masutoaitemu

【マストアイテム】 Japanese noun : must-have, essential item

Luomubarometri 2012: tuloksia ja tulkintoja

with 18 comments

Kävin jo jokunen tovi sitten Arla Ingmanin aamiaistilaisuudessa, jossa käytiin läpi suomalaisten asenteita ja mielipiteitä luomuun liittyen tuoreen tutkimuksen kautta.

Käytän itse satunnaisesti luomua, lähinnä maitotuotteet ja liha ostan luomuna jos mahdollista (ja joitakin kuivatuotteita, kuten kuvasta näkyy). Olen enemmänkin lähituotannon ja sesongin mukaisen ruoan kannattaja.

Tutkimuksessa ei paljastanut mielestäni mitään uutta tai sellaista, mitä en olisi jo aavistellut:

 • Luomun käyttö ja sen kiinnostavuus on edelleen kasvussa, etenkin naisten ja pääkaupunkiseutulaisten osalta.
 • Luomumerkit, kuten aurinko-, leppäkerttu- ja lehtimerkki tunnistetaan hyvin.
 • Kuluttajat ostaisivat enemmän luomua, jos se olisi halvempaa, jos he uskoisivat tuottajan saavan niistä oikeudenmukaisen hinnan ja jos he olisivat vakuuttuneita sen erilaisuudesta (kolme painavinta syytä).
 • Suurin syy ostaa luomua on mielikuva sen puhtaudesta.

Jälkimmäinen hämmentää minua. Eikö ruoan ostamisen ja valintaprosessin tärkein kriteeri pitäisi olla maku? Toki haluan säästyä itsekin turhilta kemikaaleilta, enkä tietenkään suo maanviljelijän altistuvan yhtään sen enempää, mutta kyllä kai ruoan pitää maistua hyvältä? Ja luonnollisesti eläinten olosuhteiden pitää olla erinomaiset jo eläinten itsensä vuoksi.

Tutkimuksen mukaan luomuun liitettään edelleen paljon hyviä mielikuvia ja olettamuksia, mutta aiempaa vähemmän. Olisiko niin, että kun asia tulee tutummaksi, myös vaatimustaso nousee?

Lähiruoan kiinnostavuus on kovassa nousussa. Esimerkiksi lähitilojen lihat ja kasvikset saivat luomutuotteita paremmat arvosanat vastaajilta. Etenkin kasvisten osalta yhdyn tähän ihan täysin. Liian usein olen joutunut pettymään luomukasvisten laatuun, tuntuu että kaupasta kantaa jo valmiiksi nahistunutta tavaraa kotiin. Vaikka ruokakaupassa käyminen on minusta pääsääntöisesti kivaa puuhaa, niin en silti suostu ajamaan joka päivä kauppaan yhden sipulin ja porkkanan perässä, vaan haluan ostaa esimerkiksi arjen ruokatarvikkeet kerralla.

Vähän statistiikkaa:

 • 30-39-vuotiasta naisista (otin oman ikäryhmäni tiedot) 24 % ostaa luomua noin kerran kuukaudessa, ja 14 % useita kertoja viikossa. Samanikäisistä miehistä osti myös 14 % useamman kerran kuussa, mutta sitten jo 39 % vain satunnaisesti.
 • Tämän ikäryhmän naisista 30 % uskoo käyttävänsä paljonkin enemmän luomua tulevien kahden vuoden aikana, miehistä vain 17 %.

Lähde: Luomubarometri 2012, vastaajia 970 henkilöä. Aiempi vastaava tutkimus tehty 2010.

Written by riitta

2.11.2012 klo 06:10

18 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ehkä tämä kertoo siitä, ettei luomutuotteissa lopujen lopuksi ole suuria makueroja tavalliseen tuotantoon tai varsinkaan lähiruokaan. Osassa tuotekategorioista minusta tilanne nimittäin on se, eli ostat puhtautta, mutta maussa ei juuri ole eroa. Toisissa asioissa taas ero myös maussa on selkeä. Pohtii hän satunnaisen säännöllinen luomun käyttäjä.

  Tykkää

  suolaajahunajaa

  2.11.2012 at 08:10

  • Jeps, samaa mieltä. Luomujauhelihassa on eroa tavikseen, maussa ja siinä, miten se ”käyttäytyy” pannulla. Mutta esim. kahvin seassa on ihan se ja sama maun kannalta, mitä maitoa sinne kaataa.

   Tykkää

   riitta

   2.11.2012 at 08:34

 2. Itse yritän myös suosia luomua mahdollisimman paljon. Mun suurin ongelma on ehkä se, etten oikeasti tiedä mitä se luomu tarkoittaa. Tai totta kai noin niin kuin pääsääntöisesti tiedän, mutta olisi mukava tietää ihan perinpohjin. Pitäisi ottaa selvää, eihän se muuta vaatisi. Järjestäisiköhän Martat vaikka jotain ”Tiedä mitä luomu on” -kursseja? 🙂

  Tykkää

  Huli

  2.11.2012 at 09:22

  • Aivan totta muuten, pitäisi tietää enemmän. Mäkin puhun aina iloisesti lähiruoan puolesta, mutten kyllä osaisi sitä tarkasti määritellä. Saiskohan Kindlelle ”Luomu for dummies” -opuksen…?

   Tykkää

   riitta

   2.11.2012 at 09:33

 3. Teen lapsille ruokaa luomujauhelihasta (itse kun olen kasvissyöjä) ja olen huomannut, että luomujauheliha tosiaan käyttäytyy erilailla pannussa ja kun jauhelihaa paistaa, siitä ei tule epämiellyttävää hajua (joka on minulle miellyttävä asia). Ostan itse luomua, jos olen todennut tuotteen hyväksi ja hinta ei ole ihan kamalasti paljon enemmän kuin ”tavallisessa” tuotteessa. Olen toki joskus miettinyt, että ostanko ns. mielikuvaa. Pitäisi tosiaan ottaa asiasta vielä enemmän selvää. Luomu for dummies voisi olla oikein hyvä.

  Tykkää

  Nina

  2.11.2012 at 09:43

  • Nyt kun sanoit, niin luomujauheliha tosiaan on ”hajuton”, olen huomannut saman. Eikä siitä tule kaikki nesteet ulos, toisin kuin tavallisesta jauhelihasta.

   Tykkää

   riitta

   2.11.2012 at 09:59

 4. Meillä yritetään käyttää mahdollisimman paljon sekä luomua että lähiruokaa. Kasvikset tulevat kesäaikaan torilta ja lihaa ostamme mahdollisimman paljon kasvattajilta. Kuten kirjoititkin, kaupassa luomukasvisten ja -hedelmien laatu on usein huono (ja hinta korkea). Luomukaupoista suurin osa on myy vain kasvisruokaa, toisin kuin ”Euroopassa”, jossa niistä saa kanaa, maitotuotteita ja lihaa. Harrastin viime vuoden Sveitsissä majailun aikana ainakin yhtä paljon ostoskoritarkkailua kuin täällä kotona – siellä luomua näkyy lähes kaikkien kärryissä/koreissa, tarjontakin (ja rehujen laatu) on kyllä laajempi kuin täällä. Suosituimmat tuotteet taisivat olla erilaiset maitotuotteet, kasvikset ja liha.

  Tykkää

  luimupupu

  2.11.2012 at 10:19

  • Mä kallistun useammin lähiruoan, kuin luomun suuntaan, se istuu mun maailmankuvaan paremmin. Olisi ihana ostaa laillanne lihaa suoraan tilalta, täytyykin ruveta tosissaan etsimään vaihtoehtoja. 🙂

   Tykkää

   riitta

   2.11.2012 at 13:11

 5. Minä ostan jonkin verran luomua, mutta maun pitää olla silloin parempi kuin ”tavistuotteessa”. Esim. luomu oliiviöljy on mielestäni parempaa kuin tavallinen, enkä käytä sitä niin paljoa että tulisi liian kalliiksi ostaa joten sitä sitten aina ostankin. Olen aiemmin ostanut kuivatuotteita paikallisen luomupiirin kautta, mutta kerran saimme jauhojen mukana epämiellyttäviä pieniä hyönteisvieraita joiden takia kaikki ruokakaapin tavarat säilykkeitä lukuun ottamatta piti heittää menemään ja ostaa uusiksi niin sen jälkeen en ole sitä kautta enää uskaltanut mitään hankkia :/

  Tykkää

  Wee Piglet

  2.11.2012 at 14:02

  • Ihan samaa mieltä, maku on pääasia.

   Yyyyh, inhikset pikkuvieraat, puistatus!

   Tykkää

   riitta

   2.11.2012 at 14:15

 6. Mun ostotottumukset on hyvin samanlaiset kuin sulla, luomua ostan silloin kun se tuntuu järkevältä, esmes. lihaa pyrin ostamaan luomuna aina kuin mahdollista. Kaukaisen etelän hetelmiäkin pyrin nykyisin välttelemään, reiluja banskuja ostan joskus mutta esim. kiivit joita ennen söin paljonkin, ne jätän nykyisin vallan kauppaan. Ja niitä rahdataan meille luomunakin kauppojen hyllyille nuhjaantumaan, en kyllä kässää. Kyllä lähellä tuotettu on mielestäni ihan hyvä ellei usein jopa parempikin vaihtoehto kuin luomu.

  Tykkää

  Anna

  3.11.2012 at 00:47

  • Naulan kantaan: mä en varmaan edes tiedä, miltä kypsän papaijan pitäisi maistua, kun olen syönyt vain niitä lastiruumassa ”kypsytettyjä” yksilöitä… Siinä kyllä ympäristövaikutukset mitätöidään mennen tullen.

   Tykkää

   riitta

   3.11.2012 at 13:10

 7. Ison papaijalastin laivamatka aiheuttaa ympäristöhaittoja vähemmän kuin kahdenkymmenen rouvan viikottaiset automatkat luomutiloille. Jos koko rikas väestönosa maailmasta alkaisi syödä luomua, ei köyhien maiden asukkaille riittäisi ruokaa nykyistäkään määrää, koska luomun kasvatus vaatii enemmän viljelyalaa. Luomun ostamista ei siis kannata pitää eettisesti kovin oikeana.

  Tykkää

  merja

  5.11.2012 at 10:18

  • Äh, aina vaan menee hankalammaksi tietää, mitä sieltä kaupasta pitäisi ostaa… Kaikella on ympäristövaikutuksensa, siinä olet ihan oikeassa. Ja hyvä kun nostit tuon eettisyyden esiin, ympäristöystävällisyys ja eettisyys eivät aina kulje käsi kädessä, vaikka helposti näin voisi kuvitella.

   Tykkää

   riitta

   5.11.2012 at 10:27

   • Joo, tuskin meistä kukaan kykenee täysin eettiseen, ympäristöystävälliseen ja muutenkaan täydelliseen elämään. Syön muuten itsekin mieluummin luomulihaa…

    Tykkää

    merja

    5.11.2012 at 12:00

   • Huokaus, en ainakaan minä… Liikaa hyvänkuuloisia vaihtoehtoja, pitäisi ymmärtää enemmän asioista ja taustoista. Babysteps!

    Tykkää

    riitta

    5.11.2012 at 12:17

 8. Luomumausteet (kuivatut) on mun mielestä voimakkaamman makuisia, joten ostan aina kun mahdollista niitä. Samoin valkosipuli on jotenkin intensiivisempää luomuna, muttei kuitenkaan liian tujua.

  Mä yritän ostaa luomuna etenkin ne vihannekset ja hedelmät, jotka syödään kuorineen. Samoin tuoreyrtit. Banaaneita en viitsi ostaa luomuna 🙂 Näin siis täällä Afrikassa; Suomessa ehkä toisin, kun hinnat, laatu ja saatavuuskin on vähän eri tasoa.

  Tykkää

  La fille du vent

  9.11.2012 at 12:19

  • Toi on kieltämättä hyvä idea ostaa luomuna ne hedelmät/vihannekset, jotka syödään sellaisinaan. Täytyy testata luomuvalkkaria, jos sellaisen saan käsiini, koskaan ei voi olla liian tömäkkää valkosipulia… 😉

   Tykkää

   riitta

   9.11.2012 at 15:20


I live for comments!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: