masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Suomalainen nainen menee läpi vaikka osterin kuoren

with 25 comments

Olen miettinyt kuumeisesti jouluaaton ruokia, ja mielessäni olen päätymässä ranskalaiseen teemaan. Ja, koska olen idiootti, päätin testata, josko saisin osterit istumaan kokonaisuuteen.

osteri

Idiootti olen siis siksi, että vaikka olen sujuvasti syönyt ostereita monta kertaa, en ole koskaan tarjoillut niitä kotioloissa. En osaa avata niitä enkä edes omista osteriveistä. Mutta: yrittänyttä ei laiteta, tulta päin, vain lahjattomat harjoittelee, eteenpäin sano mummo lumessa – kliseiden kera ruokakauppaan.

Ensimmäinen kierros

Ostin 4 osteria Espoon Iso-Omenan K-Kaupasta. Jälkiviisaasti minun olisi pitänyt jättää osterit tiskiin, kun nuori myyjä lampsi takahuoneeseen kysymään ”hei onks nää osterit niiQ myytävänä vai koristeita?”. Mainitsin vissiin jo, että olen idiootti.

Kotiin päästyäni aloin ähertämään kuoria auki tavallisella hedelmäveitsellä. Vartin kiroilun jälkeen sain ensimmäisen kuorenpuolikkaan irti, olin vaan onnistunut sohimaan osteri-raukan hengiltä prosessin aikana. Kolme muuta osteria kokivat valitettavasti saman kohtalon, eli sinä iltana ei ostereilla herkuteltu.

Veikkaan myös, että osa saattoi olla kuollut jo ennen kuin pääsimme kotiin, myyjän käsittely ei oikein vakuuttanut.

osteri1

Toinen kierros

Stockmannin Herkusta sain jo asiantuntevaa palvelua. Toiset neljä osteria rasiassa ja upouusi osteriveitsi takataskussa kotiin.

Ja taas sama perk – anteeksi siis älytön ähinä ja puhina päälle, että sain ensimmäisen kuoren liikahtamaan. Osteriveitsen kanssa puolikkaiden hivuttaminen irti toisistaan oli huomattavasti nopeampaa, mutta ensimmäinen osteri ei valitettavasti reagoinut sitruunamehuun mitenkään, joten en voinut syödä. (Osteria pitää siis testata ennen syöntiä simpukoiden tapaan joko sitruunamehulla tai varovasti tökkäämällä. Jos se liikkuu, on se elävä ja sen voi syödä.)

Mutta sitten. Kolmas osteri lähti aukeamaan nopeasti, ja kuori irtosi komeasti loksahtaen erilleen. Laskin osterin kuin pommin pöydälle, puristin sitruunaa sen päälle JA SE LIIKKUI! En tiedä olinko onnellisempi nähdessäni Jr:n ensimmäiset liikkeet ultrassa, vai osterin puistatukset.

Salottisipuli-, chili- ja korianterisilppua päälle ja kitusiin. Ei käy kiistäminen, aivan älyttömän hyvää!

En tiedä, uskallanko yrittää tarjota ostereita joulupöydässä. Moni asia voi mennä pieleen, ja avaamista pitäisi harjoitella ja paljon. Ostereissa tosin olisi oma juhlavuutensa ja ylellisyytensä, mikä sopisi jouluaaton aterialle, kun muutenkin laittaa parasta tarjolle.

Onko joku teistä haka osterinavaaja, kaikki vinkit ovat todellakin tervetulleita!

Written by riitta

11.12.2012 klo 10:18

25 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Syönyt olen, isolla innolla kuten muitakin örvelöitä, avannut en.
    Ranskalaisten joulunajan ruokalehdet ovat ihan ”kamalia”: ostereita, hummeria, kampasimpukoita, ankanmaksaa, suklaata ja juomaksi samppaa. Ja täällä syödään lanttulaatikkoa… 🙂

    Tykkää

    luimupupu

    11.12.2012 at 10:41

    • Hahhah, sanos muuta- ihan hirveää! 😀 Vieläkin muistelen kaiholla Brysselin valtavia osterivateja jouluisin ja uutena vuotena ravintoloissa, aijaijai.

      Tykkää

      riitta

      11.12.2012 at 10:45

  2. En valitettavasti osaa antaa vinkkejä avaamiseen, mutta rakkauden ostereihin jaan. Upea juhlaruoka ja sopii varmasti jouluun tai uuteen vuoteen. Mutta ehkä vähän riskaabelia. Kuinkakohan kaukaa ne oikein tulee Suomeen, kysyitkö?

    Tykkää

    La fille du vent

    11.12.2012 at 10:46

    • Hyvä pointti muuten, en älynnyt kysyä mistä tulevat. Täytyykin ottaa asiaksi kysyä ensi kerralla.

      Tykkää

      riitta

      11.12.2012 at 10:47

  3. Minäkään en osaa antaa vinkkejä, ellei jänistysvinkkejä kaivata:)

    Tykkää

    Campasimpukka

    11.12.2012 at 10:57

  4. Hanska toiseen käteen, osterista hyvä ote, ja sitten osteriveitsellä etsitään se pieni kolo, josta kuorta voi lähteä alkaa vääntämään auki. Alkuun hankalaa, mutta kun sen jujun keksii, niin homma helpottuu.
    Osterit ovat ihania, raakoina, grillattuina, paneroituina, keitoissa, ihan millä tavalla tahansa. Vaikka meni minultakin oma aikani, ennen kuin totuin osterin koostumukseen…

    Tykkää

    pinea

    11.12.2012 at 12:18

    • Jesh, kiitos! Kitkutetaanko veistä ylös-alas, vai sivuittain? Vai ihan miten vaan, kunhan saa auki…? 😀

      Osterit on kyllä upeita, melkein pidän eniten naturelleina.

      Tykkää

      riitta

      11.12.2012 at 12:22

      • Kitkutetaan – mikä mainio ilmaus! – ensin ylös-alas ja sitten liu’utetaan. Siitä on useampi kuukausi, kun viimeksi ostereita avasin (= opettelin avaamaan), joten ihan tarkkaan en muista…
        Sanotaan muuten myös, että noin kolme kappaletta naturelleja on turvallinen määrä, enempi voi aiheuttaa vatsavaivoja, ainakin jos on herkkä vatsa. Ranskalaisilla tuntuu olevan rautavatsa, mutta ehkä se johtuu siitä, että he ovat tottuneet syömään kaikkea – hehe – homeistakin 😉

        Tykkää

        pinea

        11.12.2012 at 12:28

      • ISO kiitos vinkeistä, uskallan kokeilla uudestaan. Ja kiitos myös vihjeestä määrien suhteen, Ranskassa tosiaan monasti saa sen 6 kpl per nenä, on varmasti liikaa tottumattomalle.

        Tykkää

        riitta

        11.12.2012 at 12:37

  5. Onpa nätti tuo osteri sisältöineen kätösessäsi! En osaa antaa mitään vinkkejä kun en ole koskaan laittanut ja ihan pari kertaa vain maistanutkin.Venezuelassa asuessa beacheillä kulki nuoria miehiä sankoineen,jossa oli juuri pyydystettyjä ostereita.En kyllä pystynyt niitä edes maistamaan ihan sellaisenaan….

    Tykkää

    Yaelian

    11.12.2012 at 13:39

    • Voi video, sä oot kyllä ollut vaikka ja missä, kateeksi käy. En tiedä olisinko uskaltanut maistaa ostereita suoraan rannalta, vaikka taatusti olisi ollut tuoretta tavaraa.

      Tykkää

      riitta

      11.12.2012 at 13:50

  6. Oho, tulipas kamalasti informaatioita! En tiennyt näistä limanuljaskoista ennen tätä postausta mitään – kiitos siis.

    Paljonko noi osterit muuten maksaa? Näiden kokeilu voisi olla aika hauskaa (tarpeeksi erikoista ainakin). 🙂

    Tykkää

    Huli

    11.12.2012 at 15:44

    • Ollos hyvä, jaan mielelläni osteri-ilosanomaa! 😀

      K-kaupassa 2,5 euroa kipale, Stockalla 2,75 kappale. Eli ei halpaa, mutta toisaalta näitä tarvitsee vain sen muutaman per syöjä.

      Tykkää

      riitta

      11.12.2012 at 16:01

  7. Ostereita haikaillaan meilläkin jouluaaton alkupalapöytään. Itseäni mietityttää lähinnä se, että jouluaatto on maanantai ja voiko silloin saada vielä tuoreita ostereita. Jostain kauempaahan ne tänne kuljetetaan, joten etukäteen pitäisi varmaan tarkistaa milloin ne on pyydetty. Herkullinen kyllä tuo ensimmäinen kuva!

    Tykkää

    Liisa

    11.12.2012 at 16:15

    • Ihanaa, en ole ainoa osterifani, meitä on jo monta! 😀 Mietin muuten ihan samaa tuoreuden suhteen. Uskon kyllä, että esim. Herkusta ennakkoon tilaamalla saisi tuoreinta mahdollista tavaraa.

      Tykkää

      riitta

      11.12.2012 at 16:17

      • Otatte pre-Christmas-osterit perjantaina. Tuorempaa ja voihan sitä joululoman alkamistakin juhlistaa… Olet kyllä sissi!

        Tykkää

        suolaajahunajaa

        11.12.2012 at 19:08

      • Hyvä idea, ei tarttis pelätä, että aattona menee pahasti pieleen, mutta saa osterit silti.

        Tykkää

        riitta

        12.12.2012 at 08:17

  8. Mikään ei varmaa vahvista onnistumisen riemua yhtä hyvin kuin sitä edeltänyt perkeleellinen ähinä ja kitkuttaminen. Mahtava asenne.

    Tykkää

    Ankerias Vipunen

    11.12.2012 at 21:11

  9. Jos ne osterit eivät ole ihan tuoreista tuoreimpia, voi ne valmistaa vaikka uunissa – hyviä niinkin! Kirjoitin pari vuotta sitten jouluostereistamme, siellä on jonkin sortin muistiinpano myös osterien säilytyksestä. Mistä päin ne teidän osterit tulee?

    Tykkää

    pinea

    11.12.2012 at 23:54

    • Veikkaukseni on googlettelun perusteella, että Suomessa saadaan ruotsalaisia ostereita. En ole täysin varma, joten ajattelin kysyä seuraavan kerran kun olen Herkun kalatiskillä.

      Kiitos linkistä, vilahdan samantien lukemaan.! 🙂

      Tykkää

      riitta

      12.12.2012 at 08:23

  10. Kerran olen maistanut grillin kautta käynyttä osteria mutta tuoretta en koskaan. Joutuisin varmaan pari kertaa hengittämään syvään ennen suuhun kippaamista, mutta maistaisin jos tarjottaisiin. Todella kiitettävää viitseliäisyyttä, kärsivällisyyttä ja periksiantamattomuutta!

    Tykkää

    Anna

    14.12.2012 at 10:49

    • Ei vaan voinut jättää leikkiä kesken – en kai mä ostereille häviä, perhana! 😀

      Tykkää

      riitta

      14.12.2012 at 11:01

  11. […] se, miksi ryhdyin kirjoittamaan tätä postausta, on osterien avaaminen. Masutoaitemun Riitta oli vähän aikaa sitten avannut ostereita, ja kuvittelin muistavani miten ne avataan. No, olen […]

    Tykkää


I live for comments!