masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Triplasellerisoppa

with 6 comments

Sellerikeiton inspiraation lähteenä toimi vaatimattomasti ravintola Savoy Helsingissä. Istuimme siellä muutama viikko takaperin miehen kanssa juhlimassa ensimmäisten treffiemme 10-vuotispäivää.

sellerisoppa_edited-1

Äijä oli silloin puoli tuntia myöhässä, eikä edes voinut soittaa minulle asiasta, koska oli ottanut uuden puhelimen silloin käyttöönsä uudella liittymällä, eikä uudessa puhelimessa tietenkään ollut numeroani. Minä istuin kiukkuisena ravintola Belgen alakerrassa suunnittelemassa iloista vanhapiikaelämää, kun mies saapui. No, ei se edelleenkään osaa olla ajoissa, ja tekniset vempeleet sulostuttavat elämäämme säännöllisin väliajoin: ”noku mä säädin reitittimiä niin ei sun printteri tietenkään toimi”. Jep jep, olinhan nimenomaan huolissani siitä, miksi tulostimeni ei toimi…

Mutta osaa mies olla myös ihana, kuten viemällä syömään kenties Helsingin legendaarisimpaan ravintolaan illalliselle kaupungin kattojen ylle. Ravintolan omien sanojen mukaan ravintolassa on kosittu, erottu, sodittu ja rauhoituttu, ja tunnelma kieltämättä on historiaa täynnä – voi kuvitella, miten Kuulat ja Sibbet ovat vilistäneet Savoyn ja Kämpin väliä.  Me saimme illastaa yhden tämän päivän vaikuttajan kanssa: Tomi Björk istui ihan takanamme.

Palvelu oli kohteliasta, muttei jäykkää. Ruoassa ei todellakaan ollut mitään valittamista, kauniit annokset ja reilut maut. Jos oikein nipoksi heittäydyn, niin kritisoin päivän menun viinipakettia. Tai no, viinit eivät olleet meidän makuumme, joku toinen olisi varmasti pitänyt.

Menun ensimmäinen annos oli sellerikeitto, jonka pohjalla oli yllätyksenä etikkasellereitä ja paistettua kateenkorvaa. Keitto oli kenties paras osa kokonaisuutta, joten halusin rakentaa kotona jotain samanlaista. Kateenkorvaa en hankkinut, jälkiviisaasti olisi ehkä pitänyt. Keitossani on selleriä kolmella tavalla: etikkaselleriä pohjalla, mukula- ja lehtiselleriä keitossa ja sellerisuolaa päällä.

Neljän hengen keiton ainekset:

  • 4 mukulaselleriä
  • 2,5 lehtisellerin vartta (nypi lehdet irti ja ota ne talteen, noin 6 oksaa)
  • 1 keltasipuli
  • 7 dl kasvislientä (osan voi korvata valkoviinillä, jos haluaa)
  • 2 rkl väkiviinaetikkaa
  • 2 rkl sokeria
  • 1 dl vettä
  • 1 tl Maldon-suolaa
  • lehtipersiljaa
  • voita ja öljyä paistamiseen
  • suolaa ja mustapippuria maustamiseen
  1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Laita sellerin oksat uunipellille leivinpaperin päälle odottamaan uunin valmistumista. Kuivaa oksia 7 minuuttia. Kun pystyt käsittelemään niitä, hiero ne Maldon-suolan kanssa kämmennellä hienoksi jauheeksi. Laita jauhe sivuun. Alenna uunin lämpö 140 asteeseen.
  2. Leikkaa tai kuori mukulasellerit puhtaiksi, ja kuutioi ne. Kuutioi samoin 2 lehtisellerin vartta ja sipuli pieniksi. Kuullota vihanneksia voissa ja öljyssä noin 10 minuuttia, lisää sitten kasvisliemi. Anna kiehahtaa, ja siirrä sitten uuniin kannen alle 2 tunniksi. Lisää lehtipersilja ja soseuta keitto. Tarkista maku, lisää suolaa ja pippuria tarvittaessa. Ota kuitenkin huomioon, että pinnalle tulee sellerisuolaa.
  3. Kiehauta vesi, väkiviinaetikka, sokeri ja 1 tl suolaa kattilassa, anna jäähtyä. Jäähtymistä odotellessa silppua puolikas lehtisellerin varsi hyvin pieneksi silpuksi, ja siirrä mausteliemeen 2 tunniksi.
  4. Tarjoillessa nosta 1 tl etikkaselleriä (valuta liemi pois) kulhon pohjalle, kaada keittoannos päälle ja koristele sellerisuolalla.

 

6 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Lehtiselleri on harvoja ruoka-ahdistuksiani. Toivon, että olen pääsemässä siitäkin eroon, sillä olen kahdesti saanut ruokaa, jossa on tosi tuoretta selleriä ja ne olivat ihan hyviä. Inhotus on tainnut johtua huonosta raaka-aineesta tai taitamattomasta kokista.

    Tykkää

    luimupupu

    19.12.2012 at 11:42

    • Mäkään en aiemmin voinut sietää lehtiselleriä, enkä edelleenkään tykkää syödä raakana. Kypsennettynä menee alas, ja lasken nyt tuon etikkasellerinkin kypsennetyksi. 😉

      Tykkää

      riitta

      19.12.2012 at 11:46

  2. Kymmenvuotisonnittelut!

    Tuo keitto olisi takuulla minun makuuni. Tykkään kovasti sellereistä. Savoysta olen vähän ravintolakateellinen. Se olisi hieno joskus kanssa kokea. Mitä kaikkea muuta söitte?

    Tykkää

    Ankerias Vipunen

    19.12.2012 at 21:25

    • Kiitos! 🙂

      En enää muista mitä kaikkea syötiin, mutta kuhaa ja poroa lanttukiekolla ainakin. Jälkkäri oli ihana viinimarjatäytteinen suklaakuutio. Niin ja sitten syötiin juustokärrystäkin, mm. huikean hyvä Stilton. Ja niiden shampanja oli aivan upea, jo sen takia kannattaa mennä!

      Tykkää

      riitta

      20.12.2012 at 09:23

  3. Savoy on ehkä ihanin ravintola ikinä. Tunnelma, palvelu, atmösfääri. Se on kuin tehty erityisiä tilaisuuksia varten. Meillä on kyllä ollut ihan liian harvoin 😉

    Tykkää

    suolaajahunajaa

    19.12.2012 at 22:25

    • Just näin. Seuraavalla kerralla mennään isolla porukalla ja varataan pöytä terassilta, kyllä me hyvä syy keksitään. 😉

      Tykkää

      riitta

      20.12.2012 at 09:24


I live for comments!