masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Tiffany-lasi –keksit

with 11 comments

Erinomaisia syötäväksi, mutta ajattelin kyllä yrittää varjella näitä joulukuusen koristeiksi.

keksi

Keksien pohja on perinteinen murokeksipohja. Juju piilee karkkirouheessa, joka sulaa kirkkaaksi lasimaalaukseksi. Käytin Montpensiers-karkkeja, siis niitä Ruotsin laivoilta peltipurkeissa myytäviä hedelmäkarkkeja. Muutkin käyvät, kunhan karkit ovat kovia eli saat hutkittua niistä rouhetta.

Ainekset noin 30 keksiin:

  • 200 g vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • hyppysellinen suolaa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 tl piparkakkumaustetta
  • 100 g fariinisokeria
  • 150 g voita
  • 1 iso kananmuna
  • kourallinen kovia, värikkäitä hedelmäkarkkeja
  1. Esilämmitä uuni 180 asteeseen.
  2. Laita sokeri ja voi vatkautumaan, sekoita sillä aikaa kaikki kuivat ainekset keskenään. Hakkaa myös karkit rouheeksi esimerkiksi pakastepussissa kaulimella mätkien. Heti helpottaa.
  3. Lisää voi-sokeriseokseen muna, sekoita huolella. Lisää sitten vähitellen kuivat ainekset, kunnes saat napakan taikinan aikaiseksi. Kauli taikina jauhotetulla alustalla ja ota siitä muotilla keksejä. Nosta keksit leivinpaperin päälle uunipellille, ja leikkaa (muotilla tai vapaalla kädellä veitsellä) haluamasi kuvio irti. Ripottele tyhjä kohta reilusti täyteen karkkirouhetta. Rouhetta ei tarvitse olla Everestiksi asti, mutta kuitenkin niin, että reikä on tukossa.
  4. Paista keksejä 15 minuuttia. Jos haluat käyttää keksejä koristeena, tee heti uunista tullessa niihin pieni reikä sopivaan kohtaan ripustusnauhaa varten. HUOM! Anna keksien jäähtyä rauhassa pellillä, jotta sulanut karkkirouhe jähmettyy.

IN ENGLISH:

Yields about 30 cookies:

  • 100 g brown sugar or coconut sugar
  • 150 g butter at room temperature
  • 200 g flour
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp salt
  • 1 tsp vanilla sugar
  • 1 tsp gingerbread cookie spice mix (optional)
  • 1 handful hard candies
  • 1 large egg
  1. Preheat the oven to 180 C.
  2. Beat together the sugar and butter until fluffy. In the meantime, mix all dry ingredients carefully together. Place the candies in a small plastic bag (a zip-lock bag would be perfect) and crush them with for example a rolling pin.
  3. Add the egg into the sugar and butter mix. Add also, in batches, the dry ingredients to form firm dough.
  4. Roll the dough on a floured surface and take out the cookies with your chosen cookie cutter. Place the cookies on an oven rack and cut out a smaller shape inside the cookie. Fill this hole with a generous amount of candy crush.
  5. Bake the cookies for 15 minutes. If you want, make a smaller hole on the top of the cookie while they are still soft so you can hang them from something.
  6. Let the cookies cool on a rack to make sure the candy “glass” sets properly.

Written by riitta

30.11.2012 klo 13:20

11 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Heti helpottaa 😀

    Mutta onpa kaunis koristekeksi! Luin jostain, että myös nallekarkit kävisivät tarkoitukseen?

    Tykkää

    Pandice

    30.11.2012 at 13:27

    • Kyllä! 😀

      Ai nallekarkitkin kelpais, kaikki lukemani ohjeet kehottaa käyttämään nimenomaan kovia karkkeja…? Täytyypä testata, nämä eivät riitä millään kuuseen… *burp*

      Tykkää

      riitta

      30.11.2012 at 13:29

  2. Onpa nätti;ihana koristekeksi 🙂
    Ja aika hauskat nuo kynnet alempana;tässä ihan lähelläni vihanneskaupassa kassalla on hurjan pitkät kaikenlaisin kiiltävin kivien koristelemat kynnet,enkä ole koskaan tajunnut miten hän onnistuu naputtamaan sillä kassakoneella niillä kynsillä……

    Tykkää

    Yaelian

    30.11.2012 at 14:21

    • Voi kiitos Yaelian, uskon että näyttävät hyvältä kuusessa. 🙂

      Mäkään en osaa olla liian pitkillä kynsillä ja ihmettelen, miten ihmiset esim. näpyttää kännykkää tai kirjoittaa koneella isoilla paksuilla kynsillä.

      Tykkää

      riitta

      30.11.2012 at 14:25

  3. Onneksi aina voi leipoa toisen satsin, vielä ehtii hyvin ennen joulua…

    Tykkää

    suolaajahunajaa

    30.11.2012 at 20:27

  4. Onpas ihana idea! 🙂 Just tällaisten postausten takia rakastan blogeja, täältä saa ideoita ihan tuhottomasti.
    Lumista sunnuntaita!

    Tykkää

    Huli

    2.12.2012 at 00:03

    • Kiitos, sitä samaa!

      Blogeista ja Pinterestistä löytyy vaikka mitä ihanaa, harmi kun ei ole aikaa toteuttaa ihan kaikkea, mitä vastaan tulee.

      Tykkää

      riitta

      2.12.2012 at 13:35

  5. Jopas on söpö, ehtisköhän näitä tehdä kuusen täydeltä täksi jouluksi…
    Ja pitäisköhän mun uudelleen antautua sinne pinterestin maailmaan, se on jäänyt multa täysin paitsioon.

    Tykkää

    Anna

    2.12.2012 at 17:57

    • Antaudu ihmeessä, sieltä löytää vaikka mitä upeaa! Mä oon ihan Pinterest- ja Etsy-koukussa, jehna että maailmassa on taitavia ihmisiä.

      Tykkää

      riitta

      3.12.2012 at 08:12


I live for comments!