisvaahdon joukkoon siinä vaiheessa kun vaahto on vielä melko pehmeää. Vaahdon tilavuuden tulisi tuolloin melkein tuplaantua. Mantelijauheenkin määrää voisi varmaan pienentää? Lopputulos voisi näillä pikku korjauksilla olla aika lähellä macaronkuoren marenkia.

    Tykkää

    tuplaespresso

    4.1.2013 at 10:55

    • Jessss, ISO kiitos vinkistä, tuo kuulostaa toimivalta! 🙂 Mantelijauhetta pitäisi tosiaan laittaa ihan nimeksi, ihan vaan että homma pysyy jotakuinkin kasassa.

      Samalla testaan punajuurivarianttia!

      Tykkää

      riitta

      4.1.2013 at 11:17

      • Punajuurella onnistuu tosi hyvin. Mä tein punajuurimarenkeja ihan ilman mantelijauhetta ja hyviä tuli. Ne pitää vaan kuivata uunissa 80 asteessa aika kauan. Väliin vuohenjuustotahnaa ja nam!

        Tykkää

        tuplaespresso

        4.1.2013 at 12:08

      • No katos, just tuo oli mulla ajatuksena, että vuohenjuustoa väliin. 🙂

        Tykkää

        riitta

        4.1.2013 at 12:11

  5. Bloggaa sitten miten uudet kokeilut onnistuivat 🙂

    Tykkää

    tuplaespresso

    4.1.2013 at 12:15

    • No ihan varmasti! Ja kiitos vielä vinkeistä, ihan mahtavaa saada apuja. 🙂

      Tykkää

      riitta

      4.1.2013 at 12:19


I live for comments!